Εντυπωσιακή μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας και στον Έβρο

 Μείωση 75%-80% στη χρήση της δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
8 στους 10 πελάτες σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν σακούλες πολλών χρήσεων .

Της Κικής Ηπειρώτου

Πολύ μεγάλη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας σχετικής νομοθεσίας, διαπιστώνει το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Ίδια εικόνα στα σούπερ μάρκετ σε Αλεξανδρούπολη και Έβρο, όπου 8 στους 10 πελάτες χρησιμοποιούν σακούλες πολλών χρήσεων για τα ψώνια τους. Λιγότερο επιτυχημένη η εφαρμογή του μέτρου σε εμπορικά καταστήματα.

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μετρήσεις για την εκτίμηση της επίδρασης του μέτρου στο λιανεμπόριο τροφίμων. Τα αριθμητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική. Τα στοιχεία καταγράφουν τον Ιανουάριο 2018 μία μείωση 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017. Στα σούπερ μάρκετ του Έβρου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει προμηθευτεί τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή καρότσια για να μεταφέρουν τα ψώνια τους.

Πλέον, όπως διαπιστώνουν εργαζόμενοι σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της Αλεξανδρούπολης, στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής θα δώσει 4 λεπτά για πλαστική σακούλα θα είναι είτε επειδή πήγε στο σούπερ μάρκετ για κάτι έκτακτο είτε επειδή ξέχασε να φέρει μαζί την ειδική τσάντα.

Επίσης, τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων άνω του 5.000%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, πρακτικά αυτή η αύξηση εκτιμάται ότι σημαίνει περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά να επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές του, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης. Το μέτρο φαίνεται να είναι αρκετά επιτυχημένο και στα αρτοποιεία και κρεοπωλεία της περιοχής μας, όπου οι καταναλωτές είτε δεν χρησιμοποιούν σακούλα είτε φέρνουν τη δική τους.

Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) διαπιστώνεται κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες.

Μπορούμε και καλύτερα

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι η ποσοστιαία μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας στα κανάλια του λιανεμπορίου είναι μικρότερη αυτής στα σουπερμάρκετ με δεδομένο μάλιστα ότι η νομοθεσία εξαιρεί από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Έτσι εκτιμάται ότι η συνολική μείωση στην πλαστικής σακούλας τον Ιανουάριο 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 είναι μικρότερη αυτής του καναλιού των σουπερμάρκετ και είναι της τάξης 65%-70%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της 70% μείωσης οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεν αξιολογείται ως επαρκής καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση της πλαστικής σακούλας και μεγαλύτερο περιορισμό της ρύπανσης στο περιβάλλον. Επίσης, έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχα μέτρα (όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), ότι η αποδοτικότητα της επιβολής τέλους στην πλαστική σακούλα ναι μεν επιτυγχάνει άμεση και μεγάλη μείωση, αλλά φθίνει όσο περνάει ο χρόνος.

Παράλληλα, δεν επιτυγχάνεται ακόμα ο στόχος που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα εκτιμάται σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ ότι η μείωση του 70% που καταγράφεται οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος, πάνω δηλαδή από τον στόχο (πρακτικά χρειάζεται η συνολική ετήσια μείωση να ξεπεράσει το 75-80%).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο