«Ξαναγεννιέται» το εμβληματικό κτίριο της δημοτικής αγοράς Σουφλίου

Σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αποκατάσταση και επανάχρησή του – Στόχος η δημιουργία ενός χώρου εμπορικών – πολιτιστικών χρήσεων, ενεργειακά θωρακισμένου, προσβάσιμου και από ΑμεΑ

της Κικής Ηπειρώτου

Την αποκατάσταση και επανάχρηση ενός εμβληματικού κτιρίου του Σουφλίου προωθεί η δημοτική αρχή. Ο λόγος για το κτίριο της παλιάς δημοτικής αγοράς, που μέσα από διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη και την εξασφάλιση χρηματοδότησης που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αναμένεται να «ξαναγεννηθεί» και να αποτελέσει σημείο συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών.
Το 1980 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια 585/80 για την ανέγερση μιας δημοτικής αγοράς στο ΟΤ 116, στο κέντρο του Σουφλίου. Το κτίριο προέβλεπε εμπορική χρήση στο ισόγειο και εν μέρει στον όροφο όπως και γραφεία και έναν μεγάλο χώρο εκδηλώσεων στον όροφο. Στην υφιστάμενη κατάσταση, το σύνολό του κτιρίου χαρακτηρίζεται ως ένας παραμελημένος και στο μεγαλύτερο μέρος ανενεργός χώρος, που στερείται ικανότητας να προσελκύσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το κτίριο μάλλον δεν λειτούργησε ποτέ ολόκληρο για την χρήση που κατασκευάστηκε. Στην πάροδο του χρόνου στεγάστηκαν στον χώρο διάφορες χρήσεις όπως πχ ΚΤΕΛ, αποθήκες, σύλλογοι, και βασικά διάφορα γραφεία της δημοτικής αρχής. Σήμερα το μοναδικό τμήμα που είναι σε μερική χρήση είναι τμήμα του ορόφου στο δυτικό κτίριο οπού στεγάζεται το Δασαρχείο Σουφλίου. Και τα δυο εσωτερικά αίθρια είναι, προφανώς για ενεργειακούς λόγους, κλειστά.

Οι εργασίες που προβλέπονται

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.750.000 ευρώ, οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων θα γίνονται δεκτές ως τις 19/6 και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 23/6.
Οι εργασίες επανεργοποίησης του κτιρίου αφορούν την αποκατάσταση- ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και του περιβάλλοντα χώρου για να παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου εμπορικών – πολιτιστικών χρήσεων ειδικά διαμορφωμένο στο σύνολο του, πλήρως λειτουργικό, ενεργειακά θωρακισμένο, ανεμπόδιστα προσβάσιμο από ΑΜΕΑ, ώστε η επανάχρησή του να μπορεί να γίνει από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν από τους μελετητές με γνώμονα το σεβασμό στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και την ιστορική διαδρομή του μέχρι σήμερα στην πόλη του Σουφλίου, με απώτερο στόχο την άμεση αναβάθμιση της περιοχής και σε συνέπεια του συνόλου της πόλης.
Οι προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιρίου θα το καταστήσουν κατάλληλο να φιλοξενήσει εκ νέου τις χρήσεις για τις οποίες αρχικά προοριζόταν. Το ισόγειο 816 μ2 περίπου θα φιλοξενήσει εμπορικές χρήσεις όπως καταστήματα έκθεσης- πώλησης με τους διαδρόμους πρόσβασης τα κλιμακοστάσια και τους χώρους υγιεινής. Ο 1ος όροφος 48 μ2 θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων, διαδρόμους πρόσβασης, κλιμακοστάσια, χώρους υγιεινής καθώς και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 145 μ2 στο ανατολικό κτίριο.
Συνοπτικά, προτείνονται πέντε ομάδες παρεμβάσεων :
1. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου (Θερμοπρόσοψη, ενεργειακά κουφώματα, ανακατασκευή της στέγης )
2. Προσβασιμότητα Α.Μ.Ε.Α σε όλα τα επίπεδα. (ράμπες, αναβατόρια)
3. Νέες Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
4. Εργασίες εσωτερικών επιδιορθώσεων, χρωματισμών κλπ
5. Εργασίες περιβάλλοντα χώρου όπως δάπεδα, φυτεύσεις κλπ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του