Στα «κάγκελα» για το φορολογικό και οι φυσιοθεραπευτές

Οι ελεύθεροεπαγγελματίες φυσιοθεραπευτές χαρακτηρίζουν άδικα τα οριζόντια φορολογικά μέτρα και ζητούν άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων, όπως επίσης, και μέριμνα εξαιρέσεων.

Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές για το φορολογικό στις 22 Νοεμβρίου, μαζί με τους άλλους κλάδους των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, αφού όπως αναφέρουν κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίας φυσικοθεραπευτής «φορολογείται» με 9.308 ευρώ κάθε έτος, ξεχωριστά από το φόρο εισοδήματος.

Αυτό που τονίζει όμως στην επιστολή του είναι ότι η λέξη ισοτιμία, προϋποθέτει ισότιμη προσπάθεια και από τα δύο μέρη, κάτι που το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά αρνείται να πράξει.

Στη λογική αυτή, δεν είναι δυνατόν το Κράτος να ευαγγελίζεται ισότιμη φορολόγηση, με τις τιμές αποζημίωσης ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων προς τους παρόχους να είναι παγωμένες! Πως είναι δυνατόν να απαιτείται από οποιοδήποτε επιτηδευματία φυσικοθεραπευτή, αύξηση κάθε χρόνο των δηλωθέντων εισοδημάτων, όταν οι τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) έχουν να αναπροσαρμοστούν πολλά χρόνια;

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.

Περί ληστρικών rebate και clawback

Παράλληλα, είναι αδιανόητο σε αυτές τις τιμές να συνεχίσουν να επιβάλλονται τα ληστρικά μέτρα των rebate και clawback, μέτρα που επιβλήθηκαν σε εποχές μνημονίων που κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσαν παρελθόν τον Αύγουστο του 2022, οδηγώντας την πραγματική αποζημίωση μιας συνεδρίας φυσικοθεραπείας μετά την αφαίρεση rebate, clawback, αναδρομικών clawback, φόρων και εξόδων στην αξία ενός καφέ!

Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατόν να αναγγέλλεται με τυμπανοκρουσίες η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και η «ευοίωνη» προοπτική της ανάπτυξης της χώρας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να μη διοχετεύεται κανένας από αυτούς τους – πόρους στην αύξηση / προσαρμογή των προϋπολογισμών για την υγεία στις πραγματικές ανάγκες. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δείχνουν να ξεχνούν ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εθνικών εκλογών, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ως πιο «ευαίσθητο» τομέα για τους πολίτες αυτόν της υγείας.

Τα αιτήματα του κλάδου

Πέραν των θεμάτων των στρεβλώσεων που ο Π.Σ.Φ. καλεί την Κυβέρνηση να διορθώσει στο πλαίσιο της ισοτιμίας, οι φυσικοθεραπευτές στην επιστολή τους θέτουν και μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, θεωρείται πως με το πέρασμα των χρόνων, το ποσό της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής, που προσδιορίζεται στα 10.920 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας, μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται, μετά από 12 άσκησης ενός επαγγέλματος, στα 14.196 ευρώ. Ποσό, το οποίο αυξάνεται περαιτέρω και ανάλογα με τους εργαζόμενους και το τζίρο του επαγγελματία.

Γενικότερα, ο Π.Σ.Φ. ευελπιστεί ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις του για το νέο φορολογικό και ειδικά οι κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω για να υπάρξει σχετική μέριμνα εξαιρέσεων.

Το σημαντικότερο όμως σημείο στη συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο κατά τον Π.Σ.Φ. είναι ότι, κατά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων, ανακοινώθηκε πως κάποιο ποσό από τα 600 εκατομμύρια ευρώ, που θα εισπράττει το κράτος κάθε έτος από την επιπλέον φορολόγηση, θα μεταφερθεί στην Υγεία. Ο Π.Σ.Φ. θεωρεί αυτονόητο ότι στον σχεδιασμό της χρηματοδότησης θα ενταχθεί για ένα μεγάλο μέρος του ποσού και ο ΕΟΠΥΥ, γιατί ως γνωστόν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ βιώνουν τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα του clawback & rebate εδώ και 10 χρόνια, λόγω της υποχρηματοδότησης της Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Για τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατανομή των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας. Είναι αδιανόητο όμως, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά να ζητούν ισοτιμία στην φορολόγηση και να μην τηρούν αυτή την ισοτιμία από την πλευρά τους. Χρόνια ολόκληρα παλεύουμε για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων των rebate & clawback, ειδικά τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά και την αύξηση των αποζημιώσεων των ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, αλλά διαχρονικά οι Κυβερνήσεις «κωφεύουν».

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.

Θέλουμε αποδείξεις στην πράξη για την ισοτιμία που ευαγγελίζεται η παρούσα Κυβέρνηση, που θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα. Με την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία – τον σημαντικότερα παράγοντα για την ευημερία των πολιτών της – στις πραγματικές του ανάγκες.

Επειδή εδώ στην Ελλάδα οι Κυβερνήσεις αρέσκονται να αναφέρουν παραδείγματα Ευρωπαϊκών Κρατών και συγκεκριμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι το ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα στο Βέλγιο με βάση ορίζεται σε € 19.000, θα σας ενημερώσω ότι το Βέλγιο έχει ετήσια δαπάνη 1.120.000.000 ευρώ (1,12 δις ευρώ) ενώ στην Ελλάδα έχουμε 78.000.000 ευρώ (78 εκ. ευρώ) δηλαδή το 1/15 του Βελγίου και το 2023 το Κράτος στο Βέλγιο χρηματοδότησε ΜΟΝΟ τα φυσικοθεραπευτήρια, με 16.000.000 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια.

Δηλώνουμε επίσης, ότι στον αγώνα μας αυτό για την ισοτιμία αλλά και για την κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, θα συμπορευτούμε με όλους τους υπόλοιπους επιστημονικούς / επαγγελματικούς που βιώνουν αντίστοιχες στρεβλώσεις και αδικίες

Η επιστολή του ΠΣΦ στο υπουργείο Οικονομικών «Σχετικά με το νέο σχέδιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του