Για στασιμότητα στα μεγάλα έργα, προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, κι έναν «αθόρυβο εποικισμό», έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μιλώντας στο East Macedonia Thrace Forum. «Δεν χωρούν παρεμβάσεις από το κράτος των Αθηνών», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αποκλεισμό του Δήμου από τον διαγωνισμό για το πάρκινγκ στο λιμάνι
Ξεκίνησε το 3ο East Macedonia Thrace Forum, το οποίο πραγματοποιείται και φέτος στην Αλεξανδρούπολη από τον Όμιλο Alter Ego Media και το City Hub Events, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications. Το συνέδριο με επίκεντρο τον κρίσιμο ρόλο της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διαχείριση διεθνών προκλήσεων, θα ολοκληρωθεί σήμερα, παρουσία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ομιλίες.
Κατά την χθεσινή, πρώτη ημέρα, τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος διατύπωσε μία σειρά από προβληματισμούς για το μέλλον της πόλης και του Έβρου γενικότερα, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στις πολλές προοπτικές που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στασιμότητα στα μεγάλα έργα
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη ως «Δαρδανέλλια της ξηράς», κάτι που, όπως είπε, ισχύει στη θεωρία, τι συμβαίνει όμως στην πράξη;
Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε τι συμβαίνει με το λιμάνι και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή του. «Μήπως υπάρχει μία κεκαλυμμένη στασιμότητα σε αυτή την περιβόητη Θαλάσσια Εγνατία; Τι συμβαίνει με την ανατολική περιφερειακή οδό που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία οδό, γιατί αυτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της, όταν η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη;
Τι συμβαίνει με τον σιδηρόδρομο; Η σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό έργο; Πριν δύο χρόνια, σε αυτό το forum, συζητούσαμε για ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή, για σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, με λιμάνια της βόρειας Ελλάδας και της Μαύρης Θάλασσας».
Ο κ. Ζαμπούκης τόνισε πως το αεροδρόμιο είναι εξαίρεση, με τα διαρκώς αυξανόμενα νούμερα που καταγράφονται στην κίνηση του, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που διαθέτει η περιοχή. «Πώς μπορούμε να συζητάμε για προσέλκυση ξένων επενδύσεων;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Πρωτογενής τομέας και περιβάλλον
Αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, που είναι ανάγκη να αναπτυχθούν και να στηριχθούν ουσιαστικά. «Ελαιοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι παλεύουν με νύχια και με δόντια, μόνοι τους, να αναστήσουν τα ελαιόδεντρα και τα μελίσσια τους», τόνισε ο Δήμαρχος, κάνοντας αναφορά στη φωτιά του ’23, όταν κάηκε το 44% της έκτασης του Δήμου.
«Έρχονται πλημμύρες, με όλη την δασική κορυφογραμμή να είναι καμένη, το νερό της βροχής θα κατηφορίζει από τα βουνά στις λεκάνες απορροής που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι της κλιματικής κρίσης. Θα προλάβουμε την ολοκλήρωση των μελετών και την εκτέλεση των έργων για τη συγκέντρωση και τη διοχέτευση όλου αυτού του νερού με φυσικό και τεχνητό τρόπο; Το πρόγραμμα ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ, δύο χρόνια σχεδόν μετά, είναι αρκετό;»
Ο «αθόρυβος εποικισμός»
Ο κ. Ζαμπούκης μίλησε και για έναν «αθόρυβο εποικισμό» που επίκειται στην περιοχή μας, ο οποίος επιτυγχάνεται με την αγορά παρατημένων κατοικιών από Βούλγαρους, αλλά και από εταιρείες τουρκικών κεφαλαίων και συμφερόντων, οι οποίες, όπως είπε, με πολύ απλές διαδικασίες «αγοράζουν όπου θέλουν, ό,τι θέλουν κατά μήκος του ποταμού Έβρου, σε αντίθεση με φυσικά πρόσωπα που αυτό επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας. Μη μας προκαλέσει έκπληξη αν συζητήσουμε σε επόμενο forum το δικαίωμα όλων αυτών που θα μας εποικήσουν, εν ονόματι της θρησκευτικής τους ελευθερίας εντός της ΕΕ, να χτίσουν τζαμιά δίπλα στις ερειπωμένες εκκλησίες μας, ως νέες κοινότητες χωρίς ελληνικά χαρακτηριστικά».
«Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς»
Κάνοντας αναφορά στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, «των οποίων εμείς είμαστε γνώστες», ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως «δεν χωρούν έξωθεν παρεμβάσεις και παρεμβάσεις από το κράτος των Αθηνών».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε το πάρκινγκ στο λιμάνι. «Δεν είναι δυνατόν για ένα χώρο στάθμευσης για 110.00 μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες να αποφασίσουν 10 άτομα σε ένα γραφείο στην Αθήνα, οι οποίοι κρίνουν ότι ο Δήμος, για τη γη του, για τη δυτική χερσαία ζώνη, δεν δικαιούται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την επίλυση ενός μείζονος προβλήματος στάθμευσης που έχει η πόλη. Κι εάν δεν δικαιούται να συνάψει απευθείας συμφωνία, να τον απορρίπτουν από το διαγωνισμό, για τον λόγο ότι προσκόμισε ποινικό μητρώο μόνο ο Δήμαρχος και όχι οι 35 δημοτικοί σύμβουλοι».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να ενημερωνόμαστε από post στα social media για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, για το οποίο όχι δεν ερωτηθήκαμε αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε για ένα έργο από το οποίο δεν έχουμε να επωφεληθούμε τίποτα και που θα αποτελέσει υπανάπτυξη».
Κλείνοντας, ο κ. Ζαμπούκης υπογράμμισε ότι στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν πολλές αλλαγές, προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες.
«Η περιοχή μας είναι κλειδί για το μέλλον. Με συντονισμένη δράση τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και κεντρικής κυβέρνησης, μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις προοπτικές της. Μπορεί να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας».
Κ.Η.