Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της ΕΠΟΦΕ για τα 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της
Λεπτομέρειες που χάνονται στον χρόνο και αποκαλύπτουν πτυχές που είναι άγνωστες, συμπληρώνοντας ψηφίδες στην μακραίωνη ιστορία της Θράκης, ήταν τα «Τεκμήρια Τοπικής Ιστορίας» που παρουσίασε ο ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Πετρίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Νίκος Πετρίδης ερευνά επί σειρά ετών την πορεία του ελληνισμού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες και έζησε επί σειρά ετών στην Τουρκία, συγκεντρώνοντας πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό. Μέρος της έρευνας έχει δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς σε συνέδρια, ημερίδες και εκδόσεις, αλλά ειδικά για την περιοχή της Θράκης υπήρξε εκτεταμένη παρουσίαση και αναφορά για πρώτη φορά στην εκδήλωση της ΕΠΟΦΕ.
Μέσα από «ένα μικρό μέρος της συλλογής», όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης, εμφανίστηκαν στη δημόσια σφαίρα έγγραφα, χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και κάθε είδους τεκμήρια που δίνουν μια άλλη διάσταση σε πολλά θέματα που αφορούν όλη την επικράτεια της ιστορικής Θράκης, κυρίως, προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα όσα παρουσίασε σε ψηφιακή μορφή ο κ. Πετρίδης, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα σχετικά εκθέματα που υπήρχαν στην αίθουσα.
Η βασική επισήμανση ήταν πως όλος αυτός ο ιστορικός πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί και να διασωθεί, με τον Νίκο Πετρίδη να συμφωνεί, αλλά να τονίζει πως «η έρευνα δεν σταματά, η αξιολόγηση και η τεκμηρίωση συνεχίζονται με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη συμβολή στην ιστορία της περιοχής».