efhmerida1

Ανησυχία παιδιάτρων του Έβρου για το «αντι-εμβολιαστικό κίνημα»

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι γονείς που εμφανίζονται σκεπτικοί ή ακόμη και αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους. Το αντι-εμβολιαστικό κίνημα, μία «έμπνευση» δρ. Άντριου Γουέκφιλντ, του άνδρα που ενέπνευσε το κίνημα αυτό, με ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του και στη συνέχεια έχασε την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός του, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και στον Έβρο, ενώ, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των παιδιών που δεν είναι κατάλληλα εμβολιασμένα.

Μπορεί στη χώρα μας να έχει παρατηρηθεί πράγματι αύξηση των γονέων που είναι σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια, όμως παραμένει αρκετά υψηλά στα ποσοστά εμβολιασμών παιδιών, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Δανία. Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι όλο και συχνότερα, σε σχέση με το παρελθόν, οι παιδίατροι έρχονται αντιμέτωποι με απρόθυμους γονείς, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Προσπαθούμε να τους πείσουμε, αν όμως επιμένουν, το αποτέλεσμα θα είναι να παυθούν από πελάτες μας» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο παιδίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Παναγιώτης Βάρναλης.

«Παλαιότερα δεν είχαμε αντιρρήσεις στους εμβολιασμούς και η προσοχή μας στο θέμα αυτό εστιάζονταν κυρίως στους Ρομά της περιοχής. Παρατηρούμε όμως τα τελευταία χρόνια ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των γονέων που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είτε για κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο, είτε αντιτίθενται στον εμβολιασμό εν γένει», αναφέρει ο κ. Βάρναλης, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έρχονται οι γιατροί, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους γονείς που έχουν τελείως λάθος πληροφόρηση για το θέμα, συνήθως μέσω διαδικτύου.

Άλλωστε, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το διαδίκτυο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 300 ιστότοποι με θέματα κατά των εμβολίων, όπου υποστηρίζονται διάφορες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια προκαλούν ιδιοπαθείς νόσους, καταστρέφουν την ανοσία, το κίνητρό τους είναι μόνο το κέρδος ή ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν δεν καταγράφονται.

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των γονέων που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» λέει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Π. Βάρναλης.
Αρνητικός ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης

Δυστυχώς, πέρα από την άρνηση, από άποψη, των εμβολιασμών, ανασταλτικός παράγοντας για τους γονείς που επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι και η οικονομική κρίση. Άλλωστε, μέχρι κάποιους μήνες, αν οι γονείς ήταν ανασφάλιστοι, δεν μπορούσαν ούτε στο νοσοκομείο να απευθυνθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην είναι σήμερα κατάλληλα εμβολιασμένος αρκετός πληθυσμός. Αυτό εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπως είδαμε και με την έξαρση της ιλαράς», αναφέρει ο κ. Βάρναλης και καυτηριάζει το γεγονός ότι κάποιοι από τους γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία με το φόβο μετάδοσης ασθενειών, είναι οι ίδιοι γονείς που από άποψη αρνούνται να εμβολιάσουν τα δικά τους παιδιά.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ιταλίας να νομοθετήσει για την υποχρεωτικότητα 10 εμβολίων, με συνέπειες για όσους αρνούνται την επιβολή προστίμων ή και την αφαίρεση επιμέλειας, σημειώνει πως ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, ιδιαίτερα αν προκύψουν στο μέλλον επιδημίες από μέχρι πρότινος ξεχασμένες ασθένειες, τονίζοντας πάντως ότι χρειάζεται ενδελεχής συζήτηση και ενημέρωση όλων των πλευρών.

Έξαρση της ιλαράς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και αναπόφευκτη μάλλον συνέπεια αυτής της επικίνδυνης αντι-εμβολιαστικής λογικής είναι η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, για την οποία το υπουργείο Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως αναφέρει ο κ. Βάρναλης δεν έχει υπάρξει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κάποιο κρούσμα ιλαράς στον Έβρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Παράλληλα, ο ΠΙΣ προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα, να υποχωρήσει.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr