efhmerida1

“Το Cinematherapy Festival σάς προσκαλεί σε ένα αυτογνωσιακό ταξίδι με όχημα τον κινηματογράφο!”

Συνέντευξη με τις Δήμητρα Μαργαριτίδου και Λίλιαν Τσιαβού, ιδρύτριες του Cinematherapy Festival

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η αλληλεπίδραση της κινηματογραφικής τέχνης με την ψυχική υγεία, στόχος μας είναι φεύγοντας οι θεατές να έχουν ανακαλύψει ότι η κινηματογραφική οθόνη απεικονίζει ουσιαστικά την οθόνη της ψυχής τους» τονίζουν

 Του Γιώργου Πανταζίδη

 Το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογραφοθεραπείας κάνει πρεμιέρα στις 1-3/12/2022 στην πόλη της Αλεξανδρούπολης! Τρεις μέρες γεμάτες με προβολές ταινιών, βιωματικά αυτογνωσιακά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Φεύγοντας οι θεατές θα έχουν ανακαλύψει ότι η κινηματογραφική οθόνη απεικονίζει ουσιαστικά την οθόνη της ψυχής τους!

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα επιτευχθεί μια διαβαθμισμένη γνωριμία με το εργαλείο της Κινηματογραφοθεραπείας, που εκτείνεται από τη βιωματική αυτογνωσιακή εμπειρία ως την επιστημονική τεκμηρίωση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αλληλεπίδραση της κινηματογραφικής τέχνης με την ψυχική υγεία, και πιο συγκεκριμένα, η γνωριμία με την Κινηματογραφοθεραπεία, που είναι ο χώρος, όπου η τέχνη του κινηματογράφου εφάπτεται με τις πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Ψυχές του Φεστιβάλ, οι οποίες μιλούν στη ΓΝΩΜΗ, η Λίλιαν Τσιαβού cinema coach, συγγραφέας και tutor των e-learning προγραμμάτων ‘’Κινηματογραφοθεραπεία’’ και ‘’Κινηματογραφοθεραπεία στην Πράξη’’ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποιημένη Coach σε επίπεδο ACC από τον International Coaching Federation και η Δήμητρα Μαργαριτίδου, σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του AXD Film Festival, απόφοιτος της σχολής Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. με εκπαίδευση στην κινηματογραφοθεραπεία και υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.

 

Πως σας ήρθε η ιδέα για το φεστιβάλ Κινηματογραφοθεραπείας;

Επιλέξαμε να επικοινωνηθεί η Κινηματογραφοθεραπεία στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ και όχι ενός ακαδημαϊκού συνεδρίου ή ενός κλειστού εργαστηρίου, ακριβώς επειδή η κινηματογραφική εμπειρία μάς αφορά όλους. Βάζουμε λοιπόν το πρώτο λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα με πλούσιες δράσεις κι έναν κοινό παρονομαστή: τη διαβαθμισμένη γνωριμία με το εργαλείο της Κινηματογραφοθεραπείας. Φιλοδοξούμε να σας δείξουμε πώς να βλέπετε ταινίες, έτσι ώστε να γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας. Δε χρειάζεται να έχετε ειδικές γνώσεις ψυχοθεραπείας ή κινηματογράφου, μιας και σημασία έχει ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα σάς προκαλούν οι ταινίες μικρού μήκους. Γιατί αυτά συμβολοποιούνται στις κινηματογραφικές αφηγήσεις, που παρέχουν πρόσφορο έδαφος για να επιτελεστεί το σύνθημα του φεστιβάλ: ”Λέμε ιστορίες στα παιδιά για να κοιμηθούν και στους ενήλικες για να ξυπνήσουν.” Εσείς θα προτιμήσετε τον ύπνο του δικαίου ή την απολαυστική/ ψυχαγωγική αυτογνωσία;

Τι ακριβώς είναι η κινηματογραφοθεραπεία; 

Ο κινηματογράφος μας ψυχαγωγεί, μας συγκινεί και μας εκπλήσσει, αλλά τι; Μας θεραπεύει κιόλας; Μπορεί να μας εφοδιάσει με την ικανότητα να αξιοποιούμε τις ικανότητές μας; Ε λοιπόν, ναι! Πώς επιτυγχάνεται; Με την αποκωδικοποίηση των κινηματογραφικών ερεθισμάτων. Δηλαδή χρησιμοποιώντας εργαλεία με βάση την κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching αντίστοιχα. Τόσο στη Κινηματογραφοθεραπεία όσο και στο Cinema Coaching, στο επίκεντρο βρίσκεται η απόλαυση του φιλοθεάμονος κοινού και ο τρόπος που προσλαμβάνει μια ταινία. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε πώς δομείται κινηματογραφικά ένα έργο ούτε η σκηνοθετική, επικοινωνιακή πρόθεση. Πολύ περισσότερο οι ψυχολογικές διεργασίες των ηθοποιών. Σημασία έχουν οι προσωπικές μας σκέψεις, τα δικά μας συναισθήματα και οι ιδιωτικές μας φαντασίες. Όσα προκύπτουν από το οπτικό ερέθισμα. Όλα αυτά αποτελούν το πρωτογενές υλικό, το οποίο επανερμηνεύεται με την κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching, καθώς παραπέμπει σε λανθάνουσες επιθυμίες και ανεξερεύνητα εμπόδια. Ο τρόπος επεξεργασίας της ταινίας εξαρτάται από το στόχο. Αν θέλουμε να αντιληφθούμε τι μας συνεπαίρνει, θα καταφύγουμε σε ψυχοθεραπεύτρια ή ψυχοθεραπευτή με εκπαίδευση πάνω στην κινηματογραφοθεραπεία. Έτσι, θα αξιοποιηθούν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα τα οποία προέκυψαν από το κινηματογραφικό ερέθισμα, αφορούν το παρελθόν και μας εμποδίζουν λειτουργικά. Τότε ο κινηματογράφος θα ενισχύσει τη θεραπεία, οπτικοποιώντας τον «κόμπο», απαλύνοντας τον πόνο και κοινωνώντας την αίσθηση της πανανθρώπινης εμπειρίας. Στην περίπτωση που θέλουμε να ανακαλύψουμε μέσα από ταινίες εναλλακτικά σύμπαντα, που ταιριάζουν στις ανάγκες και στις φιλοδοξίες μας, θα δουλέψουμε με την κινηματογραφοθεραπεία. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση του αναξιοποίητου δυναμικού μας και ο προσδιορισμός του προσωπικού οράματός μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα σχεδιάσουμε την οικολογία του συστήματος αυτοπραγμάτωσής μας και θα προχωρήσουμε πλήρως ενδυναμωμένοι στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Θα χάσουμε όμως έτσι την απόλαυση που μας προσφέρει η παρακολούθηση μιας ταινίας; Σε καμία περίπτωση! Γιατί το σινεμά μας συνεπαίρνει τόσο καταιγιστικά που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε. Τον προβληματισμό πάνω σε αυτό που βλέπουμε και αυτό που είμαστε, δηλαδή πάνω στα κοινά στοιχεία κινηματογράφου και εαυτού τον αναλαμβάνει η κινηματογραφοθεραπεία και το Cinema Coaching, με την επεξεργασία της κινηματογραφικής εμπειρίας!

 Τι να περιμένει κανείς στο φεστιβάλ;

Τρεις μέρες γεμάτες με προβολές ταινιών, βιωματικά αυτογνωσιακά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Στόχος μας είναι φεύγοντας οι θεατές να έχουν ανακαλύψει ότι η κινηματογραφική οθόνη απεικονίζει ουσιαστικά την οθόνη της ψυχής τους! Τις πρώτες 2 μέρες του φεστιβάλ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2/12 και με ώρα έναρξης τις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης θα γίνουν οι προβολές των ταινιών μαζί με τα βιωματικά workshop Κινηματογραφοθεραπείας. Το Σάββατο 3/12 στις 20:00 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου ’Ο Φάουστ κι εγώ -Μοντέλα Cinematherapy και Cinema Coaching’’ της Λίλιαν Τσιαβού. Να σημειώσουμε πως το  κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κλήρωση για την απόκτηση αντιτύπων του βιβλίου, σε ευγενική χορηγία των εκδόσεων iWrite! Επίσης, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των προσκεκλημένων του φεστιβάλ για την συμβολή της τέχνης και συγκεκριμένα του κινηματογράφου στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.  Επιπλέον, όλοι οι θεατές του φεστιβάλ, μπορούν να μπουν στην κλήρωση για την δωρεάν παρακολούθηση του τετραμήνου προγράμματος Κινηματογραφοθεραπείας του E-learning ΕΚΠΑ / επιμόρφωση ΕΚΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής θα ανακοινωθούν κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί η Κινηματογραφοθεραπεία στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ;

Το Cinematherapy Festival πλησιάζει και μαζί αυξάνεται η λαχτάρα μας να σας παρασύρουμε σε αυτό το αυτογνωσιακό ταξίδι με όχημα τον κινηματογράφο! Μπορεί να μιλάμε για Κινηματογραφοθεραπεία, όμως, για την ακρίβεια, στο επίκεντρο βρίσκεται η αλληλεπίδραση της κινηματογραφικής τέχνης με την ψυχική υγεία. Πρωταρχικός στόχος είναι να τονιστεί και να γιορταστεί αυτή η σχέση αυτογνωσίας ως υπόθεση αυτοφροντίδας.

Υποστηρικτές/ Ευχαριστίες 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλον τον κόσμο που εργάζεται για την υλοποίηση του φεστιβάλ, την επιστημονική επιτροπή, τους προσκεκλημένους μας καθώς και τους εθελοντές. Ευχαριστούμε επίσης για την συνεχή στήριξη τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον δήμαρχο της πόλης τον κ. Ιωάννη Ζαμπούκη. Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή των υποστηρικτών μας! Ευχαριστούμε πολύ το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, το Psychologynow.gr, το Κύκλοτρο, το Γνωρίζω & Ορίζω, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, την Κινηματογραφική λέσχη Αλεξανδρούπολης και τις εκδόσεις iWrite. Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας μας, την Κουλτουρόσουπα, το e-evros.gr, την Εφημερίδα των Συντακτών, το τετράγωνο και φυσικά όλους εσάς εδώ στην εφημερίδα η Γνώμη!

Ινφο

Το Cinematherapy Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την ΑΜΚΕ Μέθεξις και την Coach Your Vision. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

1 & 2 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

3 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Cinematherapy Festival σάς προσκαλεί όλους σε ένα αυτογνωσιακό ταξίδι με όχημα τον κινηματογράφο!

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr