Εντός του καλοκαιριού ανοίγει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Το θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης

Λίγη υπομονή ακόμη θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Διδυμοτείχου και του Έβρου γενικότερα, σε ό,τι αφορά το νέο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με όσα είπε στη βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εκκρεμεί η ολοκλήρωση κάποιων τεχνικών εργασιών στο χώρο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού, οπότε και το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, με τίτλο «Λειτουργία Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου».

Στην ερώτησή του ο κ. Δημοσχάκης ρωτούσε τον υπουργό για το πότε θα θα λειτουργήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου και θα τεθεί στη διάθεση του κοινού, πότε θα οριστεί διοίκηση και πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Όπως σημείωσε, «το Διδυμότειχο αποτελεί μια πολιτιστική πρωτεύουσα με την πληθώρα των μνημείων του, για αυτό και είναι σημαντικό επιστέγασμα αυτών το Βυζαντινό Μουσείο. Τα μνημεία του Έβρου είναι πολυποίκιλα και είναι ανάγκη σύντομα να τοποθετηθεί μόνιμος έφορος αρχαιοτήτων». Ο κ. Δημοσχάκης τόνισε πως και το Μουσείο της Αλεξανδρούπολης πρέπει να λειτουργήσει σύντομα, ενώ προσοχή χρειάζονται και σημαντικές δομές και μνημεία, όπως το Μουσείο Σαμοθράκης και ο Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας. Κάλεσε τον Υπουργό να υιοθετήσει την πρότασή του η Νίκη της Σαμοθράκης να αποτελέσει πανευρωπαϊκό σύμβολο της νίκης των Ευρωπαϊκών Ιδεωδών έναντι κάθε αναχρονιστικής και σκοτεινής ιδεοληψίας.

Ο κ. Μπαλτάς από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως μετά από την ολοκλήρωση μερικών ακόμα εκκρεμών τεχνικών εργασιών, το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού. Δεσμεύτηκε για μια σειρά έργων σε μνημεία και υποδομές πολιτισμού στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένων όσων ανέφερε ο Βουλευτής. Έθεσε το ζήτημα της έλλειψης πόρων, αλλά και αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού σε ότι αφορά την επιλογή έργων και την χρηματοδότησή τους. Έδειξε, τέλος, προθυμία να συζητηθεί η πρόταση για τη Νίκη της Σαμοθράκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο