room-to-grow-bnner

Θραξ Πανκc: «Η Πανκ κουλτούρα είναι ένας τρόπος ζωής»

Τα μέλη του συγκροτήματος «ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC» μιλάνε στο 360°

Ο Γιώργος Σταυρίδης, ο Βάιος Χαρακοπίδης και ο Πάνος Γκίνης. Μια λύρα, μία γκάιντα και δυνατή κιθάρα. Τρία παιδιά που μεγάλωσαν με κληρονομιά τους θρακιώτικους ήχους, μάζεψαν νότες από τις «Τρύπες» και τους «Rage Against the Machine», ταξίδεψαν με τις μουσικές των βαλκάνιων, και επέστρεψαν στις ρίζες τους, αλλά.. λίγο έως πολύ πανκ. Θα δανειστώ και μια ατάκα από το προφίλ τους στο fb, «αστίλα και χωριατίλα»…

Είναι οι «Θραξ Πανκc». Με έδρα τον Έβρο αλλά και φήμη που εξαπλώνεται, εντός και εκτός συνόρων, η θρακιώτικη μπάντα ξεσηκώνει και τους «δύσκολους», τους πιο «παραδοσιακά αμαθείς» και είναι το βούτυρο στο ψωμί του κάθε μουσικόφιλου.

Σε καιρούς που διανύουμε –αρκετά κυριλέ–, με τις μπάντες να είναι μετρημένες στα δάχτυλα και τα ριάλιτι να μας βομβαρδίζουν με play back, οι Θραξ Πανκc μας εκπλήσσουν ευχάριστα, αφυπνίζοντάς μας μνήμες και ένστικτα με τους μουσικούς κραδασμούς τους. «Χορός και γλέντι!»

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου άλμπουμ, και την πρόσφατη ζωντανή τους εμφάνιση στην Αλεξανδρούπολη, οι Θραξ Πανκc μίλησαν στο 360° για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Συνέντευξη : Μάνος Λασκαράκης

Πώς αντάμωσε η ΘΡΑΞ την ΠΑΝΚ; Είναι ένα μουσικό σταυροδρόμι η μπάντα;

Η παραδοσιακή μουσική είναι κάτι με το οποίο μεγαλώσαμε από πολύ μικρή ηλικία, λόγω του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, με στενούς συγγενείς μας μουσικούς, αλλά και της περιοχής στην οποία ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια, αφού πάντα υπήρχε παντού γύρω μας έντονη η λαϊκή παράδοση. Επίσης όπως όλα τα παιδιά της γενιάς μας, είχαμε και ‘μείς τις επιρροές μας, από πιο δυτικές μουσικές και σύγχρονα ακούσματα, τα οποία κι αυτά με τη σειρά τους έπαιξαν το ρόλο τους για να έχουμε αυτή την εξέλιξη. Μέσα σε όλο αυτό η Πανκ κουλτούρα είναι ένας τρόπος ζωής για μας, αφού επιλέγουμε πολλές φορές να ζούμε αντισυμβατικά με κινητήριο δύναμη τις ανάγκες μας, χωρίς ταμπού και συντηρητισμούς.

Όλοι μας έχουμε, λίγο ή πολύ, παραδοσιακά ερεθίσματα. Αλλά ο ηλεκτρικός σας (πανκ) ήχος έδωσε μια νότα παραπάνω. Απέδειξε ότι η παράδοση μπορεί να ξεσηκώνει, ακόμα και… εμένα που δεν ξέρω βήμα στα παραδοσιακά. Ήταν αυτός ένας από τους στόχους σας;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε όταν παίζουμε ή φτιάχνουμε μουσική ποτέ κάποιον απώτερο στόχο. Όλο αυτό τσουλάει πολύ ομαλά και αβίαστα, μας εκφράζει απόλυτα, και δεν σκεφτόμαστε κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να το κάνουμε. Όσον αφορά αυτό που λες για τον κόσμο που δε γνωρίζει πολύ αυτή τη μουσική, την περίοδο που αρχίσαμε να ασχολούμαστε όντας μαθητές, δεχόμασταν βομβαρδισμό από διάφορα είδη μουσικής και ο τρόπος διασκέδασης των φιλικών μας κύκλων ήταν πολύ πιο μακριά από παραδοσιακά ακούσματα – γλέντια – πανηγύρια, με αποτέλεσμα συχνά να καταλήγουμε σε αυτά κάποιοι λιγοστοί λάτρεις. Φυσικά πολλοί σήμερα μας εκμυστηρεύονται πως εάν δεν παίζαμε αυτά που παίζουμε με τον τρόπο που τα παίζουμε, δε θα καταφέρνανε ποτέ να αγαπήσουνε την παραδοσιακή μουσική

Από πού αντλήσατε την έμπνευσή σας; Ξένες μπάντες; Τοπικοί, παραδοσιακοί καλλιτέχνες; Θρακιώτικες γιορτές; Ποια ονόματα; Ποια στοιχεία αγαπήσατε και σας ώθησαν να γράφετε και να παίζετε μουσική ;

Έχουμε επιρροές από διάφορα μουσικά είδη και φυσικά αμέτρητα συγκροτήματα!! Από ελληνικά σχήματα όπως Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Βανδαλούπ, διάφοροι παραδοσιακοί μουσικοί της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ξένα συγκροτήματα όπως Rage Against the Machine, Godspeed You! Black Emperor, Nevermore, Slipknot, Gong και πάρα πολλά ακόμα!! Αυτά είναι κάποια πολύ τυχαία ονόματα από μουσικές που μας αρέσουν, στην πραγματικότητα, κανείς από μας δεν ξεχωρίζει μουσικά είδη και πραγματικά ακούμε εντελώς διαφορετικές μουσικές ο καθένας από μας.

η ενέργεια που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι τεράστια

Τρεις Θρακιώτες κατακτούν την Ελλάδα και τα μουσικά της δρώμενα και φεστιβάλ. Πώς σας υποδέχονται ;

Κάθε φορά που ξεκινάμε για ένα live όπου κι αν είναι αυτό, είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, αλλά ακόμη περισσότερο όταν επιστρέφουμε απ αυτό. Παρ’ολη την κούραση και τα χιλιόμετρα, η ενέργεια που λαμβάνουμε από τον κόσμο που μας ακούει και διασκεδάζει με την απόδοσή μας πάνω στη σκηνή είναι τεράστια. Αρκετός κόσμος μας ξέρει και περιμένει να μοιραστούμε αυτή την ευχάριστη εμπειρία που πολλές φορές καταλήγει σε μεγάλη έκπληξη ακόμη και για εμάς που τη ζούμε πιο συχνά απ’ολους. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δε μας ξέρουν ή έχουν απλά ακούσει για εμάς και έρχονται για πρώτη φορά να μας δούνε και δεν ξέρουν τι ακριβώς να περιμένουν, δεν ξέρουν να χορεύουν και γενικότερα να εξωτερικεύσουν το οπτικοακουστικό αυτό θέαμα. Όλα αυτά όμως στα πρώτα μόνο λεπτά της συναυλίας έως ότου ζεσταθούμε και αρχίσει ο χορός και το γλέντι!

Μετά από χρόνια σκηνική παρουσία αποτυπώνετε πλέον το στίγμα σας κυκλοφορώντας το πρώτο σας άλμπουμ. Τι σημαίνει αυτό το βήμα για τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC;

Μία δουλειά που άργησε να πάρει σάρκα και οστά, αφού οι ηχογραφήσεις έγιναν σχεδόν 2 χρόνια πριν, αλλά σημαίνει πολλά για εμάς. Με την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ έχουμε πλέον υπόσταση. Ολοκληρώθηκε το παζλ με τα τραγούδια, τα γραφιστικά και τις φωτογραφίες και σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας ένα CD με το οποίο η ενέργεια, η έμπνευση και οι εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων ζωντανεύουν μπροστά στα ηχεία κάθε συσκευής που το αναπαράγουν. Το σημαντικότερο όμως είναι, πως το δισκάκι αυτό ανακεφαλαιώνει όλη τη μέχρι τώρα πορεία μας και ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία καινούριας μουσικής και φυσικά ολόφρεσκες δικές μας συνθέσεις.

Πώς θα περιγράφατε το ομώνυμο άλμπουμ σας με λίγες λέξεις;

Α! Εύκολο! Θράξ Πάνκc! Όπως και ο τίτλος του αλμπουμ… Ακριβώς δυο λέξεις για να το περιγράψουμε. Ένα άλμπουμ στο οποίο εμπεριέχεται η ιστορία του γκρουπ απο τότε που ξεκινήσαμε μέχρι την περίοδο που το ηχογραφήσαμε. Με αυτό κλείσαμε μία εποχή και περάσαμε σε μία άλλη. Νομίζω θα το αντιληφθείτε και σεις στα επόμενα lives !

η παραδοσιακή μουσική πάντα θα έχει αύριο

Η παραδοσιακή μουσική έχει αύριο; Χρειάζεται «οχήματα» όπως οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC;

Η παραδοσιακή μουσική πάντα θα έχει αύριο. Στην ουσία είναι η μουσική που συνήθιζε να ταξιδεύει μεταξύ των ανθρώπων από γενιά σε γενιά κι από στόμα σε στόμα, απλά πλέον προστίθενται οι καινούριες τεχνολογίες, το internet και με την πάροδο του χρόνου θα έχει την τάση να δέχεται επιρροές από πολλά διαφορετικά είδη και μετά από πολλά αλλά πολλά χρόνια απλά θα φτάσουμε να μιλάμε για μουσική μία και καθολική.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο