Αθώοι κρίθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Κήπων, για τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί τον Μάιο του 2014, περί συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών αλλά και πλαστογραφίας εγγράφων.
Η υπόθεση έγινε γνωστή τον Μάιο του 2014, όταν, μετά από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώθηκε η σύλληψη 22 μελών εγκληματικής οργάνωσης, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Έβρο. Το κύκλωμα, στο οποίο κατηγορηθήκαν ότι συμμετείχαν και 4 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στους Κήπους, σύμφωνα με την αστυνομία, διακινούσε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.
«Δικαίωση» λένε οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης
Σε ανακοίνωσή της, η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης κάνει λόγο για δικαίωση και ζητά την άμεση ηθική και οικονομική αποκατάσταση των 4 αστυνομικών, που 2,5 χρόνια τώρα, λοιδορήθηκαν και κατέρρευσαν οικονομικά.
«Η παραπάνω απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, αποτελεί δικαίωση για τους τέσσερις συναδέλφους και τις οικογένειές τους που επί 2,5 χρόνια περνούσαν τον δικό τους Γολγοθά, αφού κατηγορήθηκαν άδικα, στοχοποιήθηκαν, και κατέρρευσαν οικονομικά.
Πριν από 2,5 χρόνια όντως κάποιοι αστυνομικοί δεν κάνανε σωστά τη δουλεία τους. Αυτοί δεν ήταν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κήπων αλλά αυτοί που με ‘’ελαφρά την καρδία’’ και χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία κατηγόρησαν και ‘’ τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί ‘’ τους τέσσερις συναδέλφους μας.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένουμε την άμεση ηθική και οικονομική αποκατάσταση των αδίκως κατηγορουμένων συναδέλφων μας.
Αρχικά με την έκδοση μιας ανακοίνωσης για την αθώωση τους, αναλόγου περιεχομένου και ύφους με εκείνο που είχε εκδοθεί πριν από 2,5 χρόνια και στη συνέχεια επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά που απώλεσαν λόγω της επί δύο χρόνια διαθεσιμότητας που βρισκόταν και φυσικά την κάλυψη όλων των δικαστικών εξόδων.
Τέλος καλό θα είναι να αναζητηθούν πιθανές ευθύνες σε αυτούς που σχημάτισαν τη δικογραφία ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες αδικίες σε βάρος τίμιων και σκληρά εργαζομένων αστυνομικών».
Η υπόθεση
Τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στον συνοριακό σταθμό Κήπων Έβρου συνελήφθησαν τον Μάιο του 2014, με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών αλλά και πλαστογραφίας εγγράφων.
Όπως είχε ανακοινώσει η αστυνομία, έπειτα από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Έβρο, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και τέσσερις αστυνομικοί, τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας.
Το κύκλωμα διακινούσε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.
Οι αστυνομικοί είχαν κατηγορηθεί ότι συνεργάζονταν με την οργάνωση και έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου.
Μάλιστα, είχε εκτιμηθεί ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχονταν τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς.