Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα απανωτά «λουκέτα» στον Έβρο

«Βρισκόμαστε υπό απειλή» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο προβληματισμός και η αγανάκτηση των κατοίκων του Έβρου μετά τις συνεχείς αποφάσεις τραπεζών και άλλων υπηρεσιών για κλείσιμο ή υπολειτουργία των υποκαταστημάτων τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, τα υποκαταστήματα Eurobank και Αlpha Bank σε Διδυμότειχο και Σουφλί, αλλά και η απόφαση για λειτουργία μόνο 2 ώρες την εβδομάδα των ταχυδρομικών γραφείων στο βόρειο Έβρο.

Το θέμα έφερε με ερώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη,  η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας».

Τον έντονο προβληματισμό του καταθέτει και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος σημειώνει πως τέτοιες αποφάσεις αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και οδηγούν ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Η ισχυρή  παρουσία υπηρεσιών είναι ενδυνάμωση της υπαίθρου. Αυτή την ύπαιθρο που στον Έβρο βλέπουμε καθημερινά να ερημώνει. Τα χωριά χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης, αλλά δεν έχουν ανθρώπινο δυναμικό. Άπαντες φεύγουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό, για μας, είναι μια εκ των ουκ άνευ απειλή, που θα έχει μακροπρόθεσμα σημαντικές και δυσμενείς επιπτώσεις. Αυτό φοβόμαστε, μαζί με το δημογραφικό, στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι πλέον, τα περιθώρια αντίδρασης για αναστολή τέτοιων αποφάσεων είναι περιορισμένα, αφού τόσο οι τράπεζες, όσο και πρώην, 100% δημόσιες υπηρεσίες, πλέον δεν ανήκουν στο κράτος και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επισήμανε πως οι τοπικές αρχές και η Περιφέρεια πιέζουν και προτείνουν διαρκώς τρόπους, με τους οποίους το κράτος θα μπορούσε πιο έντονα να υποδηλώσει την παρουσία του στον Έβρο, όπως παλαιότερα η σχολή λιμενοφυλάκων και πιο πρόσφατα η λειτουργία ενός τμήματος της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στο Διδυμότειχο ή την Ορεστιάδα.

«Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και έχουν υπάρξει εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, για παράδειγμα το εργοστάσιο στρατιωτικών ενδυμάτων στο Τρίγωνο… Για κάποια πράγματα χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την Αθήνα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε διαρκώς».

«Άμεσες λύσεις για να σταματήσει η κατρακύλα»

Σε παρέμβασή της, η δημοτική παράταξη Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας», αναφέρεται στην υποβάθμιση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε Δίκαια, Κυπρίνο και Μεταξάδες, επισημαίνοντας πως επίκειται και το οριστικό τους κλείσιμο.  Η παράταξη καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς να καθίσουν στο τραπέζι και θα διεκδικήσουν δυναμικά άμεσες λύσεις για να σταματήσει επιτέλους η κατρακύλα του βορείου Έβρου.

«Παρά τα παχιά λόγια που ακούμε κατά καιρούς από κυβερνητικούς πολιτικούς, όπως το κλασικό και πλέον κλισέ «φυλάτε Θερμοπύλες», δυστυχώς καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν πραγματοποιείται για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αντίθετα, το 2020 φέρνει για τους πολίτες του βορείου Έβρου την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε Δίκαια, Κυπρίνο και Μεταξάδες, ενώ επίκειται και το οριστικό τους κλείσιμο. Οι ρυθμοί απαξίωσης της περιοχής μας είναι πλέον καταιγιστικοί. Οι υποβαθμίσεις σχολείων στα χωριά, η απροθυμία στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στην περιφέρεια του Δήμου Ορεστιάδας σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των υποδομών, καθιστούν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αδύνατη τη διαβίωση των δημοτών των χωριών μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο οι νέοι, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, αφού πλέον νιώθουν ότι είναι παρατημένοι και πως δεν αξίζει τον κόπο να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια, βλέποντας ότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτονόητες για την καθημερινότητα υπηρεσίες.

Στην Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» θεωρούμε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τον Δήμο Ορεστιάδας, που απειλείται πλέον πολύ ορατά με δημογραφική κατάρρευση και αφανισμό των χωριών του. Προτείνουμε επειγόντως το ξεκίνημα μιας προσπάθειας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους παραγωγικούς φορείς, τους πολιτικούς εκπροσώπους, συλλογικότητες. αλλά και από τους πολίτες μεμονωμένα, που θα καθίσουν στο τραπέζι και θα διεκδικήσουν δυναμικά άμεσες λύσεις για να σταματήσει επιτέλους η κατρακύλα του βορείου Έβρου. Καλούμε τη δημοτική αρχή και τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν άμεσα θέση σχετικά με το νέο πλήγμα που δέχεται η περιφέρεια του δήμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο