Σουφλί: Το μεταξουργείο των αρχών του 20ου αιώνα που μετατράπηκε σε παραμυθένιο σκηνικό για τις γιορτές

Αφιέρωμα του travel.gr: Η Αλίκη άφησε την Χώρα των Θαυμάτων και ταξίδεψε στην «πρωτεύουσα» του μεταξιού σκορπώντας χαρά και κέφι

Αυτές τις μέρες στο γραφικό Σουφλί, η πρώτη ελληνική πόλη που ανακηρύχθηκε «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το εντυπωσιακό συγκρότημα του μεταξουργείου Τζιβρέ έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο πάρκο, που φαντάζει -κυριολεκτικά- βγαλμένο από παραμύθι. Πρόκειται για το θεματικό πάρκο «Σαν Παραμύθι», που λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά, προσελκύοντας πλήθος κόσμους από τον Έβρο και όχι μόνο.
Φέτος την τιμητική της έχει η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», χωρίς να λείπουν και άλλοι αγαπημένοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, όπως ο Μίκυ και η Μίνυ, ο Χάρι Πότερ, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ κ.ά. Όλοι τους καλούν τους μικρούς φίλους να λάβουν μέρος σ’ ένα μαγικό «κυνήγι του θησαυρού», βοηθώντας την Αλίκη να λύσει την μικρή παρεξήγηση ανάμεσα στην Ντάμα Κούπα και την αδερφή της, τη Λευκή Βασίλισσα, Μιράνα.

«Κόκκινη Κλωστή δεμένη …»

Βέβαια δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση της Αλίκης, του Τρελοκαπελά και του Κούνελου, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να βοηθήσουν να βρεθούν οι θησαυροί που χάθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, οπότε και θα καταφτάσει η Ντάμα Κούπα με τους φρουρούς της, τα τραπουλόχαρτα.

Έτσι με οδηγό έναν παραμυθένιο χάρτη που παίρνουν τα παιδιά, μόλις φτάσουν στο πάρκο, θα πρέπει να ανακαλύψουν τους τέσσερις θησαυρούς που σκόρπισε η Ντάμα Κούπα στους χώρους του συγκροτήματος Τζιβρέ. Τη φεγγαρόπετρα, την μπουκιά του λύκου, το μαγικό κλειδί και το facepainting. Ο χρόνος βέβαια ήδη μετράει αντίστροφα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, παράλληλες δράσεις -σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς του Έβρου– λαμβάνουν χώρα καθημερινά, στους ειδικά διαμορφωμένους και θερμαινόμενους χώρους του βιομηχανικού συγκροτήματος των αδελφών Τζιβρέ, στην είσοδο της πόλης, που αποτελεί μοναδικό του είδους στην Θράκη.

Εθελοντισμός στην άκρη της Ελλάδας

Το θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στο Σουφλί, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2014, όταν μια ομάδα εθελοντών και νέων αποφάσισε να δώσει λάμψη στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Από τότε, εθελοντές ηλικίας από 3 έως 93 χρονών, ξεκινώντας κάθε χρονιά από τον Αύγουστο και δουλεύοντας εθελοντικά σε καθημερινή βάση, δημιουργούν μια υπέροχη διαδραστική διαδρομή για μικρούς και μεγάλους που είναι ικανή να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη μαγεία των Χριστουγέννων.
Πλέον το «Σαν Παραμύθι» έχει καθιερωθεί έως ένα παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων αυτές τις μέρες. Την οργάνωση έχει ο Σύλλογο Εθελοντών και Νεολαίας Δήμου Σουφλίου «ΚΙΝΗ.ΣΟΥ», που υποστηρίζεται από τον Δήμο Σουφλίου.

Το μοναδικό μεταξουργείο Τζιβρέ

Το Βιομηχανικό Συγκρότημα των αδερφών Τζίβρε αποτελεί πραγματικά ένα κόσμημα για ολόκληρη τη Θράκη και φυσικά για τον δήμο Σουφλίου. Καταλαμβάνει έναν χώρο 10.500 τ.μ. και αποτελείται από 13 κτίσματα, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι η στιβαρή αποθήκη, το στεγνωτήριο κουκουλιών με τα τεράστια «κρεβάτια» για τους μεταξοσκώληκες να αναπτύσσονται συνεχόμενα σε τρεις ορόφους, ο φούρνος απόπνιξης κουκουλιών, το αναπηνιστήριο-μεταξουργείο, η καμινάδα ύψους 35 μέτρων κ.α. Κατασκευάστηκε το έτος 1909 από τον εμπορικό οίκο του Μιλάνο «Ceriano Fratelli» και αγοράστηκε στα 1920 από τους αδελφούς Τζίβρε, εβραίους εμπόρους κουκουλιών από το Διδυμότειχο οι οποίοι και το επέκτειναν. Ο δήμος Σουφλίου αγόρασε το Βιομηχανικό Συγκρότημα μετά την παύση της λειτουργίας του προκειμένου να το αποκαταστήσει και να το μετατρέψει σε πολύκεντρο πολιτισμού. Έκτοτε, στο συγκρότημα λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση του θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» αποτελεί την πιο δημιουργική πτυχή επανάχρησης του συγκεκριμένου χώρου.

Στην πόλη σήμερα λειτουργούν μουσεία και συλλογές, που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει εύκολα και κατανοητά την εντυπωσιακή διαδικασία παραγωγής του μεταξιού, αλλά και της επεξεργασίας που ακολουθεί και πως από το μικρούλικο αυγό του μεταξοσκώληκα, φτάνουν στα χέρια μας φουλάρια, γραβάτες, πουκάμισα, φορέματα κ.α. με μοναδική αίσθηση Μουσείο Μετάξης δικτύου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr), Μουσείο Τέχνης Μεταξιού (www.silkmuseum.gr), Λαογραφικό Μουσείου Σουφλίου Μπουρουλίτη «Τα Γνάφαλα» (www.bourouliti.gr), Συλλογή «Χρυσαλίδα» Συλλόγου Φίλων της Μετάξης στο επιβλητικό τριώροφο Αρχοντικό Μπρίκα.

Πληροφορίες :
• www.instagram.com/info.sanparamithi
• www.soufli.gr
www.visitsoufli.gr

Παναγιώτης Σαββίδης-travel.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο