room-to-grow-bnner

Τέσσερις γυναίκες επιχειρηματίες ενώνουν δυνάμεις για έναν καλό σκοπό!

Είναι 4 γυναίκες επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης που έχουν ξεχωρίσει, εδώ και χρόνια, στον απαιτητικό κλάδο της εστίασης, η καθεμία με την δική της προσωπικότητα.

Οι χώροι που έχουν φτιάξει, με πολλή αγάπη και φροντίδα, διαπνέονται από μία διαφορετική φιλοσοφία, που δεν ορίζει ως μοναδική αποστολή τους την απλή παροχή υπηρεσιών, αλλά, κυρίως, την δημιουργία ξεχωριστών εμπειριών, εμπνεύσεων και συναισθημάτων για τους πελάτες τους.

Η Χρύσα Αργυρακάκη, με το Elemento και το Sali Boutique Hotel, η Μαρίνα Δουλάμη με το Café de Paris, η Μάγδα Παπανικολάου με το SoΗo Absolutely Fabulous και η Αθανασία Πεφτουλίδη με τo Art Gallery Café, μιλούν στο γιορτινό 360° για την πορεία τους, τις δυσκολίες, τους στόχους τους.

Παράλληλα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα καλό σκοπό, αποδεχόμενες την πρόταση του free press 360° και της εφημερίδας «H ΓΝΩΜΗ», για να τοποθετήσουν ειδικούς «κουμπαράδες» στους χώρους τους, όπου οι επισκέπτες – καταναλωτές, θα μπορούν να συνεισφέρουν, με όποιο ποσό επιθυμούν, για την αγορά ποδηλάτων, τα οποία θα χαρισθούν στα παιδιά που ζουν στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, στο Αρίστηνο του Δήμου Αλεξανδρούπολης!
Ο λόγος σε αυτές:

Χρύσα Αργυρακάκη

Είμαστε τόσο αυθεντικές που μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο

Η Χρύσα Αργυρακάκη, ιδιοκτήτρια των επιχειρήσεων Elemento και Sali Boutique Hotel
Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε δική σας επιχείρηση;

Ηθελα να δημιουργήσω μία επιχείρηση που να επηρεάσει τόσο τα μυαλά όσο και τις καρδιές. Με κινητοποίησε το πάθος μου και η όρεξη για δημιουργία, η ανάγκη για διαφορετικότητα. Στόχος ήταν να γίνουμε εμπνευστές και για άλλους και να κάνουμε μία διαφορετική πόλη. Να μοιραστώ όμορφα πράγματα και να μάθω πολλά περισσότερα. Να μπορεί η γυναίκα Ελληνίδα να έχει ένα χώρο που να νιώθει οικεία και όμορφα, να μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο και να πιεί ένα καφέ μόνη της, χωρίς να νιώθει ότι κρίνεται ή διαβάλλεται.

Τι είναι αυτό που κάνει τον χώρο σας να ξεχωρίζει;

Η αγάπη μου για τις τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, μέσα από δράσεις, ομιλίες και  εκθέσεις από επαγγελματίες, αλλά και εραστές της τέχνης, ανθρώπους οι οποίοι καταθέσαν την ψυχούλα τους στον χώρο μας και γνωρίζουμε μέσα από την διαφορετική ενέργεια τους και μαθαίνουμε από αυτούς.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω καθημερινά είναι η συνεχώς αυξανόμενη  και χωρίς  λόγο γραφειοκρατία, η μη σωστή φορολογική και ασφαλιστική δομή, ο συνεχής έλεγχος των υπηρεσιών χωρίς πραγματική ουσία, αλλά για εισπρακτικούς λόγους. Όλα αυτά με κάνουν να νιώθω ότι διαχειρίζομαι κάθε μήνα ένα μικρό κράτος για να επιβιώσω, κράτος που θέλει το κεφάλι μου σκυφτό στα προβλήματα και στους λογαριασμούς, κράτος που δεν θέλει να έχεις χρόνο για δημιουργία, καινοτομία και όρεξη για την δουλειά σου. Εγώ, όμως, δεν σταματώ να κοιτώ το φως μπροστά μου και προχωρώ με πολλή αγάπη και πολλή χαρά για αυτό που κάνω.

Γυναίκα και επιχειρηματικότητα … Έννοιες συμβατές;

Είναι μια δύσκολη σχέση αλλά θεωρώ ότι είναι συμβατή. Η γυναίκα από την φύση της είναι πολύ δυνατή αφού αυτή προσφέρει την ζωή! Οι γυναίκες είναι άριστοι ηγέτες, αρκεί να επαναπροσδιορίσουν τον πραγματικό τους ρόλο στην επιχείρηση και την κοινωνία. Είμαστε τόσο αυθεντικές που μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο. «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου είναι το ψωμί, το κρασί, η φωτιά και η γυναίκα»( Νίκος Καζαντζάκης)

Τι θα προτείνατε στις τοπικές αρχές για να εξελιχθεί η πόλη μας σε τόπο ελκυστικό;

Στις αρχές του τόπου θα πρότεινα να αρχίσουν να σκέφτονται με την καρδιά τους, να ακούνε το παιδί που έχουν μέσα τους. Ό,τι προσπαθούν να υλοποιήσουν να το κάνουν με αγάπη και σίγουρα θα γίνουν μαγικά πράγματα. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε και να κάνουμε τις ιδέες, πράξη.

Μαρίνα Δουλάμη

Η γυναίκα, πια, έχει βγει πολύ μπροστά στην κοινωνία

Μαρίνα Δουλάμη ιδιοκτήτρια του Café de Paris
Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε δική σας επιχείρηση;

Μεγαλώνοντας  σε οικογένεια επιχειρηματιών, με γονείς και παππούδες επιχειρηματίες,  ήταν απόλυτα φυσικό επακόλουθο να γίνω και εγώ επιχειρηματίας. Μετά από κάποια χρόνια σπουδών και εργασίας  σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιστρέφω στην Αλεξανδρούπολη για να στήσω την πρώτη δική μου επιχείρηση.

Τι είναι αυτό που κάνει τον χώρο σας να ξεχωρίζει;

Ο ευρωπαϊκός αέρας που αποπνέει, εφάμιλλος με τα γαλλικά καφέ-μπιστρό. Στόχος μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε άλλο ένα καφέ, αλλά να προσφέρουμε ένα μικρό ταξίδι στο Παρίσι μέσα από τη διακόσμηση, τα σπάνια γαλλικά κρασιά και τα «ιστορικά» γαλλικά ποτά, όπως καλβαντός, αψέντι, παστίς και τη χαμηλή μουσική με επιλογές Jazz, blues αλλά και μουσική από τον κινηματογράφο και τη γαλλική σκηνή.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε;

Οι δυσκολίες βρίσκονται στην γενικότερη έννοια του «επιχειρείν» στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας αισθάνεται ότι παλεύει  σε ένα εχθρικό  περιβάλλον, που δεν υπάρχει τίποτα σταθερό.

Γυναίκα και επιχειρηματικότητα … Έννοιες συμβατές;

Απόλυτα συμβατές!! Η γυναίκα, πια, έχει βγει πολύ μπροστά στην κοινωνία και ένα κομμάτι της είναι και η επιχειρηματικότητα. Έχει αποδείξει ότι έχει όλες τις ικανότητες να ηγηθεί μεγάλων επιχειρησιακών σχεδίων και με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση  του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), στο οποίο συμμετείχα ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Έβρου, αναδείχθηκε ακριβώς αυτή η δύναμη της Γυναίκας Επιχειρηματία. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν είναι απλά ένα ζήτημα δικαιωμάτων. Είναι ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας,  με στόχο την οικονομική ανάταξη  και την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Τι θα προτείνατε στις τοπικές αρχές για να εξελιχθεί η πόλη μας σε τόπο ελκυστικό;

Να αναδειχτεί η πόλη μας σε τουριστικό προορισμό. Ζούμε σε ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι των πολιτισμών  και των λαών. Όποιος ξένος την γνωρίζει, την ερωτεύεται και αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω από την θέση του επίτιμου  πρόξενου της Γαλλίας, μια και έρχομαι κάθε χρόνο σε επαφή με πάρα πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Δυστυχώς, όμως, η Αλεξανδρούπολη είναι  μια μαύρη τρύπα στο διαδίκτυο και στους τουριστικούς οδηγούς, και σ‘ αυτό ευθύνονται όλες οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου.

Μάγδα Παπανικολάου

Είμαι ανήσυχο πνεύμα και προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογέματο

Η Μάγδα Παπανικολάου ιδιοκτήτρια του “Soho Absolutely Fabulous”
Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε δική σας επιχείρηση;

Μεγάλωσα μέσα στο ξενοδοχείο και τους δυο κινηματογράφους της οικογενείας μου, σπούδασα Διοίκηση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων & Τουριστικών επιχειρήσεων, λάτρευα από μικρή τις δημόσιες σχέσεις  και έτσι η απόφασή μου το 2003, ήταν απόλυτα συνειδητή!

Τι είναι αυτό που κάνει τον χώρο σας να ξεχωρίζει;

Το SoHo Absolutely Fabulous, ξεχωρίζει για το design του, την προσοχή στις λεπτομέρειες, την ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων, τη συνεχή αναβάθμιση των παροχών του, την εξυπηρέτηση, αλλά πάνω απ όλα τη σταθερή αγάπη του κόσμου και το προσωπικό που το στελεχώνει!

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε;

Είμαι ανήσυχο πνεύμα γενικώς και προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογέματο και όχι μισοάδειο, επομένως δε δίνω μεγάλη σημασία σε εργασιακά εμπόδια και δυσκολίες που ξεπερνιούνται!  Ένα χρόνο δε πριν τα 50 μου και έχοντας χάσει πολλούς δικούς μου ανθρώπους, πιστεύω πως οι μόνες δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσει κανείς σε αυτή την ηλικία, είναι αυτές της υγείας και δόξα το Θεό, είμαστε όλοι καλά!

Γυναίκα και επιχειρηματικότητα … Έννοιες συμβατές;

Θα παρεκκλίνω της ερώτησης, για να μην κουράζω με κλισέ και τετριμμένα περί προκατάληψης του φύλλου, ανεπαρκών κινήτρων, σεξισμού κλπ και θα επικαλεστώ τα λόγια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, σε ομιλία του τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στη Σιγκαπούρη: “ Είμαι βέβαιος, πως εάν μια γυναίκα ηγούνταν κάθε χώρας παγκοσμίως, θα βλέπαμε σημαντική βελτίωση τόσο στο βιοτικό επίπεδο των λαών, όσο και στην αποτελεσματικότητα. Τα προβλήματα στον πλανήτη, ξεκινάνε από τους ηλικιωμένους άντρες που κρατάνε θέσεις ισχύος.” Απευθυνόμενος δε στις γυναίκες του κοινού, συμπλήρωσε: “Μπορεί να μην είσαστε τέλειες, αλλά είσαστε αναμφισβήτητα καλύτερες από εμάς τους άντρες. ”

Τι θα προτείνατε στις τοπικές αρχές για να εξελιχθεί η πόλη μας σε τόπο ελκυστικό;

Τεράστια ερώτηση! Πρέπει κατά την άποψή μου, μεταξύ άλλων, να συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, δίνοντάς τους κίνητρα να βελτιώσουν παροχές και υπηρεσίες, αλλά και να αξιολογήσει τις προτάσεις τους. Συνεργασία με low-cost εταιρίες, δημιουργία ενός think tank τουρισμού και ενός database σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, ώστε να βελτιωνόμαστε διαρκώς, ισχυρή παρουσία στα social media και συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης  για κάποιες από κοινού τουριστικές δράσεις.

Αθανασία Πεφτουλίδη

Να επενδύσουν περισσότερο στον πολιτισμό και την αισθητική της πόλης

Η Αθανασία Πεφτουλίδη ιδιοκτήτρια του “Art Gallery Café”
Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε δική σας επιχείρηση;

Αρχικά, η αγάπη για την τέχνη με οδήγησε στο να δημιουργήσω την Art Gallery καθώς κάτι ανάλογο δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, σε όλη την Θράκη. Στη συνέχεια, και προκειμένου να διατηρήσω τον χώρο ζωντανό, προστέθηκε και το Art Cafe.

Τι είναι αυτό που κάνει τον χώρο σας να ξεχωρίζει;

Το Art Gallery Cafe είναι ένας πολυχώρος που στην καταπράσινη αυλή του, στον πεζόδρομο και στην κυρίως αίθουσα κάποιος μπορεί πίνοντας τον καφέ ή το ποτό του να έρθει σε επαφή με έργα καταξιωμένων εικαστικών. Επίσης, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής και κατά καιρούς οργανώνονται διάφορες δράσεις.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε;

Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα θετικά. Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στις μέρες μας. Η μοναδικότητα του χώρου και η προσωπική μου καλλιτεχνική δραστηριότητα με κάνει αισιόδοξη.

Γυναίκα και επιχειρηματικότητα … Έννοιες συμβατές;

Προσωπικά, αυτό είναι και κάτι που με την δράση μου προσπαθώ να αποδείξω όλα αυτά τα χρόνια.

Τι θα προτείνατε στις τοπικές αρχές για να εξελιχθεί η πόλη μας σε τόπο ελκυστικό;

Να επενδύσουν περισσότερο στον πολιτισμό και την αισθητική της πόλης.

 

  • Η φωτογράφηση έγινε στο “Πάρκο των Χριστουγέννων” του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Τα ποδήλατα θα αγοραστούν σε ειδική προσφορά από το Bike Center, Ι. Καβύρη 96 στην Αλεξανδρούπολη
  • Ευχαριστούμε τον Ζουμπουλάκη Σάββα για την δωρεά ενός κουμπαρά
Το εξώφυλλο του Χριστουγεννιάτικου Τεύχους 360 που φιλοξενεί τις συνεντεύξεις των τεσσάρων γυναικών

Η Αφίσα του σκοπού μας. Μην μείνεις αμέτοχος !

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο