Ξου – Ξου: Η πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητού απώθησης των κουνουπιών

Μια επαναστατική & συνάμα ανατρεπτική εφαρμογή, που κατεβάζει ο οποιοσδήποτε δωρεάν από το τηλέφωνο του έκανε την εμφάνισή της στα on-line καταστήματα application κινητών. Το όνομα αυτής ιδιαίτερα έξυπνο: ksou – ksou (Ξου – Ξου)!

Δημιουργός του συγκεκριμένου application είναι ένας Έλληνας προγραμματιστής. Πρόκειται για τον νεαρό (μόλις 25 ετών) Χρήστο Αποστόλου και η οποία μέσω ηχητικών κυμάτων απλώνει δίχτυ προστασίας απέναντι στα κουνούπια.

«Ουσιαστικά σχεδίαζα να διαθέσω την εφαρμογή στο κοινό δύο μήνες νωρίτερα, όταν και τα κουνούπια βρισκόταν σε έξαρση, ειδικότερα στα παραθαλάσσια σημεία. Ωστόσο καθυστέρησα λίγο με αποτέλεσμα η πρεμιέρα διάθεσης να γίνει σήμερα. Νωρίτερα έγινε και δοκιμή προκειμένου να διαπιστώσουμε πως θα λειτουργήσει και το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 60% με 70%» τονίζει για το νέο του δημιούργημα ο Λαρισαίος προγραμματιστής, Χρήστος Αποστόλου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

«Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού απλά ενεργοποιείται από το ηχείο σας ένα αρχείο ήχου που δεν μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων, όμως για το κουνούπι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές κι έτσι το μόνο που του απομένει είναι να το βάλει στα πόδια!» λέει ο κ. Αποστόλου.

«Έρευνες που έχουν γίνει πριν από χρόνια έχουν αποδείξει ότι η παραγωγή ήχου από 12Hz μέχρι 200Hz επηρεάζουν αρκετά τον τρόπο που πετάνε τα κουνούπια. Ότι τα ενοχλεί. Επίσης, οι ηχητικές συχνότητες που γίνονται αντιληπτές και από άλλα έντομα, όπως γρύλλοι, τριζόνια προειδοποιούν επίσης τα κουνούπια ότι υπάρχει απειλή για αυτά. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πέντε διαφορετικά είδη συχνοτήτων» συμπληρώνει.

Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε δωρεάν σε αυτό το link: https://www.christosapostoloudev.eu/ksouksou

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο

Σε ερώτηση για το ποσοστό επιτυχίας της εφαρμογής, ο Χρήστος Αποστόλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να πω ότι έχει 99% επιτυχία, καθώς παίζουν ρόλο πολλά στοιχεία. Όπως η περιοχή, ο καιρός, η υγρασία, ακόμα και η αναπαραγωγική περίοδος κατά την οποία τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπούν διότι το αίμα περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα. Παρόλα αυτά η εκπομπή ηχητικών κυμάτων έχει δείξει ότι επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κουνουπιών».

Επίσης σε ερώτηση για το αν η μετάδοση ηχητικών κυμάτων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και σε είδη πτηνών, ο έμπειρος προγραμματιστής σημείωσε πως «τα πτηνά χρειάζονται κλάση συχνότητας που φτάνει τα 22.000Hz οπότε δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Προηγούμενες εφαρμογές – applications

Η Ksou – Ksou δεν είναι η πρώτη εφαρμογή που ο Χρήστος Αποστόλου έχει θέσει προς διάθεση στο κοινό. Είχε προηγηθεί η Counter Agriculture που αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο για γεωπόνους και παραγωγούς παρέχοντας άμεση ενημέρωση και βοήθεια σχετικά με την πλήρη φυτοπροστασία των καλλιεργειών.

Ακολούθησε η Natage που στόχευε στην εθελοντική οργάνωση φωτογραφικού υλικού, Φυτών, Θηλαστικών, Πτηνών, Ερπετών, Ψαριών του Γλυκού Νερού, Εντόμων, Λοιπών Ασπόνδυλων, Μανιταριών, Φυτών, Υποβρύχιας Ζωής από όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ήρθε η εφαρμογή PANICosGR. Πρόκειται για έναν «συναγερμό» που επιτρέπει σε ένα άτομο υπό πίεση που χρειάζεται βοήθεια να στείλει γρήγορα και αθόρυβα ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ η εφαρμογή «Γέφυρα ΖΩΗΣ» αποτέλεσε την πρώτη Ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών, που σου δίνει τη δυνατότητα να βοηθηθείς αλλά και να βοηθήσεις ανθρώπους με τάσεις αυτοχειρίας.

«Κατά κάποιο τρόπο όταν έχω μια ιδέα προσπαθώ παράλληλα να συμβάλω στη επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος» καταλήγει ο κ. Αποστόλου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο