Ζωντανεύει ο «θρύλος του Τζίβρε»

Το Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε αποτελεί τον «ζωντανό θρύλο» για το Σουφλί. Η παρουσία του είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου και με μνήμες και ζωές ανθρώπων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το διάσημο Σουφλιώτικο μετάξι, το οποίο έκανε γνωστό τον τόπο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το απόγευμα της Τρίτης έγιναν στο παλιό κτίριο του αναπηνιστηρίου, τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο ‘Τζίβρε ένας Θρύλος’ στο πλαίσιο της δημιουργίας και υποστήριξης πολιτιστικών δράσεων που σχετίζονται με το Σουφλί, αλλά και της ανάδειξης και προβολής της μνήμης και της ιστορίας που φέρει αυτό το Βιομηχανικό Συγκρότημα.

Αυτή ήταν και η πρώτη δράση και παρουσία στον χώρο, της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας», μιας αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, σκοπός της οποίας είναι η διάσωση, αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη και ανάπτυξη παλαιότερων ειδών τέχνης και τεχνικών στο χώρο του ρουχισμού, του υφάσματος και του πάσης φύσεως κεντήματος, που τείνουν προς αφανισμό.

Στα εγκαίνια του χώρου, παρευρέθηκαν οι συντελεστές της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας», προεξέχουσας της κας Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Η ίδια και οι συνεργάτες της, έγιναν δεκτοί με χαρά από τους τοπικούς φορείς, και ξεναγήθηκαν στο χώρο του ιστορικού κτιρίου από γυναίκες μεταξεργάτριες, οι οποίες διηγήθηκαν ιστορίες από τα χρόνια που το Τζίβρε έσφυζε από ζωή και ήταν γεμάτο από εργατιά.

Η έκθεση φωτογραφίας

Στην έκθεση, αναβιώνει ο πλούσιος κόσμος του μεταξιού που από το 1903 άρχιζε να ακμάζει στο Βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε και την ανώνυμη εταιρεία «Ευτέρπη». Το Σουφλιώτικο μετάξι της εταιρείας Τζίβρε έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου με περίτρανο παράδειγμα τη Λυών της Γαλλίας. Αναμνήσεις της ακμής, της εργασίας στο αναπηνιστήριο, στη μεταξοκάμαρα, αναμνήσεις της εποχής της κρίσης της μεταξένιας ίνας, αποτυπώνονται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Φωτογραφίες βγαλμένες από τα χρονοντούλαπα των μετεξεργατριών, που συνθέτουν την έκθεση «Τζίβρε ένας Θρύλος».

Στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας

Πουλιλιός: Σημαντική ημέρα για το Σουφλί

Συγκινημένος και χαρούμενος για τη νέα αρχή και την προώθηση που δίνεται στο μετάξι του Σουφλίου, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. «Πράγματι είναι μια σημαντική μέρα για το Σουφλί. Μπορώ να σας πώ ότι νιώθω ευτυχής και συγκινημένος. Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ο χώρος αυτός που έχει μισθωθεί στην εταιρεία «Κοινωνική Δημιουργικότητα» ζωντανεύει στα χέρια αξιόλογων ανθρώπων που νοιάζονται για μας, πριν από εμάς. Πρόκειται για ανθρώπους αξιόλογους που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα διεθνώς».

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στον τρόπο που γνώρισε τους συντελεστές της ΜΚΟ «Κοινωνική Δημιουργικότητα». «Βρήκα ένα φυλλάδιο για το Τζίβρε και το Σουφλιώτικο μετάξι σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας κι έψαξα να βρω ποιος νοιάζεται και προβάλλει τον τόπο μας. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, έχουν όραμα, αγαπούν το Σουφλί, έχουν δεθεί και αγαπούν την περιοχή μας, συνεργάζονται και προμηθεύονται μεταξωτό ύφασμα και επιθυμούν να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας και να βγάλουν το Σουφλί από τα όρια της περιφέρειας και της Ελλάδας, να προμηθεύονται μετάξι και να το προωθούν διεθνώς. Είναι μια συνεργασία με προοπτική. Το ξεκίνημα έγινε με τις καλύτερες; προϋποθέσεις και δείχνει να έχει μέλλον».

Η κα Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Σουφλίου Β. Πουλιλιό

Ο κ. Πουλιλιός αναφέρθηκε και στην διεθνή κινητικότητα για το μετάξι. «Ναι ,υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στην προβολή του μεταξιού. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Κίνα το Σουφλί και το μετάξι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου αυτήν την περίοδο. Και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε στο κέντρο των δραστηριοτήτων και της προβολής του. Στο ζήτημα αυτό έχουμε και την συμπαράσταση του αρμόδιου υπουργείου αφού ετοιμάζει νέα προγράμματα».

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, τόνισε ότι το Τζίβρε είναι ένας θρύλος για τον τόπο, είναι η ιστορία του.

Παρόντες στα εγκαίνια οι συντελεστές της «Κοινωνικής δημιουργικότητας», ο δήμαρχος και στελέχη της δημοτικής αρχής Σουφλίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ.α.

Η Κοινωνική Δημιουργικότητα, η παρουσία της στο Τζίβρε και οι στόχοι

Για την επίτευξη του σκοπού της, η Κοινωνική Δημιουργικότητα έχει μισθώσει μέρος του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος του Τζίβρε στο Σουφλί με σκοπό τη συμμετοχή στην ενδυνάμωση και προώθησή του, συμβάλλοντας ενεργά:
– Να καταστεί το Σουφλί κέντρο της βορείου Ελλάδας, πόλος έλξης τουριστών
– Στη διατήρηση της αυθεντικότητας του συγκροτήματος καθαυτού, των κτιρίων, των χώρων και των σχέσεων τους.
– Στη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων προκειμένου να αποτελέσει ένα κέντρο διάχυσης και κόμβο αναφοράς των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την περιοχή και την ανάπτυξή της.
– Στην ανάδειξη και προβολή της μνήμης και της ιστορίας που το μνημείο φέρει.
– Στην ενεργή υποστήριξη σε δραστηριότητες που θα εντάσσουν το χώρο στο σημερινό κοινωνικό – οικονομικό – πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης, αλλά και θα προωθούν δυνατότητες και προοπτικές άσκησης μίας πραγματικά εξωστρεφούς οικονομικής και πολιτιστικής πολιτικής.
– Στη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των μοναδικών στοιχείων του.
– Στο σεβασμό προς την υπάρχουσα δομή, μορφολογία, τυπολογία, όπως και ως προς τις σχέσεις των κτιρίων μεταξύ τους και τη θέση του χώρου στον οικισμό.

Στον χώρο αυτό εκατοντάδες γυναίκες εργάστηκαν για χρόνια και υπό μεγάλες δυσκολίες

Σκοπός της Κοινωνικής Δημιουργικότητας είναι:
– Η επιμόρφωση και εκπαίδευση νέων σε είδη τέχνης και τεχνικών από ειδικούς τεχνίτες και εξειδικευμένους δασκάλους – καθηγητές.
– Η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων με στόχο την προώθηση και προβολή αυτών των ειδών τέχνης, των τεχνικών αλλά και του ίδιου του χώρου.
– Η προβολή των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ αλλά και της περιοχής δράσης στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ με κάθε πρόσφορο μέσο.
– Η συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά και άλλα ιδρύματα που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς μουσεία, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού και οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Η συνεργασία με επιμέρους τοπικούς πληθυσμούς που εξασκούν τις εν λόγω τέχνες και τεχνικές, με σκοπό την οργάνωση της εμπορικής τους δραστηριότητας και απώτερο στόχο την αναβίωση των τεχνικών αυτών.
– Η συγκέντρωση και διαφύλαξη συλλογών και προσωπικών αρχείων οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου το επιθυμεί βάσει ορισμένων προδιαγραφών.

«Το μετάξι του Σουφλίου μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς»

Η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη μίλησε αποκλειστικά στη ΓΝΩΜΗ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στα εγκαίνια της έκθεσης στο χώρο του Τζίβρε είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, εκ των βασικών συντελεστών της νέας προσπάθειας διάδοσης του Σουφλιώτικου μεταξιού μέσω της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας».

Μιλώντας μόνο στη ΓΝΩΜΗ μας είπε τα εξής:

Πρώτη δράση και νέο ξεκίνημα για τη «Κοινωνική Δημιουργικότητα».
Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για την πρωτοβουλία και το νέο μας εγχείρημα. Ακόμη είναι αρχή αλλά πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία.
Όσο για την «Κοινωνική δημιουργικότητα» για όλους τους συντελεστές της, έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρουσία της στο Σουφλί . Σκοπός της η δημιουργία εξωστρεφούς δράσης ,παράγοντας απαραίτητος για τις τοπικές κοινωνίες.

Ποια τα οφέλη που προσδοκάτε να φέρετε στον τόπο;

Τα οφέλη ευελπιστούμε ότι θα είναι πολλαπλά. Για να πετύχει κάτι χρειάζεται αυτό που λέμε «role models» για να δημιουργείς θέσεις εργασίας, για να κάνεις συλλογική δουλειά. Το μετάξι του Σουφλίου μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς να το γνωρίσει όλος ο κόσμος και με εξωστρέφεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης σας ακούσατε ιστορίες από γυναίκες εργάτριες ….

Ναι, ήταν κάτι το συγκινητικό. Βέβαια, εμείς και ο κόσμος γενικότερα έχουμε κάτι το ιδεατό όταν αναφερόμαστε στο μετάξι. Ωστόσο από τις περιγραφές των γυναικών, καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο εύκολή δεν ήταν η εργασία. Μια εργασία που έβγαινε με πολύ κόπο και δυσκολίες, με πόνο και κακουχίες αλλά από την άλλη, ένας ολόκληρος τόπος εργαζόταν στον χώρο αυτό και τουλάχιστον 500 άνθρωποι ζούσαν τις οικογένειές τους.

«Τζίβρε ένας Θρύλος» λοιπόν … Όπως ονομάζετε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας

Αυτό που έχουμε καταλάβει από τότε που ήρθαμε. Ότι το Τζίβρε σηματοδοτεί την ιστορία και αν του δώσεις ζωντάνια, τότε κάτι πολύ σημαντικό μπορεί να δημιουργηθεί. Όχι βέβαια με τις συνθήκες των δυσκολιών του παρελθόντος, αλλά με σωστή προσπάθεια μπορούν να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει το Σουφλί στο επίκεντρο .

Το μήνυμά σας προς τον κόσμο της περιοχής;

Στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αγαπάμε την περιοχή – αγοράσαμε 10 μέτρα, υφαίνουμε 18 χλμ . Την προσπάθεια μας την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, είναι θετική, θέλει το καλύτερο, κι εμείς θέλουμε το καλύτερο για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο