efhmerida1

Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών   

Τη συνέχιση της κράτησης αποφάσισε εκ νέου το δικαστήριο της Αδριανούπολης. Οι αξιωματικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας 

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το νέο -τρίτο στη σειρά- αίτημα για την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για 55 και πλέον ημέρες σε φυλακές στην Αδριανούπολη, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκισή τους, ωστόσο, όπως μεταδίδουν, ο δικαστής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτησή τους. Σημειώνεται πως το κατηγορητήριο σε βάρος των ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Ο «Σουλτάνος» φαίνεται πως, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχει ποντάρει στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα συνέδεσε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα και δημόσια την μοίρα των δύο στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στη γείτονα.

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ισχυριζόταν πως είναι απόφαση της «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».

Παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Άγκυρας, η έκδοση των «8» στην Τουρκία έχει απαγορευθεί τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο, ενώ παράλληλα το ΣτΕ εξετάζει το αίτημα που έχουν καταθέσει για χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προβεί σε κατηγορηματική απόρριψη κάθε πιθανότητας εξίσωσης και ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο κρατούμενους, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως «αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

 

Αντίδραση ΕΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει καλέσει την Άγκυρα να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς, ενώ έχει εγκριθεί και ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα χθες, γραπτή δήλωση για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών υπέγραψε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο. Την πρωτοβουλία, η οποία είναι διακομματική, υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες. Η δήλωση, που απολαμβάνει διακομματικής στήριξης και υπογράφουν βουλευτές πολλών κρατών μελών, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Τη δήλωση υπογράφει όλη η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους: Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr