Γερ. Παπαδόπουλος: Η Τουρκία μετακινήθηκε μετά τον σεισμό 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα
Πόνος, θρήνος, αγωνία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, το δράμα των Τούρκων και των Σύρων συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών τους από τους δίδυμους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.
Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις για 20.000 θύματα βγαίνουν αληθινές, αφού ήδη τα θύματα στις δύο χώρες αγγίζουν 72 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ τα 15.000. 12.391 νεκρούς μετρά η Τουρκία και 2.992 η Συρία, ενώ οι παγιδευμένοι στα ερείπια είναι ακόμα χιλιάδες. Οι μοναδικές στιγμές που γεμίζουν αισιοδοξία τις ψυχές των επιζώντων, αλλά και των διασωστών που δίνουν άνιση μάχη με το κρύο και τους μετασεισμούς, είναι οι φωνές που ακούγονται από τα ερείπια. Τα «μικρά θαύματα», όπως αυτά που έγιναν ακριβώς 4 ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό – Γολιάθ.
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, μετά από 72 ώρες εγκλωβισμένος στα χαλάσματα του σπιτιού του στην πόλη Χατάι, που έχει δεχτεί από τα ισχυρότερα πλήγματα, ένας ηλικιωμένος βγαίνει ζωντανός. Στην προσπάθεια του να κρατηθεί στη ζωή, έσκισε τα ρούχα του και τα τύλιξε γύρω από τα κρύα του πόδια.
Όμως, εκτός από αυτές τις στιγμές συγκίνησης και χαράς, αρκετές από τις διασώσεις δεν έχουν αίσιο τέλος. Ένας από αυτούς και ο Μεχμέτ Μπόσκερτ στην επαρχία Kahramanmaras. Με ένα βιβλίο προσευχής στα χέρια κάθεται στα ερείπια μίας πολυώροφης πολυκατοικίας που πριν στέγαζε το σπίτι του αδερφού του. Έσκαβε για ώρες με τα χέρια του, μήπως και καταφέρει να εντοπίσει τον αδελφό και την κουνιάδα του.
«Αφού κατάφερα να βγω από τα ερείπια όταν κατέρρευσε το σπίτι μου, ήρθα εδώ για να τους βρω», είπε στον Guardian. «Μπορώ μόνο να ελπίζω, αλλά φαίνεται πως είναι πολύ αργά. Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης ήρθαν αργά εδώ, με τους εκσκαφείς του. Ελπίζω να κάνουν κάτι», κατέληξε και συνέχισε να σκάβει.
Η συγκλονιστική προσπάθεια της ΕΜΑΚ
Με δάκρυα στα μάτια οι διασώστες της ΕΜΑΚ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανή την 27χρονη Αϊρίν, στην επαρχία Χατάι χθες το απόγευμα. Οι προσπάθειες διήρκεσαν 8 ώρες με διακοπή μόνο λόγω δύο ισχυρών μετασεισμών, ενώ η εγκλωβισμένη εμψυχωνόταν από τους Έλληνες ακόμη κι όταν τούς ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να μπορέσει να ανασυρθεί. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τόνους τσιμέντου. Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Μετά από τρία 24ωρα οι διασώσεις των μικρών παιδιών δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει. Ωστόσο η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θεωρείται ανεπαρκής όση ανθρωπιστική βοήθεια κι αν σταλθεί.
Η Τουρκία μετακινήθηκε μετά τον σεισμό 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα
«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας», δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον καταστροφικό σεισμό που κόστισε χιλιάδες ζωές σε Συρία και Τουρκία.
«Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινηθεί κατά 3 μέτρα πιο κοντά στην χώρα μας.
O κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ.
«Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες» τόνισε.
Σεισμός στην Τουρκία: Επηρέασε ρήγματα σε ακτίνα 300 χλμ
Κι ενώ η Τουρκία και η Συρία συνεχίζουν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για το ενδεχόμενο «φαινόμενου ντόμινο», δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης νέων μεγάλων δονήσεων λόγω ενεργοποίησης νέων ρηγμάτων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε μία ακτίνα μήκους άνω των 300 χιλιομέτρων στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, έχει επεκταθεί η ζώνη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί ή άλλοι σεισμοί, μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη Συρία. Πρόκειται για ρήγματα, τα οποία έχουν ωριμάσει και επηρεάζονται από την ανακατανομή των τεκτονικών τάσεων που προκάλεσε η διαρρηξη του κυρίου σεισμού, που εκτείνεται σε μήκος 100 χιλιομέτρων.
«Η αρχική διάρρηξη από το σεισμό 6/2/2023 Μ7.8 , στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, ήταν της τάξης των 100 χιλιομέτρων. Αυτή η παραμόρφωση έκανε ανακατανομή τεκτονικών τάσεων, μεταφορά τάσεων στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του ρήγματος και σε τμήματα ανατολικά και δυτικά. Από αυτές τις περιοχές ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα βορειοδυτικής διεύθυνσης το οποίο βρίσκεται 95 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού και έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών, 9 ώρες αργότερα. Αυτός ο σεισμός ακολουθήθηκε από δικούς του μεγάλους μετασεισμούς με μεγέθη της τάξης άνω των 6 βαθμών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.
«Υποψήφια ρήγματα για μετασεισμούς και νέους σεισμούς»
Σημαντικό είναι, όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, ότι «αυτά τα δεδομένα μας δείχνουν ποια τμήματα του ρήγματος ή ποια γειτονικά ρήγματα είναι στη ζώνη ανακατανομής τάσεων». «Όποια από αυτά είναι ώριμα, όπως εκείνο που έδωσε τον σεισμό των 7,5 βαθμών, είναι υποψήφια για μετασεισμούς ή άλλους σεισμούς στην περιοχή. Δείχνουν δηλαδή στη ζώνη γύρω από το ρήγμα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων ποια ρήγματα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν», διευκρίνισε.
Τα δεδομένα για τον υπολογισμό της μεταφοράς τάσεων αντλούνται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Geological Survey) και διαρκώς επικαιροποιούνται. Η ζώνη των 300 χιλιομέτρων, «είναι μία πολύ μεγάλη ζώνη», παρατήρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευκρινίζοντας ότι η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είναι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους τους στην Τουρκία οι οποίοι συλλέγουν καθημερινά δεδομένα για τις εδαφικές παραμορφώσεις. Όπως πρόσθεσε, η γεωλογική μελέτη αναμένεται να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις επιφανειακές διαρρήξεις και τα άλλα φαινόμενα επιφανειακής παραμόρφωσης, όπως ρωγμές, ρευστοποιήσεις εδαφών, κατολισθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η παρατήρηση υπαίθρου θα απαιτήσει μήνες έρευνας.
ieidiseis.gr