Ραφτόπουλος: «Στόχος του ΚΕΘΕΑ είναι να αλλάξει ο εξαρτημένος- εθισμένος άνθρωπος στάση προς τη ζωή»

Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός «Πρόσκληση- Κάλεσμα προς όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται».

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο κορύφωσης των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να συναντήσουμε τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ», κ. Αντώνη Ραφτόπουλο και συνομιλώντας μαζί του να εξασφαλίσουμε για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας μια αποκλειστική κι ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αφορά τη λειτουργία, τις υπηρεσίες, το όραμα της συγκεκριμένης δομής, καθώς και το φετινό μήνυμά της για την ημέρα.

Ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί του από την πρώτη στιγμή μας έκανε εντύπωση ο ζήλος, η αγάπη και το πηγαίο ενδιαφέρον για τη δουλειά του που για τον ίδιο μοιάζει να είναι η ίδια του η ζωή! Προσπαθώντας να επικεντρωθούμε όσο το δυνατόν γίνεται και να εννοήσουμε το νόημα της ημέρας μέσα από τις εκδηλώσεις – δράσεις του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ συνειδητοποιήσαμε το πόσο μεγάλη προσπάθεια φαίνεται να γίνεται σε καθημερινή βάση από όλα τα μέλη- συνεργάτες της συγκεκριμένης δομής, κάτι το οποίο μας αποκάλυψε πάνω στη ροή της συζήτησης κι ο ίδιος ο προαναφερθείς υπεύθυνος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί του. Σε ερώτηση που του θέσαμε για το ποιες είναι υπηρεσίες βάση των οποίων λειτουργεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων εδώ στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ραφτόπουλος μας απάντησε ότι αυτές πραγματοποιούνται με γνώμονα 2 διαστάσεις. Η πρώτη αφορά το είδος των εξαρτήσεων στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ναρκωτικά, το Αλκοόλ, τα Τυχερά Παιχνίδια και το Διαδίκτυο, ενώ η δεύτερη αφορά το επίπεδο θεραπευτικής παρέμβασης και τα πολυφασικά θεραπευτικά προγράμματα με κύριες δικές της φάσεις αυτής 1)της Συμβουλευτικής, 2) της Κύριας Φάσης της Θεραπείας και 3) της Κοινωνικής Επανένταξης.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τον κ. Ραφτόπουλο θέλαμε να μάθουμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη δομή Αλεξανδρούπολης σε σχέση με άλλες δομές της χώρας. Τι είναι αυτό που την κάνει να είναι ξεχωριστή και πού κατά τη γνώμη του οφείλεται η επιτυχία των προγραμμάτων επανένταξης στο ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ. Απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησής μας, επεσήμανε το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ΚΕΘΕΑ τηρείται το πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ κι αυτό σημαίνει ότι κινείται σε 2 πολύ βασικά επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά το ίδιο το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ το οποίο είναι δωρεάν κι εθελοντικό παρέχοντας υπηρεσίες χωρίς φάρμακα και υποκατάστατα με σεβασμό στο ανώνυμο κι απόρρητο χωρίς λίστες αναμονής, ενώ το δεύτερο επίπεδο αφορά τη μεγάλη Περιφέρεια, δηλαδή την υπαρκτή σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό συνεργασία κι ευελιξία με διάφορους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος και η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Έτσι, ο κ. Ραφτόπουλος φέρνοντάς μας για παράδειγμα τους δυο φορείς τόνισε χαρακτηριστικά ότι τόσο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όσο και η Μητρόπολη είναι στο πλευρό της δομής. Συγκεκριμένα για την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι στέκεται ηθικά, αλλά και υλικά δίπλα στη δομή μέσα από εποικοδομητικές συναντήσεις συνεργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ επίκειται- χωρίς να θέλει να φανερώσει τι ακριβώς- μελλοντική συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα σε μια νέα διάσταση.

Η επιτυχία, επομένως, των προγραμμάτων επανένταξης στο ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ για τον κ. Ραφτόπουλο απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης οφείλεται αφενός στη συνεργασία και την ευελιξία που υπάρχει με τους φορείς, αλλά και στο γεγονός ότι η δουλειά στο συγκεκριμένο ΚΕΘΕΑ γίνεται σε ομαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά πάνω σε αυτό επεσήμανε ότι στο ΚΕΘΕΑ Κιβωτός υπάρχει πνεύμα συνεργατικότητας κι ο ίδιος έχει χρέος να τονίσει το πνεύμα αυτό ως εκπρόσωπος του προγράμματος μιας και υπάρχει σειρά συναδέλφων με εξαιρετική δουλειά που αφορά το διοικητικό προσωπικό, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους εκπαιδευτές αλλά και τους εθελοντές.

Περνώντας στην επόμενη ερώτηση καλέσαμε τον κ. Ραφτόπουλο να μας πει πως μπορεί κάποιος να προλαμβάνει τον εθισμό στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ, στα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Έτσι, τον ρωτήσαμε κατά πόσο το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός λειτουργεί προληπτικά και με ποιόν τρόπο. Στην απάντησή του  ανέφερε ότι η πρόληψη έχει να κάνει με τρία επίπεδα- στάδια όπου το ΚΕΘΕΑ είναι το τρίτο και τελευταίο. Το πρώτο αφορά την πρωτογενή πρόληψη με δράσεις και παρεμβάσεις στον γενικό πληθυσμό, π.χ. μαθητές, γονείς με αρμόδιο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης το «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» που βρίσκεται επί της οδού Σολωμού έχοντας υπεύθυνο τον Ψυχολόγο κ. Βραχιώλια. Το δεύτερο στη σειρά στάδιο είναι το δευτερογενές που αφορά παρεμβάσεις προσανατολισμού σε επιβαρυμένους πληθυσμούς ή σε πληθυσμούς που είναι στα πρώτα στάδια της εμπλοκής με τη χρήση ουσιών, ενώ το τρίτο και τελευταίο είναι το τριτογενές στάδιο το οποίο έχει να κάνει με τη θεραπεία κι αλλαγή που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, αλλά και κάθε ΚΕΘΕΑ.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη μας με τον κ. Ραφτόπουλο τον καλέσαμε να μας δώσει το φετινό μήνυμα για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» και να μας πει ποια είναι τα σχέδια και το όραμα που υπάρχει για την επόμενη ημέρα του ΚΕΘΕΑ για την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Σε ότι αφορά το φετινό μήνυμα για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» τόνισε ότι αυτό είναι το «Στάσου Πλάι Μου» το οποίο αφορά όλη την κοινωνία ως μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, ενώ σε ότι αφορά τα σχέδια του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός και την επόμενη ημέρα χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Προχωράμε, συνεχίζουμε, είμαστε εδώ με ένα τηλέφωνο, γιατί το «Στάσου Πλάι Μου» στο ΚΕΘΕΑ Κιβωτός γίνεται ΠΡΑΞΗ και βασίζεται τόσο στην ανάπτυξη των υπηρεσιών στην περιοχή στηριζόμενοι τόσο στη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ όσο και στους πολύ ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται με τις τοπικές κοινωνίες όπου ήδη δραστηριοποιούμαστε.

Στόχος του ΚΕΘΕΑ, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Ραφτόπουλος είναι: «Να αλλάξει ο εξαρτημένος- εθισμένος άνθρωπος στάση προς τη ζωή και η ίδια η «Θεραπεία» να είναι και να αποτελεί «Στάση Ζωής». Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, πρέπει και προτείνεται να ξεκινά από τα δυνατά και θετικά σημεία του κι όχι τα αρνητικά. Το σημαντικό πρόσθεσε, επιπλέον, είναι το μοίρασμα των εμπειριών που ανακουφίζει και θεραπεύει μαζί με την αλληλεγγύη, την υποστήριξη, την αποδοχή και την ασφάλεια που παρέχει το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός χωρίς να κρίνει, αλλά και να ενοχοποιεί».

Ο κ. Ραφτόπουλος, αφού επεσήμανε τους τρόπους επικοινωνίας του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός μέσω του τηλεφώνου 25510 89595 αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε και τους αντίστοιχους τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί πανελλαδικά σε ότι αφορά τη χρήση ουσιών/αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Έτσι, το 1145 αφορά τη χρήση ουσιών και το αλκοόλ, ενώ για τα τυχερά παιχνίδια μπορεί κάποιος να καλεί στο 1114.

Ευχαριστώντας θερμά τον κ. Αντώνη Ραφτόπουλο, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός με έδρα την Αλεξανδρούπολη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε του ευχηθήκαμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο από κάθε άποψη αξιόλογο κι αξιοσέβαστο έργο του, καθώς η δυναμική τέτοιων ανθρώπων και της ομάδας του χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κι ενδιαφέροντος μιας και με τον τρόπο τους συμβάλλουν στο να γίνεται η κοινωνία μας πιο ανθρώπινη με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Όλγα Τατσίδου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο