“Τα άκουσε” από τους Εβρίτες ο Μηταράκης, συμφώνησε σε 7 σημεία, θα επαναξιολογήσει το θέμα του Φυλακίου

Να καθησυχάσει φόβους και ανησυχίες αρχών και φορέων του Έβρου επιχείρησε κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την δομή του ΚΥΤ Φυλακίου στο Δήμο Ορεστιάδας. Εδώ και εβδομάδες, οι εκπρόσωποι του νομού είναι ανάστατοι από την προοπτική επέκτασής του, όπως αποκαλύφθηκε από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θέτοντας θέμα ακόμη και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Μηταράκης ακούγοντας το σύνολο των ομιλούντων, στην δευτερολογία του απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός, αφού «έγινε πρόσκληση και όχι προκήρυξη έργου» , «έγινε ανάρτηση στη διαύγεια και βρισκόμαστε στο στάδιο διαβούλευσης, όπως τώρα». Σημείωσε ότι θα συζητήσει όλες τις απόψεις και προτάσεις των φορέων του νομού με αυτούς που πρέπει και θα επανέλθει σε συζήτηση με προτάσεις.

«Δεν πρόκειται να βγάλω καμία προκήρυξη έργου αν δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Δεν δέχομαι όμως το επιχείρημα του αιφνιδιασμού. Για εσάς είναι οκ ο αριθμός των 600 ατόμων αλλά τίθεται ζήτημα εθνικής καταστροφής στα 1500 άτομα. Άλλα όμως είναι τα μεγάλα ζητούμενα, ας μην επικεντρωνόμαστε στα ελάσσονα. Τα μείζονα προβλήματα του Έβρου είναι πολύ πιο σοβαρά και κρίσιμα, από το εάν το ΚΥΤ Φυλακίου θα είναι 50 ή 60 στρέμματα» επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, καταλήγοντας ότι το κεντρικό σημείο διαφωνίας και αιχμής είναι η δυναμικότητα και ο συνολικός αριθμός που θα (μπορεί να) φιλοξενεί μετά την επέκταση και τα έργα που επιχειρεί  να δρομολογήσει η κυβέρνηση.

 Πού συμφώνησαν

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Μηταράκης από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν κρατά αρκετά σημαντικά στοιχεία και συμφωνεί και ο ίδιος με αιτήματα και προτάσεις που συνοψίζονται στα εξής:

  • Καμία μόνιμη παρουσία –παραμονή
  • Βελτίωση των υπάρχουσων υποδομών
  • Ενίσχυση της ασφάλειας της δομής
  • Βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για το προσωπικό της δομής
  • Ενίσχυση του προσωπικού
  • Δημιουργία βιολογικού καθαρισμού (και άρα δεδομένα περισσότερος χώρος)
  • Έμφαση στην αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα

ΔΙΑΦΩΝΙΑ: στο δυναμολόγιο του ΚΥΤ Φυλακίου

 «Καταλαβαίνω τις αγωνίες, ψάχνω λύσεις» 

Ο υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη το κομμάτι του μεταναστευτικού και στην προστασία της χώρας. Στο θέμα υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση. Εδώ έχουμε από χρόνια μια υπάρχουσα δομή 600 ατόμων, που όμως έχει φτάσει στα όριά της. Δεν μπαίνει θέμα εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, ούτε αλλοίωσης του δημογραφικού, όπως και της συνθήκης της Λωζάννης. Είναι μια κλειστή δομή και έτσι θα παραμείνει. Και επαναλαμβάνω δεν τίθεται λόγος για καμία μόνιμη δομή. Δεν ξύπνησα ,μια μέρα και είπα να γίνω μη αρεστός στον Έβρο. Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες αλλά αν υιοθετούσαμε το τι θέλουν δεν θα είχαμε λύσεις. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και θα επανέλθουμε…»

Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο