Ανοίγει ο δρόμος για επένδυση με 400 θέσεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη

Ολλανδική εταιρεία επιθυμεί  να δημιουργήσει εντός του ΒΙΟΠΑ μία θερμοκηπιακή μονάδα υδροδυναμικής καλλιέργειας οπωροκηπευτικών – Η εκμίσθωση θα γίνει για 40 χρόνια και θα αποφέρει κάθε χρόνο περίπου 150.000 ευρώ στο Δήμο

Την εκμίσθωση έκτασης ιδιοκτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην παραλία Μαΐστρου, εντός του ΒΙΟΠΑ, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Η οικονομική επιτροπή θα συντάξει στη συνέχεια τους όρους του διαγωνισμού, προκειμένου να δοθεί η συγκεκριμένη έκταση σε όποιον ενδιαφερθεί για την εκμίσθωσή της, για περίοδο 40 ετών.

Ο εκμισθωτής αναμένεται να είναι μία ολλανδική εταιρεία, η οποία έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να επενδύσει στην περιοχή, δημιουργώντας στη συγκεκριμένη έκταση μία θερμοκηπιακή μονάδα υδροδυναμικής καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, η οποία θα απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους από την περιοχή μας, σε τρεις 8ωρες βάρδιες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, ο Δήμος θα πρέπει  να ακολουθήσει κανονικά τη διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Η εταιρεία έχει ήδη λάβει το ‘οκ’ της Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, μέσω δανείου ύψους 98 εκ ευρώ. Υπάρχει δέσμευση της εταιρείας ότι το 95% των εργαζομένων που θα χρειαστεί θα προέλθει από τις δημοτικές ενότητες Τραϊανούπολης, Αλεξανδρούπολης και Φερών. Ο σχεδιασμός των υποψήφιων επενδυτών αφορά την αξιοποίηση 400 στρεμμάτων εντός του ΒΙΟΠΑ, στο Μαϊστρο, και ακόμη 160 στην περιοχή του Απαλού. Ο δήμος θέτει ως ετήσιο μίσθωμα τις 150.000 ευρώ, με διάρκεια παραχώρησης της έκτασης τα 40 έτη. Οι αρχικοί προβληματισμοί που είχε εκφράσει ο δήμαρχος αναφορικά με τους περιορισμούς που θέτει ο χώρος του ΒΙΟΠΑ ως προς τις χρήσεις που επιτρέπονται εντός του, φαίνεται πως δεν υπάρχουν πια, αφού, όπως είπε χθες ο κ. Λαμπάκης, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερωθεί και υποσχεθεί πως θα τροποποιήσουν τα ισχύοντα, προκειμένου να προχωρήσει  η επένδυση χωρίς προβλήματα.

«Η επένδυση είναι ένα ευεργέτημα, θα μας βγάλει ως Δήμο από τη δύσκολη οικονομική κρίση με τη δημιουργία 400 θέσεων εργασίας», ενώ υπογράμμισε πως μόνο από τα ετήσια μισθώματα, σε ορίζοντα 40 ετών, ο μελλοντικός Δήμος Αλεξανδρούπολης θα  μπορέσει να χτίσει 6-7 νέα σχολεία.

Τις αντιρρήσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος Νίκη Δραμανίδου,  τονίζοντας πως ο Δήμος ξεπουλάει σε μία ιδιωτική εταιρεία όλο το χώρο της παραλίας, ενώ θα μπορούσε να δοθεί η συγκεκριμένη έκταση σε νέους αγρότες της περιοχής που έχουν ανάγκη από εισόδημα. Σημείωσε πως δεν πρόκειται για ‘χρυσή ευκαιρία’ για το Δήμο μας, αφού αυτές οι εταιρείες απασχολούν εργαζόμενους με συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας.  Μαζί με την Φανή Τρέλλη ψήφισαν κατά της έγκρισης εκμίσθωσης της έκτασης.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Βαγγέλης Γουμενίδης σημείωσε πως εδώ και χρόνια γίνεται αγώνας για να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή, δίχως αποτέλεσμα. Τάχθηκε υπέρ της επένδυσης, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που πρέπει και είναι για το καλό του Δήμου. Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΑΣΑ» Νίκος Ρηγόπουλος, ο οποίος δήλωσε υπέρ των επενδύσεων, αλλά ίσως όχι αυτού του είδους την επένδυση στη συγκεκριμένη περιοχή. Ψήφισε λευκό.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ενέργειας Γιάννης Φαλέκας σημείωσε πως πρόκειται για  μία νέου τύπου επένδυση και καλλιέργεια που τα επόμενα χρόνια θα μπει δυναμικά στη ζωή μας. Ξεκαθάρισε επίσης πως το πρώτο έργο της αξιοποίησης της γεωθερμίας που υπογράφεται τις επόμενες μέρες αφορά εξ ολοκλήρου κατοίκους και αγρότες της περιοχής, κι όχι ιδιωτικές εταιρείες.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο