room-to-grow-bnner

Βόλτα στα έργα ανάπλασης της παραλιακής με ‘ξεναγό’ τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιογράφοι και εταίροι του προγράμματος Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είδαν την πρόοδο των εργασιών από τις αποθήκες του ΟΣΕ ως το δημοτικό πάρκινγκ

 Της Κικής Ηπειρώτου

Μία διαδραστική βόλτα στα έργα ανάπλασης της παραλιακής, από τα οποία κάποια ολοκληρώθηκαν και κάποια υλοποιούνται ακόμα, μέσα από το πρόγραμμα «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», (ΣΒΑΑ) είχαν την ευκαιρία να κάνουν δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ και εταίροι του προγράμματος, με ‘ξεναγό’ τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη.

«Η παρουσίαση της εξέλιξης των έργων είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς την Ευρώπη που χρηματοδοτεί το ΣΒΑΑ. Ωστόσο, αντί μίας τυπικής συνέντευξης τύπου, σκεφτήκαμε πως θα ήταν πιο ενδιαφέρον να γίνει ένας διαδραστικός περίπατος σε όλη την παραλία για να δούμε τα έργα από κοντά», είπε ο κ. Ζαμπούκης, προτού το λεωφορειάκι με τους δημοσιογράφους και δύο από τους εταίρους του προγράμματος, τους κκ Τοψίδη και Κασαπίδη, από το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο αντίστοιχα, αναχωρήσει για τις αποθήκες του ΟΣΕ, τηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρώτη αποθήκη, η γωνιακή, όπως είναι γνωστό, τον Φεβρουάριο του 2019 υπέστη σοβαρή ζημιά, όταν τμήμα της οροφής της κατέρρευσε από τους ανέμους. Στη συνέχεια, ο Δήμος αποφάσισε την κατεδάφιση του υπόλοιπου τμήματος της στέγης και μέρος του τοιχίου, για λόγους ασφαλείας. Στο κέλυφος της αποθήκης που έχει περισωθεί, θα διαμορφωθεί το νέο κτίσμα, που θα έχει την αρχική, προ πολλών ετών, μορφή της αποθήκης. Θα λειτουργήσει ως εκδοτήριο εισιτηρίων για την ακτοπλοΐα, αλλά και ως εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο τοπικών προϊόντων.

Η διπλανή αποθήκη, μετά την ανακατασκευή της, θα λειτουργήσει ως χώρος συνάθροισης του κοινού, για εστίαση και αναψυχή. Στην τρίτη αποθήκη προβλέπεται να υπάρχουν χώροι και αίθουσες για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκο Αραμπατζή, η έναρξη των εργασιών στις αποθήκες έγινε στις 18/12/2019 και ο χρόνος παράδοσής τους είναι τον Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο εκτιμάται ότι η κλιμακωτή παράδοση των αποθηκών θα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.  Να σημειωθεί πως ο Δήμος διεκδικεί δύο ακόμη αποθήκες που δεν βρίσκονται σε χρήση, προκειμένου να ενταχθούν και οι 5 αποθήκες σε ένα ενιαίο πλαίσιο. «Χρειαζόμαστε επιπλέον 3,1 εκ ευρώ και θεωρώ πως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Στο χώρο της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης

Η βόλτα συνεχίστηκε στο χώρο της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης, κάτω από το Φάρο και ως τους προσκόπους, που προβλέπεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2021. Η έκταση θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, πίστα skateboard, γήπεδα για handball και beach volley, παιδική χαρά, δημοτικά WC και εγκαταστάσεις σκίασης, με έντονο φυτικό στοιχείο, που ήδη έχει ξεκινήσει να τοποθετείται. Όπως είπε ο κ. Ζαμπούκης, υπάρχει ήδη επικοινωνία με ιδιώτες που ενδιαφέρονται να δωρίσουν στο Δήμο ορισμένους φοίνικες, σε ικανό ύψος, ώστε να φυτευτούν, δοκιμαστικά, κατά μήκος της διαδρομής, προκειμένου να δώσουν ένα πιο μεσογειακό χαρακτήρα στο τοπίο.

Στην τριγωνική πλατεία δίπλα από την Αργώ

Στον επόμενο σταθμό, την τριγωνική πλατεία δίπλα από την Αργώ, τονίστηκε πως η παραλαβή της θα γίνει σύντομα από τον Δήμο, ώστε να εκτελεστούν κάποιες αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως είναι η απότομη διακοπή του διαδρόμου για τους τυφλούς, λόγω εμποδίων στο σημείο που ξεκινά το παρακείμενο καφέ. Για τη λειτουργία της παιδικής χαράς αναμένεται σύντομα η τοποθέτηση του ειδικού τάπητα ασφαλείας, με τις νέες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, εκεί θα τοποθετηθεί και το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, ενώ για την ονομασία της πλατείας υπάρχουν διάφορες σκέψεις, όπως «Πλατεία Αργούς» ή «Πλατεία Ανατάσεως» από το όνομα του γλυπτού. Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση σήμανσης που θα απαγορεύει την χρήση του χώρου από τετράποδα, αλλά και από ποδήλατα.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για καφέ, η βόλτα συνεχίστηκε στην περιοχή με τις ταβέρνες, όπου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος διατηρήθηκαν οι παλαιότερες χρήσεις και η μορφολογία, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι επαγγελματίες σέβονται απόλυτα το χώρο και τον διάδρομο για τους τυφλούς συμπολίτες μας. Υπάρχουν όμως αρκετές φθορές στο deck, και στο χώρο δίπλα από τις βάρκες, αφού κάποιοι ποδηλάτες, ενώ υπάρχει δίπλα ο ποδηλατόδρομος, επιμένουν να μην τον χρησιμοποιούν.

Το μόνιμο «αγκάθι» της παραλιακής

 Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μόνιμο «αγκάθι» της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης, σχεδόν σε όλο το μήκος της, είναι το ιδιοκτησιακό, αφού υπάρχει ένας «συνωστισμός» φορέων, από τον Οργανισμό Λιμένα και τον Δήμο, μέχρι την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που έχουν δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος με το μεγάλο ξύλινο σκέπαστρο, ο οποίος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην έχει κανένα δικαίωμα να παρέμβει για οποιοδήποτε λόγο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να λυθεί το ιδιοκτησιακό και να μπορέσει ο Δήμος να παρέμβει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό του, όχι μόνο για το συγκεκριμένο σημείο, αλλά και για την στροφή του Εγνατία, όπου, υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία που χρήζουν άμεσης συντήρησης.

Ο περίπατος κατέληξε στο δημοτικό πάρκινγκ, το οποίο διαθέτει 155 θέσεις για ΙΧ, 2 για μεγάλα λεωφορεία και 5 για οχήματα ΑμεΑ.

 

INFO:

 Η ΣΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης εγκρίθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2017, και έλαβε χρηματοδότηση 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η πρόταση του Δήμου, η οποία προέκυψε μετά από διαβούλευση με φορείς και πολίτες, αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία (2,7/4,0) σε ότι αφορά στο κριτήριο της Ποιότητας, από την ειδική επιτροπή, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα υψηλή ωριμότητα και ετοιμότητα.

Η ΣΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης επικεντρώνεται στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης του λιμανιού και της παραλίας, και επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσβλέπει στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του Δήμου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο