Εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στο Μύλο Μασούρα επί της Λ. Δημοκρατίας 1, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου ως εκπρόσωποι των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου.

Ο κ. Καραμπίνης τόνισε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης της ιστορίας μιας συγκεκριμένης εποχής μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτής της Θράκης, αδερφής της Ευρώπης, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και μελέτη της μακραίωνης ιστορίας της.

Κύριος στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως α)Πώς αυτή η περιοχή ανταπεξήλθε δια μέσω των αιώνων β)Ποιοι και με ποιο τρόπο κατάφεραν να διατηρήσουν τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου ενώ παράλληλα να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και να δοθούν καίριες απαντήσεις σε όλους αυτούς που καπηλεύονται την ιστορία της περιοχής της Θράκης.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο, οι δύο θεσμοί που κατάφεραν να αντέξουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών, καλύπτοντας έτσι μια αδυναμία της κεντρικής εξουσίας, τη στιγμή μάλιστα που σε Βουλγαρία και Τουρκία υπάρχουν αντίστοιχα

Ινστιτούτα τα οποία υποστηρίζονται από τις κεντρικές κυβερνήσεις και σφετερίζονται την αρχαία ιστορία της Θράκης.
Όπως επισημάνθηκε, με την ίδρυση του συγκεκριμένου Ινστιτούτου καλύπτουν μια βασική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας έναντι των Θρακιωτών, καθώς ο Δήμος ανέλαβε την παραχώρηση του κτιρίου και τη χρηματοδότηση ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τη στελέχωσή του από αξιόλογους καθηγητές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του