Εργασιακή «ζούγκλα» στον Έβρο, «βροχή» οι καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο

Ένα ζοφερό τοπίο εργασιακής «ζούγκλας» συνεχίζει να επικρατεί στον Έβρο, με τις όποιες θετικές εξελίξεις και εξαγγελίες να αποτελούν μια μικρή ‘σταγόνα’ σε έναν απέραντο ‘ωκεανό’ απολύσεων, ημιαπασχόλησης, μη καταβολής δεδουλευμένων μέχρι και εκτόξευσης απειλών από εργοδότες προς εργαζόμενους!

«Δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στο εργασιακό τοπίο της περιοχής» λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων μηνών. Όπως επισημαίνει, μπορεί να καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των προσλήψεων, ιδίως τους θερινούς μήνες, ωστόσο πρόκειται για θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, κυρίως στον τουριστικό τομέα, οι οποίες, συνήθως, έχουν ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο. Επίσης, δεν είναι μόνο οι νέες θέσεις ημιαπασχόλησης που δημιουργούνται και προβληματίζουν, αλλά και η μετατροπή μέχρι πρότινος συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις ημιαπασχόλησης.

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι καταγγελίες

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, το Εργατικό Κέντρο Έβρου γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους. Οι καταγγελίες κυρίως αφορούν περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα απ’ όσα είχαν συμφωνήσει με τους εργοδότες τους, ενώ εργάζονται περισσότερες ώρες και φυσικά για μη καταβολή μισθών επί σειρά μηνών.

«Έχουμε καταγγελίες για μη καταβολή επιδομάτων, δώρων, μισθών, υπερωριών. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν συμφωνήσει να εργάζονται για 8 ώρες, εργάζονται πάνω από 10 και δεν αμείβονται ποτέ. Επίσης, έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Το πλέον σύνηθες είναι να υπάρχουνε εργαζόμενοι απλήρωτοι σίγουρα για 2-3 μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεις χρωστάνε 4 έως και 8 μισθούς», αναφέρει ο κ. Ασπιώτης.

Εκτόξευση απειλών

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, υπάρχει περίπτωση εργαζόμενου, ο οποίος κατήγγειλε πως όταν διεκδίκησε από τον εργοδότη του την πλήρη τακτοποίηση των ενσήμων που δικαιούνταν, απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα.

«Ο εργαζόμενος ζήτησε τα ένσημά του και ο εργοδότης του είπε ότι θα του κόψει τα πόδια αν συνεχίσει με αυτό το θέμα. Κάποιοι απειλούν με απόλυση, κάποιοι με σωματική βλάβη. Έχουμε φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο θράσους», επισημαίνει ο κ. Ασπιώτης.

Θετικό το νέο νομοσχέδιο μεν, αλλά…

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να διεκδικεί τους μισθούς που του οφείλονται από την προσωπική περιουσία του εργοδότη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου εκτιμά πως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, που, όμως, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη σωρεία των προβλημάτων και των αδιεξόδων που απασχολούν τους εργαζόμενους σήμερα.

«Θα πρέπει να δούμε και τα ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, του δικαιώματος της απεργίας, την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την υλοποίηση της απόφασης για στελέχωση των επιθεωρήσεων εργασίας, ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Ασπιώτης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της περιοχής να επικοινωνούν με το Εργατικό Κέντρο Έβρου.

«Καλούμε τον κόσμο να ζητά τη βοήθειά μας, τη συμβουλή μας, την παρέμβασή μας και να μην φτάνει στο αμήν και στην απειλή της απόλυσης. Να έρθει να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του. Εμείς μπορούμε να συμβουλέψουμε και να παρέμβουμε κα προς την επιχείρηση, ώστε με τη συζήτηση να τη συνετίσουμε, ώστε να ωφεληθεί ο εργαζόμενος».

Συμμετοχή στη ΔΕΘ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. και των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης στις 9-9-2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

«Καλούμε τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στo μεγάλο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Σεπτέμβρη 2017 στις 18.00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, με σκοπό να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές της ύφεσης που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα εισοδήματα και τις ζωές μας», αναφέρει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει αποστολή προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία χωρίς επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Πέμπτη 7/9/2017 και ώρα 15:00 στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και στο τηλέφωνο 2551081439.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο