room-to-grow-bnner

Το ιστορικό ξενοδοχείο “Ξενία” στην Κομοτηνή προς αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ

Στην αξιοποίηση πέντε «Ξενία» που παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα τελευταία χρόνια προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία το προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρύξει ισάριθμους διαγωνισμούς για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των συγκεκριμένων ακινήτων. Ώριμα προς εκμετάλλευση θεωρούνται τα «Ξενία» Κομοτηνής, Καρτερού, Πλαταμώνα, Βυτίνας και Έδεσσας, τα οποία αποτελούν μικρές μονάδες και κατά περίπτωση διαθέτουν επιπλέον συντελεστή δόμησης, με την ΕΤΑΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης και της παράδοσης του «Ξενία» Χίου στην Avlum, που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχη εταιρεία.

Τα πέντε εμβληματικά «Ξενία» πρόκειται να βγουν προς μακροχρόνια μίσθωση μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες που θα διενεργηθούν από την πλατφόρμα e-publicrealestate.gr, με στόχο την αναβάθμιση των πέντε ακινήτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως ξενοδοχεία, συμβάλλοντας ουσιαστικά με την επαναλειτουργία τους στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Μάλιστα, η αξιοποίησή τους θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών στις περιοχές όπου βρίσκονται, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.

Απώτερη επιδίωξη της ΕΤΑΔ, η οποία διαθέτει ένα portfolio εμπορικών, τουριστικών και αγροτικών ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι η μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου της και η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και εξασφάλισης σταθερών αποδόσεων που θα αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο και θα δημιουργήσουν οφέλη στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες.

Το «Ξενία» Κομοτηνής

Ώριμο προς αξιοποίηση είναι το «Ξενία» της Κομοτηνής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ακίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και από το 2013, όταν και έκλεισε, παραμένει αναξιοποίητο, βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού.

Το οικόπεδο έχει έκταση περίπου 18 στρεμμάτων και το κτίριο, που αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες, καλύπτει 2.058 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.

Το «Ξενία» Κομοτηνής κατασκευάστηκε το 1965 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Διονυσίου Ζήβα και στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων, ενώ είχε δυναμικότητα 26 δωματίων και 46 κλινών.

Με δεδομένο, δε, ότι δεν υπάρχουν πολλά πολυτελή ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, στα πρότυπα των ξενοδοχείων boutique. Αλλωστε, η εγγύτητα του «Ξενία» τόσο σε χειμερινούς όσο και σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς καθιστά το εν λόγω ακίνητο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση, με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Κατά καιρούς είχαν γίνει προτάσεις για την αξιοποίησή του, μεταξύ των οποίων και μία για παραχώρησή του στο γειτονικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και μία για την παραχώρηση του ακινήτου στον δήμο Κομοτηνής και τη μετατροπή του σε σχολικές μονάδες.

Κινητικότητα γύρω από την εκμετάλλευση του ακινήτου καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2019, όταν το «Ξενία» Κομοτηνής, μαζί με άλλα ακίνητα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΕΤΑΔ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr.

Πηγή: tourismtoday.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο