Εγκαίνια για τη νέα γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη

Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα με σιδηροδρομική γραμμή. Σημαντική αναμένεται η συμβολή της στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κυκλοφοριακού της Πόλης

Μία τρίτη γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία θα εγκαινιάσει σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου η τουρκική ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη. Η γέφυρα «YavuzSultanSelim» κατασκευάστηκε πάνω από τον Βόσπορο και πήρε το όνομά της από τον οθωμανό σουλτάνο του 16ου αιώνα Σελίμ. Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα με σιδηροδρομική γραμμή.

Η εξοικονόμηση πόρων από την χρήση της υπολογίζεται σε 1,75 δολάρια το χρόνο, σε ό,τι αφορά χρόνο και ενεργειακό κόστος. Σημαντική αναμένεται η συμβολή της στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κυκλοφοριακού προβλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εγγυηθεί στους διαχειριστές της γέφυρας ότι της γέφυρας θα διέρχονται καθημερινά 135.000 οχήματα. Το αντίτιμο για όσους πηγαίνουν από την ευρωπαϊκή στην ασιατική πλευρά θα είναι 9.90 τουρκικές λίρες, δηλαδή 3,4 δολάρια. Για τη διαδρομή από την ασιατική προς την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν θα υπάρχει αντίτιμο. Η γέφυρα έχει μήκος 1,4 χιλιόμετρα και 59 μέτρα πλάτος με 8 λωρίδες κυκλοφορίας και δύο σιδηροδρομικές γραμμές.

Εντωμεταξύ, στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ΜπιναλίΓιλντιρίμ είχε προσκαλέσει αρχικά τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως δεν μπόρεσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να παρευρεθεί.

Παρόντες στα εγκαίνια που θα γίνουν από τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πολλοί ξένοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ΜπόικοΜπορίσοφ. Πριν από τα εγκαίνια ο Πάνος Σκουρλέτης θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και γαμπρό του Ερντογάν, ΜπεράτΑλμπαϊράκ.

alexpoli.gr

Κωνσταντινούπολη γέφυρα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο