efhmerida1

Αναμενόμενο το τέλος στις πτήσεις Λάρνακας – Αλεξανδρούπολης

Οι … αναταράξεις στη συνεργασία και τα «παράσιτα» στην επικοινωνία φορέων-αεροπορικής εταιρείας, δεν κατέστησαν δυνατή την «απογείωση» της γραμμής – Μιχαηλίδης κατηγορεί Λαμπάκη ότι οδηγεί την Αλεξανδρούπολη «σε τουριστική απομόνωση» – «Είναι συκοφάντης και λαϊκιστής», απαντά η δημοτική αρχή

Της Κικής Ηπειρώτου

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, λέει το λαϊκό άσμα και στην περίπτωση της αεροπορικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Λάρνακας μάλλον ταιριάζει ‘γάντι’. Η εταιρεία TUS Airways ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την ακύρωση, από τέλη Ιουλίου, όλων των υπόλοιπων προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος». Για πολλούς, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού οι… αναταράξεις στη συνεργασία των τοπικών φορέων με την εταιρεία ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα η σύνδεση να αφεθεί, σχεδόν, στην τύχη της.

Η ανακοίνωση της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Κύπρου, τον Δεκέμβριο του 2017, είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι πτήσεις θα γίνονταν από τέλη Μαρτίου μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο, λίγο μετά το Πάσχα, η εταιρεία αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης, την οποία και επανάφερε αρχές Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, σε όσες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την πρώτη διακοπή, οι πληρότητες ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά για μία σύνδεση χωρίς σχεδόν καμία προβολή και προωθητική ενέργεια, ενώ τον Ιούνιο και ειδικά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, υπήρχαν υψηλές πληρότητες. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η Tus προτίμησε να δρομολογήσει το αεροσκάφος σε κάποια άλλη γραμμή, που προφανώς τη συμφέρει περισσότερο. Συγκεκριμένες εξηγήσεις δεν δόθηκαν από την εταιρεία, ενώ όσοι επιβάτες είχαν ήδη προμηθευτεί εισιτήριο για κάποια πτήση του Αυγούστου, μπορούν να αποζημιωθούν είτε να ταξιδέψουν από άλλο αεροδρόμιο, μετά από τη σχετική συνεννόηση.

Παράσιτα και αναταράξεις

Σε όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση, η διακοπή των πτήσεων δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Κι αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι, όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, η εταιρεία είχε έρθει σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διοργανώσει ένα ταξίδι για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες της Τουρκίας, με στόχο την προβολή της περιοχής μας και την προσέλκυση πελατών στις πτήσεις της, έστω την ύστατη στιγμή. Μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, είχαν αποφασιστεί και οι ημερομηνίες και είχαν γίνει όλες οι συνεννοήσεις για τη φιλοξενία, τη διαμονή και την ξενάγησή τους. Δεν πέρασε ούτε βδομάδα από αυτές τις ανακοινώσεις και η TUS αποφάσισε να προχωρήσει στην ακύρωση των δρομολογίων. Σύμφωνα με πηγή που δραστηριοποιείται ενεργά στο τουριστικό κομμάτι, ίσως υπήρξαν αστοχίες από την πλευρά των τοπικών φορέων, ωστόσο σημειώθηκαν σημαντικές παραλείψεις και από την πλευρά της εταιρείας.
«Ακόμη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με το τμήμα marketing της εταιρείας ήταν πολλές φορές αδύνατον να επιτευχθούν. Προσπαθήσαμε δύο φορές να οργανώσουμε ταξίδι προβολής στην Κύπρο και μας το ακύρωσαν και τις δύο φορές. Τη μία μέρα κανονίζαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη των δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από την Κύπρο στην Αλεξανδρούπολη και την επόμενη μας ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις. Δυστυχώς, δεν είχαμε την αντιμετώπιση ούτε τη συνεργασία που περιμένει κανείς από μία αεροπορική εταιρεία που προσπαθεί να μπει δυναμικά στο χώρο αυτό», υπογραμμίζει με νόημα.

Χατζηκωνσταντίνου: «Μικρή η απώλεια»

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της ακύρωση των πτήσεων, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ πως δεν συνιστά σημαντική απώλεια. «Είχαμε κάποιους Κύπριους που έφτασαν στην περιοχή μας μέσω της συγκεκριμένης πτήσης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των Κύπριων τουριστών έρχονται στην Αλεξανδρούπολη -όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία χρόνια- και μάλιστα με ικανοποιητικές ροές, είτε μέσω Καβάλας, είτε μέσω Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μία εξέλιξη τραγική. Είναι σίγουρα δυσάρεστη, αλλά όχι κάτι τόσο σοβαρό, όσο το παρουσιάζουν ορισμένοι».

ΑΝΑΣΑ: «Σε τουριστική απομόνωση οδηγεί την Αλεξανδρούπολη ο κ. Λαμπάκης»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε προβληματισμό και αντιδράσεις, ενώ αποτέλεσε αφορμή για άλλη μία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» με επικεφαλής τον Παύλο Μιχαηλίδη. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθυμίζει την ακύρωση της πτήσης της Ryanair το 2012 που θα συνέδεε την Αλεξανδρούπολη με την Φρανκφούρτη, την οποία αποδίδει στην «αδιαφορία των τοπικών αρχών», ενώ αναφέρεται και «στην ακύρωση την τελευταία στιγμή το 2016 των πτήσεων από και προς την Αγία Πετρούπολη και παρά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες του κ. Λαμπάκη».

Αναφορικά με την TUS σημειώνει πως η ακύρωση των πτήσεων οφείλεται στις «εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες». Τονίζει πως σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε πριν από λίγο καιρό στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.», «με το ερώτημα γιατί δεν έχουμε προβεί σε κάθε είδους προωθητικές ενέργειες για να διαφημίσουμε και να υποστηρίξουμε ως Δήμος αυτή την γραμμή, εισπράξαμε την ειρωνεία του δημάρχου και την ψευδή διαβεβαίωση, όπως αποδείχθηκε, πως υπήρχαν πληρότητες που αγγίζανε το 100%!!!».

Παράλληλα, επικαλείται έρευνα της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, από την οποία προέκυπτε πως στην Ξάνθη το 25% των τουριστών είναι Κύπριοι και μάλιστα υπάρχει αυξητική τάση, ενώ και η Θεσσαλονίκη κατακλύζεται από Κύπριους επισκέπτες, οι οποίοι είναι πολύ υψηλών εισοδημάτων.

«Απέναντι σε όλα αυτά εδώ και μήνες, δεν λάβαμε ως δήμος καμία πρωτοβουλία για κάποια οργανωμένη επίσκεψη στην Κύπρο σε συνδυασμό με μια σύγχρονη καμπάνια προβολής της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και φυσικά της Σαμοθράκης. Καμία πρωτοβουλία για παρουσιάσεις στα κυπριακά κανάλια και στα αντίστοιχα τουριστικά, εμπορικά και οικονομικά επιμελητήρια, ώστε να προσελκύσουν άμεσα τους Κύπριους τουρίστες. Την ίδια στιγμή ο κ.Λαμπάκης συνέχιζε κινήσεις παρόμοιες με εκείνες των προηγούμενων χρόνων για την Αγία Πετρούπολη με την αποτυχημένη συνταγή των εκεί πολυέξοδων ταξιδιών», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ευχαριστήρια επιστολή από την TUS έλαβε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη, η δημοτική αρχή αναφέρει:

«Σε ένα ακόμη κακοστημένο σενάριο λασπολογίας στην ταινία Γκαιμπελιστικής έμπνευσης «Λέγε, λέγε ψέματα, κάτι μένει στο τέλος» επιδόθηκε πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, κ.  Παύλος Μιχαηλίδης. Με αφορμή την προγραμματισμένη διακοπή πτήσεων της ΤUS Airways στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα επεχείρησε να σπιλώσει την εικόνα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του δημάρχου της, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη κατηγορώντας τον ότι δεν υποστήριξε τη βιωσιμότητα της γραμμής. Είναι προφανές ότι λόγω άγνοιας του τρόπου λειτουργίας και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Μιχαηλίδης δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ενέργειες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη σε ανάλογες περιπτώσεις είναι επικουρικές και σαφέστατα βοηθούν την εικόνα του Δήμου μας, σε αντίθεση με τη διαρκή εικόνα απαξίωσης, αποτυχίας και απομονωτισμού που παρουσιάζει σε κάθε δημόσια παρουσία του ο κύριος αυτός διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα στο πλαίσιο τακτικισμών και φθηνής ψηφοθηρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι σε αυτόν τον αυτοδιοικητικό που ξεκίνησε ως φιλελεύθερος και κατέληξε εθνικολαϊκιστής να του θυμίσουμε τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και να τον πληροφορήσουμε για την πραγματικότητα. Μια επιχειρηματική δραστηριότητα επιβιώνει όταν είναι κερδοφόρος και προκαλεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ευθύνη των επιχειρηματιών είναι να κατακτήσουν τους στόχους της κερδοφορίας και δικαίωμά τους να αναζητούν καλύτερες αγορές και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Έτσι ακριβώς έγινε με την περίπτωση της TUS Airways. Όταν αποφασίσθηκε η λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απευθύνθηκε στην εταιρεία και της πρότεινε να διοργανώσει προωθητικές δράσεις σε συνεργασία μάλιστα με την Περιφέρεια ΑΜΘ. H TUS Airways για δικούς της λόγους καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις και μάλιστα ακύρωσε μια συμφωνημένη επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων στην Αλεξανδρούπολη. Ο Σ. Κυπριανού, sales manager της εταιρείας αναγνώρισε τη συμβολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη».

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr