«Χρυσές» μπάλες αποκαλύπτονται στον κάμπο του Τυχερού

Της Ιωάννας Παρασχάκη

 Το «χρυσό φρούτο» του Έβρου δεν είναι  άλλο απ’ το περιζήτητο πεπόνι  «Χρυσή Κεφαλή» που καλλιεργείται στον κάμπο του  Τυχερού -Πέπλου. Κατακυριεύει τις απαιτητικές αγορές και κυριαρχεί στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Αυτή την περίοδο ιδιαίτερα  και για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα προσφέρει  πλούσια οφέλη σε όσους  επιλέγουν το μοναδικό φρούτο του κεντρικού Έβρου.

«Η Χρυσή Κεφαλή» οφείλει το όνομα της στο ολόχρυσο χρώμα της αλλά και στο μέγεθος της. Αυτή η ξεχωριστή ποικιλία  πεπονιού γραφεί ακούραστα  μαζί με τους κατοίκους του Τυχερού του Δήμου Σουφλίου τη δική της ιστορία. Αδιαμφισβήτητα  σφραγίζει οικονομικά, κοινωνικά και λαογραφικά τη ζωή της κοινότητας.

Από τις διηγήσεις και τις μαρτυρίες προκύπτει πως η «Χρυσή Κεφαλή» από το 1890 μεταφερόταν από το Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού (που τότε ονομαζόταν Μπίντιγκλι)  στην Κωνσταντινούπολη.

Οι κάτοικοι της Πόλης αναζητούσαν μια ξεχωριστή γευστική και αρωματική  επιδόρπια  επιλογή και έτσι έστρεψαν το βλέμμα τους στο Τυχερό. Ο εύφορος  κάμπος του χωριού έκρυβε το διατροφικό θησαυρό.

Tο περιζήτητο πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή» κυριεύει τις αγορές και ετοιμάζεται να γίνει Π.Ο.Π.

Τα αξεπέραστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της «Χρυσής Κεφαλής», η εντυπωσιακή  εμφάνιση του φρούτου, η μεγάλη αντοχή και η δυνατότητα διατήρησης  της έδωσαν γρήγορα μια θέση στην κάρδια αλλά και στο τραπέζι των απαιτητικών καταναλωτών.

«Η Χρυσή Κεφαλή»  στις όχθες του Έβρου ποταμού με τη φροντίδα και την αγάπη των κάτοικων του Τυχερού μετά από τα αντιπλημμυρικά έργα του κάμπου (1958)εξαπλώνεται σε έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων.  Γίνεται η αγαπημένη καλλιέργεια των κάτοικων που βλέπουν τον  κόπο τους να αμείβεται.  Η περίοδος της συγκομιδής σκέτη γιορτή για τους  καλλιεργητές. Μικρά παιδιά, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες παίρνουν όλοι μέρος στη συγκομιδή. Έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες τοποθετούν με μοναδική μαεστρία  τη «Χρυσή Κεφαλή» στα βαγόνια των τρένων. Στόχος είναι στη βιτρίνα των βαγονιών να κάνουν επίδειξη της άριστης ποιότητας. ‘Έτσι δελεάζουν τους εμπόρους της εποχής που εντυπωσιάζονται απ’ το ξεχωριστό φρούτο.

Εξήντα βαγόνια του ΟΣΕ μεταφέρουν καθημερινά χρυσή τροφή στους κατοίκους της Αθήνας για δυο μήνες. Τόνοι  πεπονιών ημερησίως  από τον εύφορο κάμπο του Τυχερού συνοδεύουν  τα γεύματα των κάτοικων της πρωτεύσας. Η ζήτηση είναι μεγάλη γιατί  προσφέρει αξεπέραστη  γεύση,  άρωμα  και μοναδικά οφέλη στους καταναλωτές.

Το Τυχερό και οι κάτοικοί του παρακολουθούν και ζούνε την αλλαγή σ τον κύκλο των εποχών με οδηγό την καλλιέργεια της Χρυσής Κεφάλης. Η τοπική τους αγροτική ιστορία γράφεται γευστικά  με χρώμα χρυσό και άρωμα μοναδικό.

 «Η Χρυσή Κεφαλή» περιμένει αξιολόγηση για να γίνει ΠΟΠ

 Ποιά είναι σήμερα η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, ποσό η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Περιφέρεια, υπάρχει μέλλον για τη «Χρυσή Κεφαλή»;

Στα παραπάνω ερωτήματα μας απαντά ο γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ ΠΕ Έβρου – καλλιεργητής και  λάτρης της Χρυσής Κεφαλή κ. Βαγγέλης Δέδογλου.

«Η Διεύθυνση Γεωργίας βρίσκεται κοντά στους καλλιεργητές και στην καλλιέργεια.

Επιπροσθέτως υπάρχει το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης» η οποία έχει καταθέσει  σχετικό φάκελο για την αναγνώριση της Χρυσής Κεφαλής ως Προϊόν Προστατευόμενη προέλευσης (ΠΟΠ). Βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης.

Eιμια  ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της προσπάθεια» τονίζει ο κ. Δέδογλου  και προσθέτει « Ο κάμπος του Τυχερού και του Πέπλου παράγουν τη Χρυσή Κεφαλή και οι καλλιεργητές δικαιούνται να έχουν αυτή την αναγνώριση για το προϊόν τους.

Ελπίζουμε και πιστεύαμε πως η Χρυσή Κεφαλή θα ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον από καλλιεργητές και πάλι.

Αυτή τη στιγμή περίπου 1000 στρέμματα καλλιεργούνται στο κάμπο μας με αυξητική τάση» καταλήγει.

«Αυτή τη στιγμή περίπου 1000 στρέμματα καλλιεργούνται στο κάμπο μας με αυξητική τάση
 Το φρούτο που αγαπάει την καρδιά μας

 Οι Εβριτες χωρικοί μεγάλωσαν γενιές και γενιές τρεφόμενοι με το πιο αρωματικό καλοκαιρινό φρούτο της Ελλάδας. Καθώς τρεφόταν πάντα τοπικά και εποχικά μας διδάσκουν με το παράδειγμα και τις διατροφικές του συνήθειες τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.  Την ίδια ώρα  όλο και περισσότερες μελέτες μας παρουσιάζουν τα οφέλη του φρούτου.

Σχετικές ανακοινώσεις από τις αναλύσεις των εργαστηρίων δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και  φρούτο  γεμάτο  κάλιο λένε οι επιστήμονες μας πλουτίζει με καλά συστατικά και ωφελεί την καρδιά μας.

Ο γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ ΠΕ Έβρου – καλλιεργητής Βαγγέλης Δέδογλου
Το αποτύπωμά του όμως δεν είναι μόνο διατροφικό  

Το άρωμά του είναι περιζήτητο καθώς νότες πεπονιού σε εξεζητημένα αρώματα μας παραπέμπουν στην ευχάριστη ζωή του καλοκαιριού.

Όπως και να χει το χρυσό φρούτο του Έβρου η  Χρυσή Κεφαλή στο Τυχερό και στον Πέπλο σας περιμένει να τη γνωρίσετε.  Η συνάντηση μαζί της αποτελεί  μια απρόσμενη γευστική και αρωματική εμπειρία. Θα πλουτίσει σίγουρα τις γλυκές μέρες του φθινοπώρου που ακολουθούν.

Χρυσό και αρωματικό Οκτώβρη!

 

1 Σχόλιο

 • ανεστης
  Posted 23 Ιουλίου 2021 09:52 0Likes

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΝΑΒΗΚΑ
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΑΝΕΣΤΗΣ

Αφήστε ένα σχόλιο