«Τρέχουν» οι διαδικασίες για τον αγωγό IGB στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση του πρώτου φορτίου σωλήνων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου

Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ ενημέρωσε ότι την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση του πρώτου φορτίου σωλήνων του αγωγού φυσικού αερίου IGB στο λιμάνι.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ: «Εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εμπορική δραστηριότητα στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία αξιοποίησής του αλλά και η πορεία υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών έργων της περιοχής. Την επόμενη ημέρα έχουμε ανάγκη τα έργα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε».

Ο αγωγός έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του είναι 182 χιλιόμετρα από τα οποία τα 31 χιλιόμετρα είναι στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ.Για το λιμάνι έχει εκφραστεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και η διοίκηση του λιμανιού βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερους από έναν επενδυτές, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα εμφανιστούν στο πρώτο market test.

Στόχος της διοίκησης είναι να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι οδικές συνδέσεις του λιμανιού και δη η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, οι υποδομές ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, η πλωτή πλατφόρμα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, ο αγωγός IGB και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο