Θα μας αλλάξουν τα…. χρώματα στο ρεύμα

Το μπλε, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το πράσινο χρώμα θα χαρακτηρίζουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι – χρωματιστοί – λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μια κατηγορία τιμολογίου στην οποία θα ενταχθούν. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, συστήνει υπομονή και ψυχραιμία.

Οι τέσσερις χρωματιστοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Επισημαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τους νέους χρωματιστούς λογαριασμούς και εκείνοι – με τη σειρά τους – να επιλέξουν ποιο από τα νέα τιμολόγια θέλουν να κρατήσουν, αλλά μόνο μεταξύ των τριών χρωμάτων.

  • Μπλε – σταθερά: Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Κίτρινα – κυμαινόμενα: Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες – με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).
  • Πορτοκαλί – δυναμικά: Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους για έναν χρόνο, θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν κάποιες από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.

Κάθε 1η του μήνα θα γίνεται γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο, που θα οριστεί με υπουργική απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον εν λόγω μαθηματικό τύπο. Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνέστησε στους πολίτες να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να επιλέξουν τον λογαριασμό ρεύματος που επιθυμούν.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την Παρασκευή (01/12), ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν».

ieidiseis.gr

1 Σχόλιο

  • Ksothr
    Posted 2 Δεκεμβρίου 2023 13:29 0Likes

    Οποιον παροχο και να διαλεξεις πηγαινεις απο την σκυλα στην χαρυβδη …δεν γλυτωνουμαι με τιποτα …απο την στιγμη που δεν υπαρχει προστασια απο το επισημο κρατος ειμασται τελειωμενοι …ὅπως π. χ και στις τιμες των αγαθων πρωτης αναγκης στα σουπερ μαρκετ … στα καυσιμα …καθημερινα οι τιμες ανεβαινουν …που ειναι το κρατοςςςςςςςςς ??

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του