Εκτός παραμένει η Θράκη από τον σχεδιασμό για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα, προωθώντας σχέδιο για την ανακατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Ωστόσο, η Θράκη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός σχεδιασμού όπως αρχικά ίσχυε και δήλωναν τα στελέχη της.

Αυτή, είναι η επίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, όταν επιχειρήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, μετά τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που έβγαζαν τον Έβρο (και μόνο) έξω από το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που επιχειρείται, μετά και την αύξηση της ροής προσφύγων μετά τα γεγονότα στη γείτονα Τουρκία.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, με στόχο τη στέγαση σε κάθε δομή από 500-1.000 προσφύγων. Οι μοναδικές περιοχές που θα εξαιρεθούν από τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας, είναι οι ακριτικοί νομοί και μικρά νησιά. Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι αρκετές από τις παλιές δομές κατασκευάστηκαν σε “καθεστώς βιασύνης” και συνεπώς δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι νέοι χώροι φιλοξενίας θα διαθέτουν κοντέινερ, κι όχι αντίσκηνα. Στην τρέχουσα φάση, όπως είπε, γίνεται επαναξιολόγηση των σημερινών καταυλισμών ώστε να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις, και ποιες πρέπει να καταργηθούν.

Ορισμένα σημερινά κέντρα δεν αποκλείεται να διατηρηθούν και ως εφεδρικοί χώροι φιλοξενίας. Εν τω μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που έχει δώσει δημοσιότητα το κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που έχει δώσει δημοσιότητα το κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό.

Οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια υπερδιπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, φθάνοντας από 634 σε 1.277.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου ο αριθμός των αφίξεων έφθασε στους 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες, ήτοι κατά μέσο όρο πάνω από 200 την ημέρα.

Νέοι δρόμοι μετανάστευσης από Έβρο και Βουλγαρία

Νέα μονοπάτια μετανάστευσης προς την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, αυτή την φορά από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το «Έθνος», οι νέοι δρόμοι μετανάστευσης παρατηρούνται, βορειότερα, στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία αλλά και με την Ελλάδα στον Εβρο, όπου μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα σημαντικό μέρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών..

Στη Βουλγαρία γίνεται λόγος για αριθμό ίσο και μεγαλύτερο από αυτόν που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ενώ στα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μέσα σε έναν περίπου μήνα έφτασαν περί τους 2.500 πρόσφυγες-μετανάστες.

Αριθμός πάντως που ήταν σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, προκαλώντας προβληματισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην εφαρμογή από την πλευρά της συμφωνίας με την ΕΕ για τη διαχείριση των προσφύγων.

Και ενώ πληθαίνουν την ίδια ώρα οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να ετοιμάζει plan B για την περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικής πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να δεχτεί να συγκρατήσει και να υποδεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο