Βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη θέλουν οι ΗΠΑ

Βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται πως ετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Το σχεδιασμό επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ γνωστοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη για στρατιωτικούς σκοπούς, κυρίως για τη μεταφορά στρατευμάτων, οχημάτων και ελικοπτέρων.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στο 7o συνεδρίο «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum», στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty» και σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, στην Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συμμετέχουν στο project του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού Αερίου (LNG). Ήδη, η αμερικανική εταιρεία «Tellurian Energy» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθει στην κοινοπραξία.

Έντονες αντιδράσεις

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν κύμα αντιδράσεων σε φορείς και συλλογικότητες. Το θέμα κυριαρχούσε στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, για τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) αναφέρει: «Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών συνεχίζεται ραγδαία! Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Ελλάδα από τη Μακεδονία και τη Θράκη έως την Κρήτη, μετατρέπεται σε έναν απέραντο στρατώνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ…

Τα σχέδια για δημιουργία αμερικανικής βάσης δεν είναι άσχετα με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού Αερίου (LNG), αλλά και σχιστολιθικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Από την περιοχή θα διέρχεται επίσης και ο αγωγός ΤΑΡ.

Η ιστορία για μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμο αμερικανοΝΑΤΟικό προγεφύρωμα συνεχίζεται! Την περίοδο του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (1999 – 2000), η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που διέθετε, είχε μετατρέψει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο του Ακτίου σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων σφαγέων του γιουγκοσλαβικού λαού. Λίγα χρόνια αργότερα από τότε (2003, 2007), οι ΝΑΤΟικοί, μαζί προφανώς με τους ντόπιους κυβερνώντες της εποχής, στράφηκαν ανατολικότερα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να στηθεί ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο. Σήμερα, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ήρθε η σειρά της Αλεξανδρούπολης. Τον Ιούνιο 2017 μέσω του λιμανιού της προωθήθηκαν προς τη Ρουμανία στρατιωτικά οχήματα και προσωπικό διάφορων χωρών για τη συμμετοχή τους στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Jump 2017» που διεξάχθηκε εκεί. Μεταξύ των άλλων, το λιμάνι είχε χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ελικοπτέρων των ΗΠΑ μετά την εκφόρτωση και πριν τη φόρτωσή τους σε πλοία. Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, ο ελληνικός λαός είχε αντιδράσει με μεγάλες κινητοποιήσεις.

Με όλα τα παραπάνω, συνδυάζεται προφανώς και η βάση της Σούδας, αλλά και ο Άραξος, όπου υπάρχουν αποθήκες έτοιμες να υποδεχτούν, αν δεν έχουν κιόλας υποδεχτεί, πυρηνικά όπλα. Επίσης, συνδυάζονται και με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC-GR (πρώην Γ΄ΣΣ) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το οποίο οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει να εξασφαλίσουν την αποθήκευση, μεταξύ άλλου, στρατιωτικού εξοπλισμού εκστρατείας και πυρηνικών (πιθανώς σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα σε στρατιωτικές αποθήκες από τον ψυχρό πόλεμο, σε Δράμα, Κιλκίς, Γιαννιτσά)».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη , καταγγέλλει στον ελληνικό λαό , τα νέα ακόμα πιο επικίνδυνα βήματα στο δρόμο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της Ελλάδας και της μετατροπής της σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τόνισε την ειδική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να το χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.

Η εκτίμηση της ΕΕΔΥΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται καθώς αποκαλύπτονται μια-μια οι πτυχές της συμφωνίας που προσθέτει βαρύ και επικίνδυνο φορτίο για τον ελληνικό λαό. Η σιωπή του πρωθυπουργού στη Βουλή για εξοπλισμούς και βάσεις, το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» εξηγούνται καλύτερα σήμερα..

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr