«Καμπανάκι» για κίνδυνο φαινομένων αισχροκέρδειας με υπερωρίες που πλέον δεν χρειάζεται να δηλώνονται στην «Εργάνη»
Της Κικής Ηπειρώτου
Την προσοχή των εργαζομένων εφιστά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου, καθώς, λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους και να έχουν… το νου τους για περιπτώσεις αισχροκέρδειας, από την πλευρά της εργοδοσίας.
Προσοχή σε «κρούσματα» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Καταρχάς, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
«Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, για την οποία μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης.
«Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα από όλους και οι εργοδότες συγκεκριμένα να αποφύγουν να κερδοσκοπήσουν πάνω σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν συμπεριφορές παραβατικές και καταχρηστικές σε βάρος των εργαζομένων. Από την στιγμή που ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δηλώνει, για παράδειγμα, τις υπερωρίες, στην «Εργάνη», υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει εκμετάλλευση του εργαζόμενου, με περισσότερες ώρες, δίχως τις αντίστοιχες αποδοχές. Καλούμε τους εργαζόμενους, αν παρατηρήσουν κάποιο τέτοιο φαινόμενο, να το καταγγείλουν άμεσα. Να γνωρίζουν ότι δεν είναι απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία».
Άδειες και επιδόματα
Οι πιέσεις των συνδικάτων οδήγησαν σε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών οι οποίοι υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν συμψηφισμό των ημερών της κανονικής τους άδειας με τις ημέρες προληπτικής απουσίας από την εργασία τους.
Το μέτρο που εξετάζεται και αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα, είναι ο επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού (τέθηκε για παράδειγμα η πρόταση ένα τμήμα της άδειας να υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια).
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, ο κ. Ασπιώτης σημείωσε:
«Η ΓΣΕΕ προτείνει να ενεργοποιηθεί το επίδομα των 718 ευρώ, το οποίο ισχύει για διάστημα 45 ημερών, στις περιπτώσεις που μία επιχείρηση κλείνει για λόγους ανωτέρας βίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνεται ως επίδομα το ποσό που προβλέπεται για το επίδομα ανεργίας, όπως ακούστηκε. Ούτε τα 718 ευρώ μάς ικανοποιούν απόλυτα, αλλά είναι σαφώς ένα καλύτερο σενάριο. Μεγάλη σημασία, επίσης, έχει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί, μέσα από όλη αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε».
Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη που έχουν ζητήσει από υπαλλήλους που πρόσφατα ταξίδεψαν στο εξωτερικό, να μείνουν σπίτι, ο κ. Ασπιώτης τόνισε πως είναι νόμιμο να ζητείται αυτό για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά και να μην προσμετράται ο χρόνος αυτός ως κανονική άδεια.
Υποχρεώσεις και δικαιώματα στην εποχή του κορωνοϊού
Σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, όπου υπάρχει γιατρός εργασίας, θα πρέπει να φροντίζει για τη διαρκή ενημέρωση του προσωπικού, ενώ η εργοδοσία οφείλει να λαμβάνει όλα τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Σε μικρότερες επιχειρήσεις, θα πρέπει να παρέχονται υλικά για πλύσιμο χεριών, οι τουαλέτες θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και να απολυμαίνονται, όπως και οι επιφάνειες των γραφείων, οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα κτλ.
Από εκεί και πέρα, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ατομικά, θα πρέπει να φροντίζουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να τηρούν υπεύθυνη στάση, όταν αντιληφθούν κάποια ύποπτη αδιαθεσία.
Τι ισχύει για τις άδειες των γονέων
Όπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς, διευκρινίζοντας πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευκρινίζει πως οι τρεις ημέρες θα λογίζονται σαν ειδικού σκοπού και μια ως κανονική.
Την άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και έως τις 10 Απριλίου.
Όπως τόνισε ο ίδιος, οι τέσσερις ημέρες άδειας θα είναι ειδικού σκοπού και η μια κανονική.
Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών. Ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός.
Στο δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός δεν τη δικαιούται. Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑμεΑ.
Παράλληλα ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για νέες προσλήψεις, όπως είπε ο κ. Πέτσας.