Ένα ταξίδι στον χρόνο δια χειρός Θεόδωρου Κ. Ορδουμποζάνη

 Παρουσιάστηκε το νέο πόνημα του ιστορικού και συγγραφέα με τίτλο : «Ιστορικό Ημερολόγιο 2018: Ένα ταξίδι στον χρόνο – Αλεξανδρούπολη (1870-2018)». Ένα ξεχωριστό λεύκωμα που συνιστά πολύτιμη παρακαταθήκη. Τι δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας της έκδοσης στη ΓΝΩΜΗ.

 Μία περιήγηση σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Αλεξανδρούπολη  θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι προμηθευτούν το «Ιστορικό Ημερολόγιο 2018: Ένα ταξίδι στον χρόνο- Αλεξανδρούπολη (1870-2018)» του ιστορικού και συγγραφέα Θεόδωρου Κ. Ορδουμποζάνη σε έκδοση της «Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών 2017».

Το βιβλίο, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει μία σύντομη ιστορία της πόλης και στο δεύτερο να ταξιδέψει υπό τη μορφή ημερολογίου σε 35 γεγονότα από όλο το φάσμα του βίου της πόλης, συνοδεία 44 φωτογραφιών. Από τη μετατροπή του γραφικού ψαροχωρίου του Δεδέαγατς σε πόλη με την απόφαση  δημιουργίας τερματικού σταθμού για τη σιδηροδρομική γραμμή Αδριανούπολης-Κωνσταντινούπολης και εμπορικού λιμένα, τη ρυμοτόμησή της από Ρώσους αξιωματικούς, μέχρι την επίσκεψη του βασιλιά Αλέξανδρου στην πόλη που φέρει έκτοτε το όνομά του και τα θυρανοίξια του ναού του πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου.

Στην εκδήλωση παρουσίασης συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ανθιμος, ο  καθηγητής ιατρός κ. Μηνόπουλος και ο καρδιοχειρουργός κ. Μπουγιούκας, ερνώ συντόβνισε ο δημοσιογράφος κ. Αποστολίδης. Να σημειωθεί ότι το Λεύκωμα-Ημερολόγιο  προλογίζει  ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το πανελ της εκδήλωσης

«Εργο – γνωριμία με πολλά ιστορικά γεγονότα της πόλης»

Ο ιστορικός και συγγραφέας της έκδοσης Θόδωρος Ορδομπουζάνης  μιλώντας στη ΓΝΩΜΝΗ τόνισε «Είμαι ευλογημένος που ο Παναγιότατος Πατριάρχης προλόγισε αυτό το έργο, ο οποίος γνωρίζει και  αγαπά την πόλη μας. Είναι ένα έργο που προσπαθεί με ένα απλό τρόπο να γνωρίσει στους συμπολίτες μας μερικά από τα πολλά ιστορικά γεγονότα που εμπεριέχει η πορεία αυτής της πόλης. Έμεινα εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου που αγκάλιασε το έργο και σε συνδυασμό με τα λόγια των παρουσιαστών Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Ανθιμου του Γιώργου Μηνόπουλου, του καρδιοχειρουργού Γιώργου Μπουγιούκα έδειξαν πόσο πολύ η πόλη  εκτιμά τη δουλειά μου στην προσπάθεια για ανάδειξη της ιστορικής της πορείας. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι  ο Δήμαρχος αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια και όλοι συνέστησαν να γίνει αυτή η έκδοση θεσμός.

Ο ιστορικός και συγγραφέας του ιστορικού ημερολογίου Θεόδωρος Κ. Ορδουμποζάνης

Προλογικό σημείωμα της έκδοσης

Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται αναλυτικά κατά το προλογικό του σημείωμα ο πρόεδρος της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών 2017  Νικόλαος Δ. Μανδάνης, ο οποίος σημειώνει:
«Το Ιστορικό Ηµερολόγιο 2018 είναι µια ξενάγηση µέσα στον χρόνο, τον ηµερολογιακό, αλλά κυρίως τον ιστορικό της Αλεξανδρούπολης. Αναµφίβολα, πρόκειται για µια από τις σημαντικότερες εκδοτικές δουλειές για την Αλεξανδρούπολη.

Το φωτογραφικό αρχείο όφειλε και είχε τη δυνατότητα να καλύψει ένα µεγάλο κενό της εποχής. Να αποτελέσει δηλαδή τον µόνο τότε φορέα συγκέντρωσης, διαφύλαξης και τεκµηρίωσης της φωτογραφικής και ιστορικής κληρονοµιάς της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος της Έκδοσης-Λευκώµατος, που κρατάτε στα χέρια σας. Να µας γεµίσει γνώσεις, να µας ταξιδέψει στο χθες.

Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν για το Ιστορικό Ηµερολόγιο 2018 της «Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών 2017» σταχυολογήθηκαν µέσα από τις συλλογές του φωτογραφικού αρχείου του Αντιπροέδρου της Λέσχης µας Θόδωρου Ορδουµποζάνη. Εικόνες µοναδικές που έχουν σαν σκοπό να φωτίσουν λίγο την ιστορία της Αλεξανδρούπολης.

Οφείλω να εκφράσω εκ µέρους του Δ.Σ. της «Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών 2017» τις ευχαριστίες µας προς όλους τους συντελεστές της έκδοσης.

Τον Θόδωρο Ορδουµποζάνη που παραχώρησε τις φωτογραφίες και ανέλαβε τη σύνταξη των κειµένων και, που µε έµπνευση και υποµονή, είχε την επιµέλεια της έκδοσης.

Την κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη για την άψογη επιµέλεια εκτύπωσης.

Και τέλος ευχαριστώ τον χορηγό µας, που χωρίς αυτόν, θα ήταν αδύνατη η εκτύπωση του Ιστορικού Ηµερολογίου 2018».

Τέλος, το Λεύκωμα-Ημερολόγιο  προλογίζει  ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στην αξία διατήρησης της ιστορικής μνήμης όχι απλά ως ανάμνηση αλλά ως υπόμνηση για τη σύνδεση των σημερινών κατοίκων της πόλης με το παρελθόν τους.

φωτογραφίες: Κώστας Ορδουμποζάνης

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ανθιμος
Ο καρδιοχειρουργός κ. Μπουγιούκας

 

Ο καθηγητής ιατρός κ. Μηνόπουλος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του