Συγκλονισμένοι οι Έλληνες σεισμολόγοι από τον σεισμό στην Τουρκία

Τσελέντης: Ο σεισμός της Τουρκίας 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Πρόβλεψη για 15.000 νεκρούς – Πώς αλληλεπιδρά με την Ελλάδα

Τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δραστηριότητας στο ρήγμα που «έδωσε» τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας προμηνύουν δραματικές συνθήκες μέχρι το τέλος του έτους και απειλούν με αντίστοιχες ή ακόμη και ισχυρότερες δονήσεις, επιβεβαίωσαν μιλώντας στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας (με τον δεύτερο να ηγείται της πρώτης ελληνικής αποστολής βοήθειας που ήδη βρίσκεται στην Τουρκία).
«Με το που έγινε ο σεισμός, η άμεση εκτίμηση που έκανα ήταν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 15.000» είπε ο κ. Τσελέντης και περιέγραψε ότι «ήμουν στην περιοχή αυτή πριν από επτά χρόνια, για 25 ημέρες, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος … Μου έκανε εντύπωση η άθλια ποιότητα των κτιρίων, ακόμη και των πρόσφατων, με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό της Τουρκίας».
Όπως υποστήριξε, «τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εφάρμοζε πολιτική κατασκευής εργατικών πολυκατοικιών και έδινε τα έργα σε κολλητούς του μεγαλοεργολάβους. Αυτοί έδωσαν έμφαση στο κέρδος και βλέπετε τα αποτελέσματα». Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «είδαμε πολυκατοικίες να καταρρέουν στα 150 χλμ. από το επίκεντρο. Αυτές οι πολυκατοικίες δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Δεν λέω, και στην Ελλάδα να είχαμε έναν τόσο ισχυρό σεισμό κοντά σε ένα κτίριο, θα είχαμε πρόβλημα. Αλλά οι μηχανικοί σχεδιάζουν ώστε και να πέσουν οι τοίχοι, να μείνει ο δομικός ιστός, οι κολώνες».
Κατά τον κ. Τσελέντη, «τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει τουλάχιστον 8-10 μήνες, με μεγάλους μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ, μπορεί και παραπάνω. Υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό, 7,8-7,9 Ρίχτερ. Ένα “εφτάρι” θα τους αποτελειώσει, όσα σπίτια έχουν μείνει όρθια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Τα πράγματα είναι τραγικά.. Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» .
Ο κ. Λέκκας από την πλευρά του προέβλεψε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας «βεβαίως» μπορούν να καταγραφούν και άλλοι σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, «υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δομές που είναι ικανές να παράγουν έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Είναι πολύ πιθανό εδώ στην νοτιοανατολική Τουρκία να υπάρξουν και πολύ πιο μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Υπάρχει το ιστορικό, υπάρχει το δυναμικό για να γίνει αυτή η διαδικασία. Δεν αποκλείονται δονήσεις μεγαλύτερες ή του ίδιου μεγέθους, στη ζώνη που αρχίζει από το Ερζερούμ και τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στο Λίβανο, το Ισραήλ, τη Νεκρά Θάλασσα στο νότο».
Όπως περιέγραψε σε άλλο σημείο, με την ελληνική αποστολή βρίσκεται στην περιοχή της Αντιόχειας, στις τουρκικές ακτές της επαρχίας του Χατάι και κοντά στα σύνορα με την Συρία και την Λατάκεια. Περιέγραψε έναν τεράστιο χώρο με καταστροφές, «άλλα 300 χλμ. προς τα βορειοανατολικά, μέχρι το Ελαζίγ όπου είχε γίνει ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ το 2020», όπως θύμισε. Η πρώτη ελληνική αποστολή, όπως περιέγραψε, έχει μία σειρά από προτεραιότητες:

Η σύνδεση της σεισμικής δραστηριότητας με τον ελλαδικό χώρο
Και οι δύο επιστήμονες καθησύχασαν για την πιθανότητα οι σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας να συμβάλουν στην διέγερση ρηγμάτων στη χώρα μας. Ο κ. Λέκκας είπε ότι «είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο αυτές οι μεγάλες δονήσεις να καταγραφούν τον ελλαδικό χώρο, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό σύστημα. Έχει διεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική. Συναντάει αυτό που στην Ελλάδα λέμε “ρήγμα της Ανατολίας”. Αν οι σεισμοί γίνονταν εκεί, θα μπορούσε θεωρητικά να επιδράσει στον ελλαδικό χώρο, όπως έγινε το 1999. Αλλά έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα ρηγμάτων, δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».
«Αυτές τις εικόνες δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας, που φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο. Απέχει περίπου 600 χλμ. από την χώρα μας, έχει κατευθυντικότητα βορειοανατολική, δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, που είναι σε ένα τόξο που φτάνει μέχρι αυτή την περιοχή. Αλλά ακόμη κι εκεί, αν γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6-6,5 Ρίχτερ, θα είναι στη θάλασσα, επομένως η επίδραση θα είναι σχετικά μικρή. Και ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι εξαιρετικός».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνολικά η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μ. προς τη Μεσόγειο και εξήγησε γιατί έγινε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός. «Είχαμε τον πρώτο μεγάλο σεισμό στο νοτιοανατολικό κομμάτι του ρήγματος. Στο ίδιο ρήγμα, είχαμε μεταφορά τάσεων παραπάνω, εκεί που ήταν “κλειδωμένο” και “έσπασε” κι αυτό. Είχαμε φαινόμενο “ντόμινο” πάνω στο ίδιο ρήγμα».
avgi.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο