Εντυπωσιασμένοι οι πρώτοι επισκέπτες του βυζαντινού μουσείου Διδυμοτείχου

Ένα μουσείο σύγχρονο, λειτουργικό και με πολλές τεχνολογικές δυνατότητες που αξιοποιούνται προς όφελος των επισκεπτών απέκτησε το Διδυμότειχο. Το βυζαντινό μουσείο άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με δεκάδες επισκέπτες να ξεναγούνται στους χώρους του και να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.

βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου.

Τα εκθέματα, τα οποία θα εμπλουτιστούν σταδιακά, οι διαδραστικοί πίνακες, το οπτικοακουστικό υλικό και οι προσεγμένοι χώρου του μουσείου ‘μυούν’ τον επισκέπτη στην ιστορία της περιοχής. Τα εκθέματα προέρχονται από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που στην περιοχή άνθισε η Πλωτινόπολη, αλλά και από τις περιόδους της βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά τις οποίες το Διδυμότειχο αποτέλεσε ιστορικό σημείο αναφοράς.

βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου.

«Η κεντρική ιδέα του μουσείου είναι η σημασία της Θράκης και του Διδυμοτείχου στις περιόδους αυτές, ωστόσο η παρουσίαση που γίνεται έχει στοιχεία διαχρονικά», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσα Καραδήμα. Πρόκειται για αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από ναούς, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή έως και τη Μεταβυζαντινή Περίοδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προστεθεί στα εκθέματα και η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, η οποία προς το παρόν εκτίθεται στο μουσείο της Κομοτηνής. Η συγκεκριμένη προτομή βρέθηκε το 1965 στον λόφο της Αγίας Πέτρας, δηλαδή στην ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, στη νοτιοανατολική πλευρά του Διδυμοτείχου, από στρατιώτες που συμμετείχαν σε εργασίες κατασκευής χαρακώματος.

βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου.

Το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005, αποπερατώθηκε το 2009 και η οργάνωση της έκθεσής του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015. Από το 2017 θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει και τις δράσεις που σχεδιάζονται για τις επισκέψεις σχολείων.

βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου.

Οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά από τις 8.30 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και η είσοδος για το κοινό είναι προς το παρόν ελεύθερη. Το εισιτήριο εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ. Όσο για τα εγκαίνια του μουσείου, μόνος αρμόδιος για να ορίσει ημερομηνία, είναι το υπουργείο Πολιτισμού.

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ Ορεστιάδας και thrakinea.gr) Φωτος: Γιαννης Τομαδάκης

βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr