Στο 70% η μείωση της κίνησης σε καφετέριες και εστιατόρια της Αλεξανδρούπολης τις απογευματινές και βραδινές ώρες

Κάλεσμα του Σωματείου προς τα μέλη του για λήψη συγκεκριμένων μέτρων – Πιθανό το λουκέτο και στα μαγαζιά εστίασης    

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Πέρα από το χώρο της εργασίας, με πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν είτε από το σπίτι, είτε να κάνουν χρήση της γονικής άδειας μένοντας σπίτι με τα παιδιά, μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Αλεξανδρουπολιτών έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο λόγος για τον καφέ σε κάποια καφετέρια ή το φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, αφού, σύμφωνα με το Σωματείο του κλάδου, ο κόσμος, ιδιαίτερα το απόγευμα και το βράδυ, φαίνεται ότι εφαρμόζει αυστηρά την καμπάνια #menoumespiti, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα εστίασης να είναι σχεδόν άδεια.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης Νίκος Γεωργιάδης, σημειώνει πως τις πρωινές ώρες, μεταξύ 9 με 11, τα καφέ που άλλοτε έσφυζαν κυρίως από κόσμο μεγάλων ηλικιών, τις τελευταίες 2-3 μέρες, είναι σχεδόν άδεια. Από τις 11 μέχρι το μεσημέρι, υπάρχει μία ανάκαμψη, με αρκετά μαγαζιά να δουλεύουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

«Ωστόσο, από το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ, υπάρχει μεγάλη μείωση στην κίνηση. Μιλώντας σχεδόν με όλους τους συναδέλφους, μπορώ να πω ότι κατά μέσο όρο έχουμε πτώση της τάξης του 70% στην κίνηση εκείνες τις ώρες», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, με καταστροφικές, όπως λέει, συνέπειες για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και την τοπική οικονομία γενικότερα.

Σενάρια για λουκέτο και στην εστίαση

Σχολιάζοντας τα σενάρια για την κυβερνητική απόφαση να μπει λουκέτο και στα μαγαζιά της εστίασης, μετά τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, οι επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης, στην πλειοψηφία τους, θεωρεί ότι θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρξουν μακροπρόθεσμα ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, αν γίνει αυτό, «θα πρέπει το κράτος να ‘βάλει πλάτη’. Να στηρίξει οικονομικά τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών στις υποχρεώσεις του, που θα συνεχίσουν να ‘τρέχουν’, ακόμη κι αν ληφθεί απόφαση για κλείσιμο».

Σε σχέση με αυτό, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου,  τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται και αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην θωράκιση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την χορήγηση αποζημίωσης σε εργαζομένους, οι επιχειρήσεις των οποίων υποχρεώθηκαν κατόπιν κρατικής εντολής να αναστείλουν τη λειτουργία τους, λόγω κορωναϊού.

Πάντως, όπως προϊδεάζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όλα θα κριθούν από το Eurogroup της Δευτέρας. Αν ανάψει το πράσινο φως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια – μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, ώστε να εξισορροπηθεί παραπάνω από το ήμισυ της προσδοκώμενης οικονομικής ζημίας μέσω στοχευμένων μέτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Έκκληση για λήψη μέτρων από τους επαγγελματίες της εστίασης

Σε ανακοίνωση – κάλεσμά του, το  Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων της περιοχής μας, καλεί τους επαγγελματίες να λάβουν ορισμένα επείγοντα μέτρα για την καλύτερη προστασία θαμώνων και εργαζομένων, από τον κορωνοϊό.

«Ο COVID-19 θεωρείται πλέον και επισήμως πανδημία όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό που είναι αβέβαιο είναι το πόσο μεγάλη τροπή θα πάρει και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς της ευπαθείς ομάδες και βάζοντας και εμείς το λιθαράκι μας στο να μην εξαπλωθεί ο ιός καλούμε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου μας να ακυρώσουν εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό την μεγάλη συνάθροιση κόσμου , να περιορίσουν άμεσα τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα τους κρατώντας τις οδηγίες του κράτους για αποστάσεις μεταξύ πελατών και τραπεζοκαθισμάτων καθώς και να αυστηροποιήσουν τους κανόνες υγιεινής  στους χώρους τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι μην τα θέλουμε όλα δικά μας όταν κάποιοι συνάνθρωποί μας μπορεί να κινδυνεύουν.

Η πρόληψη και προστασία του προσωπικού και τον πελατών μας είναι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή σε αυτό που περνάει ο Πλανήτης. Ας σεβαστούμε την ζωή μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο