Τουρκία: «Ελπίδα» από τα παιδιά που ανασύρονται ζωντανά, ύμνοι στους Έλληνες διασώστες

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και να σώζουν τη ζωή μωρού που άντεξε πενηντάξι ώρες κάτω από χαλάσματα στην πόλη Γκαζιαντέπ, αλλά και άλλο βρέφος δύο μηνών που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στο Ελμπιστάν, ενώ λίγο αργότερα διασώθηκε και η μητέρα του. Στην περιοχή Καχραμαν-μαράς το θερμόμετρο δείχνει μείον έξι βαθμούς Κελσίου ενώ στις γύρω περιοχές έχει αρχίσει να χιονίζει.

Υστερα από 53 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, ένα αγοράκι ενός έτους ανασύρθηκε τραυματισμένο στην πόλη Σανλιούρφα. Συγκινούν οι εικόνες από τη στιγμή που, με ένα καπάκι μπουκαλιού, διασώστες δίνουν σιγά σιγά νερό σε μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είναι παγιδευμένο κάτω από τα χαλάσματα στο Χατάι.

Την ελπίδα όμως διαδέχεται ο θρήνος, καθώς οι σοροί των θυμάτων  συσσωρεύονται στους δρόμους.

Ο απολογισμός του σεισμού αυξήθηκε σε πάνω από 11.200 νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Αυτή είναι ανθρωπιά: Η τουρκική τηλεόραση για τη διάσωση 6χρονης από την ΕΜΑΚ

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε.

Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός έκανε γνωστό ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/2) κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό έναν νεαρό περίπου 15 ετών, ενώ ακόμη 2 ανασύρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Ekrem Eddy Guzeldere, ερευνητής και πολιτικός επιστήμονας ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν είναι κτίρια κατοικιών αλλά και κάποια νοσοκομεία. Κατέρρευσε και το κτίριο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης», είπε και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο εξαιτίας του σεισμού, πεθαίνει επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, πεθαίνουν σε κτίρια που είναι υπό κατάρρευση. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα καινούρια κτίρια τριών –τεσσάρων ετών έχουν καταστραφεί». Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν όλα τα υλικά προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και πολλές φορές οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές δωροδοκούνται. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999», είπε.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικώς, αλλά διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ υπόσχεται ταχεία ανοικοδόμηση».

ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο