efhmerida1

«Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για το δήμο Ορεστιάδας»

Η απένταξη έργων από πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προκάλεσε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση. Τι αναφέρουν οι παρατάξεις «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να Ζω» και «Είναι στο χέρι μας».

Στην αναγκαστική απένταξη πέντε έργων, από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», συνολικού προϋπολογισμού 3.058.683 ευρώ, προχώρησε η δημοτική αρχή Ορεστιάδας, αφού εξέπνευσαν οι χρονικές προθεσμίες για τη δημοπράτηση και την υλοποίησή τους.

Πρόκειται για έργα, τα οποία αφορούσαν: Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης αρδευτικών αντλιοστασίων βόρειας περιοχής, προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρονικής υδροληψίας με υδρόμετρο και κάρτα μνήμης σε αρδευτικές γεωτρήσεις σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Ορεστιάδας, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης αρδευτικών αντλιοστασίων βόρειας και νότιας περιοχής Άδρα του Δήμου Ορεστιάδας, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης αρδευτικών αντλιοστασίων περιοχής Βάλτου – Νεοχωρίου – Στέρνας του Δήμου Ορεστιάδας και προμήθεια και αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων γωνιακής μετάδοσης των αρδευτικών γεωτρήσεων στο Δήμο Ορεστιάδας.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη να επισημαίνει πως έγινε από τη δημοτική αρχή ό,τι ήταν εφικτό για να μη χαθούν τα συγκεκριμένα έργα, ωστόσο υπήρχαν πολλά εμπόδια εκ της διαδικασίας και της νομοθεσίας. Σημείωσε πως για τα 4 από τα 5 έργα βγήκαν κανονικά διακηρύξεις, αλλά οι διαγωνισμοί ήταν τελικά άγονοι, ενώ για το 5ο έργο δεν έγινε διακήρυξη καθώς υπήρχε πρόβλημα με τη μελέτη.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να Ζω» και «Είναι στο χέρι μας» άσκησαν κριτική στις παραλείψεις και τις αστοχίες της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν, να χάσει ο δήμος μία σημαντική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό των αρδευτικών του εγκαταστάσεων.

«Η δημοτική αρχή μοιάζει ανήμπορη να διοικήσει τον Δήμο»

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος να Ζω»  Μαρία Γκουγκουσκίδου, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Κατά την ημερομηνία της ανάληψης των καθηκόντων της (1-9-2014) η δημοτική αρχή είχε 5 έτοιμες μελέτες για τα έργα αυτά και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να διενεργήσει 5 διαγωνισμούς έως τις 31-12-2015. Κι όμως η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να διενεργήσει αυτούς τους διαγωνισμούς, τα έργα απεντάχθηκαν και τα χρήματα χάθηκαν για τον Δήμο Ορεστιάδας. Χάθηκε δε μια μεγάλη ευκαιρία εκσυγχρονισμού του αρδευτικού εξοπλισμού του Δήμου μας, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Ακόμα μια ευκαιρία λοιπόν χαμένη για τον Δήμο Ορεστιάδας, όπως πριν λίγο καιρό είχε χαθεί και η ευκαιρία διεκδίκησης των 8.500.000 ευρώ για το σχέδιο στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Δυστυχώς μέρα με τη μέρα η παρούσα δημοτική αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Απέτυχε να διαχειριστεί ακόμα και τις πιο απλές διαγωνιστικές διαδικασίες. Απέτυχε να απορροφήσει ακόμα και τις χρηματοδοτήσεις που της χαρίστηκαν. Μοιάζει ανήμπορη να διοικήσει τον Δήμο Ορεστιάδας και να του προσδώσει την θέση που του αξίζει»

«Εκκωφαντική η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Είναι στο χέρι μας» Ηλίας Αγγελακούδης έκανε λόγο για «εκκωφαντική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής», με αφορμή την απένταξη των έργων. «Ο δήμος Ορεστιάδας στα τέλη του 2015, δεν κατάφερε όχι μόνο να αποπληρώσει κάποιο έργο, αλλά ούτε να καταθέσει έστω ένα αίτημα πληρωμής, προκειμένου τα έργα να μεταφερθούν στο νέο ΠΑΑ 2014-2020.

Φυσικά, για άλλη μία φορά, καμία απολύτως ευθύνη δεν ανέλαβε η δημοτική αρχή. Για την καινούρια παταγώδη αποτυχία, σύμφωνα με το δήμαρχο, φταιν οι διαδικασίες, το νομικό πλαίσιο, οι μελέτες, οι ανάδοχοι, η προηγούμενη δημοτική αρχή, η κυβέρνηση, και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η κακιά η ώρα.

Πριν από ένα χρόνο, ο δήμος Ορεστιάδας είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης, όταν απέτυχε να καταθέσει μία πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση, για την ένταξή του στο πρόγραμμα “Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, με αποτέλεσμα να είναι ο μόνος δικαιούχος δήμος της Περιφέρειας, που δεν πέρασε στη δεύτερη φάση αξιολόγησης και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η αιτιολογία της τότε απόρριψης και αυτή της χθεσινής απόφασης απένταξης, καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα του δήμου, και αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου», σημειώνει η παράταξη.

Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr