Στην Αλεξανδρούπολη οι πρώτοι 10 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση ακόμη 10 κάδων, στην πόλη και σε οικισμούς
Θα υπάρχει σταθερά οικονομικό όφελος για τον Δήμο, το οποίο θα «μεταφράζεται» σε κουπόνια που θα δίδονται σε άπορες οικογένειες

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία νέα πραγματικότητα, που στόχος είναι να γίνει συνήθεια, συνιστούν οι κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, που ξεκίνησε να τοποθετεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι πρώτοι 10, καλαίσθητοι κάδοι έκαναν την εμφάνισή τους την Τετάρτη (απέναντι από το Δημαρχείο, δίπλα από την Ακαδημία, απέναντι από το πάρκο Προσκόπων), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι 10, με το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν, σε βάθος χρόνου, κι εφόσον κριθεί αναγκαίο, ακόμη 39 κάδοι, σε άλλες περιοχές του Δήμου.

Το μήνυμα – κάλεσμα της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος για αυτή την πρωτοβουλία, είναι αρκετά διαφωτιστικό για τη φιλοσοφία γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών και άλλων υφασμάτων.

«Ζείτε εναλλακτικά και φιλικά προς το περιβάλλον; Με την αλλαγή της εποχής, βρισκόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι με … το «χαμό» της ντουλάπας μας, καθώς υπάρχουν ρούχα που δεν μας ταιριάζουν πλέον ή απλώς δεν τα χρειαζόμαστε. Εξάλλου, σύμφωνα με ειδικούς, όταν περιβαλλόμαστε από περισσότερα πράγματα απ’ ό, τι μπορούμε να διαχειριστούμε, τότε έχουμε την αίσθηση πως η ζωή μας βρίσκεται εκτός ελέγχου. Έχετε, λοιπόν, αναρωτηθεί ποτέ αν αυτά τα ρούχα έχουν θέση στη ντουλάπα σας; Ίσως είναι δύσκολο να τα αποχωριστείτε, αλλά αν έχετε χρόνια να τα φορέσετε, γιατί να πιάνουν πολύτιμο χώρο; Εάν τα πετάξετε, πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και μένουν εκεί για πολλά χρόνια. Εάν τα αφήσετε σε έναν κάδο ανακύκλωσης ρούχων, τότε αυτά επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται. Σκεφτείτε τι θα επιλέξετε».

Οφέλη

Με την τοποθέτηση και λειτουργία των νέων κάδων, ένας από τους παράλληλους στόχους είναι να σταματήσει το φαινόμενο της απόρριψης ρούχων και υποδημάτων σε πράσινους και μπλε κάδους, που σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται για τέτοιου είδους «σκουπίδια».

Επιπλέον, θα «ανασάνει» και το Πολυκοινωνικό, στην ιματιοθήκη του οποίου, κατά διαστήματα, παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ το έργο της διαλογής τους από τους εθελοντές, είναι επίσης πολύ χρονοβόρο.

Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από τη συνεργασία με την εταιρεία East West Greece, θα υπάρχει σταθερά οικονομικό όφελος για τον Δήμο, το οποίο θα «μεταφράζεται» σε κουπόνια που θα δίδονται σε άπορες οικογένειες, προκειμένου να κάνουν κάποιες αναγκαίες αγορές, σε συνεργασία με καταστήματα της πόλης. Επίσης, θα παραδίδονται σε ετήσια βάση ποσότητες μεταχειρισμένων ρούχων σε καλή κατάσταση, προς τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, οι δημότες δεν επιβαρύνονται ούτε για την προμήθεια των κάδων, αφού παραχωρούνται, αδειάζονται και συντηρούνται δωρεάν από την εταιρεία. Ο ετήσιος στόχος είναι να συλλεχθούν από 20 κάδους 50.000 κιλά.

3 στάδια

1.Τα ρούχα συλλέγονται τακτικά από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της EASTWEST GREECE και μεταφέρονται στις αποθήκες της εταιρείας για μετέπειτα διαχείριση.

2.Η εξειδικευμένη μας ομάδα διαλογής ταξινομεί όλα τα παλιά ρούχα και παπούτσια, έτσι ώστε το άριστα ποιοτικά ρούχο που προκύπτει απολυμαίνεται και διατίθεται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

3.Τα άχρηστα ρούχα συσκευάζονται και συμπιέζονται με ειδική τεχνική για να ξεκινήσουν το ταξίδι της ανακύκλωσης.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Μέσω της επαναχρησιμοποίησης ρούχων:

-Εξοικονομούνται τεράστια ποσά ενέργειας και φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ενδυμάτων, ενώ παράλληλα υπάρχει αισθητή μείωση της ποσότητας βαφών, βαρέων μετάλλων και χημικών ουσιών που εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα μας

-Μειώνεται ο τεράστιος όγκος απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)

-Παρέχεται βοήθεια στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με τη διάθεση μέρους των άριστα ποιοτικά ρούχων

Τι μπορώ να ανακυκλώσω;

ΡΟΥΧΑ

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

ΖΩΝΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΤΣΑΝΤΕΣ

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

ΣΕΝΤΟΝΙΑ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο