efhmerida1

Το παιδικό βιβλίο της Μυρσίνης Λενούδια παρουσιάστηκε στη Σαμοθράκη

Μια παράξενη καρδιά, η ιστορία του κόσμου σαν παραμύθι»

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Σαμοθράκης με την επιμέλεια της αντιδημάρχου πολιτισμού κυρίας Αναστασίας Τερζή, η οποία προλόγισε την εκδήλωση αναφερόμενη στη συγγραφέα, στο έργο της  και στην Σαμοθρακίτικη καταγωγή της.

Παρουσιάστηκε στη Χώρα Σαμοθράκης, στη μαγευτική πλατεία του Πλάτανου, το παιδικό βιβλίο της Μυρσίνης Λενούδια, με τίτλο «Μια παράξενη καρδιά» των εκδόσεων «Καλέντης». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Σαμοθράκης με την άψογη, όπως πάντα, επιμέλεια της αντιδημάρχου πολιτισμού κυρίας Αναστασίας Τερζή, η οποία προλόγισε την εκδήλωση αναφερόμενη στη συγγραφέα, στο έργο της  και στην Σαμοθρακίτικη καταγωγή της.

Η θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός  Στέλλα Μιχαηλίδου παρουσίασε τι βιβλίο , αρχίζοντας με την εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει το πλαίσιο που υποδέχεται την Ιστορία του βιβλίου. Τη δημιουργία του σύμπαντος. «Σαν το κέλυφος  ενός  αυγού, όπως χαρακτηριστικά είπε,  που περικλείει  με  ασφάλεια το ποίημα του βιβλίου».

Στην αρχή  βλέπουμε, ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου,  το  δωμάτιο ενός  παιδιού με πίνακες από τους πλανήτες,  τη γη, τη  σελήνη.  Τα διαστημόπλοια και τους δεινόσαυρους. Το παιδί βρίσκεται στο κρεβάτι του κάτω από μια κουβέρτα σαν αντίσκηνο και  διαβάζει Και διαβάζει προφανώς αυτό το βιβλίο.  αναγνώστες βλέπουν ό,τι βλέπει το αγόρι. Διαβάζουν ό,τι διαβάζει. Αρχίζει:

«Ήταν   κάποτε το σκοτάδι που κατοικούσε μονάχο στου στο κενό και το κυβερνούσε. Ώσπου βαρέθηκε  και έσκυψε βαθειά μέσα του ν’  αγγίζει την καρδιά του. Τι παράξενη καρδιά. Ένα αβγό τεράστιο όσο και ένας γαλαξίας».

Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του κόσμου. Από το χάος δημιουργήθηκε η αρμονία, είπε η κυρία Μιχαηλίδου. Εμείς θα συμπληρώσουμε: «Χωρίς μεταφυσικές δοξασίες και πολύ κοντά στην επιστήμη».

Και αφού περιγράφει έξοχα το Big Bang, σαν έκρηξη της καρδιάς του σκότους , συνεχίζει: «Και το σύμπαν γεννήθηκε. Καμάρωσε το σκοτάδι σαν το είδε και απ’ τη χαρά του έγινε φως. Ο πιο λαμπρός ήλιος στόλισε το γαλαξία μας. Κ’ ήρθαν και άλλοι μικρότεροι πλανήτες. Ανάμεσά τους όμορφη και ξεχωριστή η  Γη. Με σύντροφό της ταιριαστό η σελήνη. Και άρχισε τον αιώνιο χορό της γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον εαυτό της».

Για τις μνήμες της από τη Σαμοθράκη  στη σκιά του βουνού  Σάος , αναφέρθηκε η συγγραφέας στη σύντομη παρέμβασή της. «Μνήμες των προγόνων , των δένδρων , των νερών που διατηρούμε όλοι όσοι ευλογηθήκαμε να γεννηθούμε εδώ στο νησί του μεγάλου βουνού».

Βιογραφικό της Μυρσίνης Λενούδια

Η Μυρσίνη  Λενούδια γεννήθηκε στη Σαμοθράκη και ζει στη Ρόδο όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεάτρου. Έχει εργασθεί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και σε σχολεία του απόδημου Ελληνισμού. Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν το  θέατρο στην εκπαίδευση και τη δημιουργική γραφή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Από το 1988 γράφει βιβλία για παιδιά. Υλικό από βιβλίο της έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γλώσσας της Ε’ Δημοτικού.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr