Ψυχραιμία, προληπτικά μέτρα και έγκυρη πληροφόρηση συνιστούν οι επιστήμονες για τον κοροναϊό

«Είναι μία επιδημία που μέχρι στιγμής φαίνεται ήπια», αναφέρει ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο ΔΠΘ και Διευθυντή ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ

Πρώτο θέμα σε δελτία ειδήσεων, εφημερίδες και ιστοσελίδες είναι ο νέος κοροναϊός που μέχρι χθες ήταν υπεύθυνος για 362 θανάτους, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 17.200 σε 24 χώρες του πλανήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας, κυριαρχούν οι κραυγαλέοι τίτλοι και η διασπορά πανικού, την στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία επιδημία που μέχρι στιγμής φαίνεται ήπια.

Μπορεί ο αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό να είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003, ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με 18 εκατομμύρια  θύματα, σε ετήσια βάση και σε παγκόσμιο επίπεδο, από την φυματίωση, αλλά ούτε και με τους 50.000 θανάτους λόγω γρίπης που καταγράφονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στον Δέλτα FM, αναφέρθηκε στην πραγματική διάσταση του ζητήματος, με τα δεδομένα που μέχρι σήμερα έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους για τον νέο αυτό κοροναϊό. Όπως τόνισε, ως τώρα, υπάρχουν ενδείξεις πως δεν πρόκειται για κάτι τρομακτικό, ούτε για κάποιον φονικό ιό, αλλά για ένα γνωστό –πλέον- κοροναϊό που προκαλεί μία μάλλον ήπια και τις περισσότερες φορές ασυμπτωματική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πώς ξεκίνησε

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει υπερβολική πληροφόρηση για το θέμα, αλλά όχι πάντοτε έγκυρη πληροφόρηση», παρατήρησε ο καθηγητής, κάνοντας μία αναδρομή σε όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, σχετικά με τον κοροναϊό.

«Στις 31/12/2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, άγνωστης αιτιολογίας, στην πόλη Γιούχαν της Κίνας.

Στις 7/1/2020, το κινεζικό κράτος επιβεβαίωσε ότι όντως απομονώθηκε κάποιος ιός από τα κλινικά δείγματα αυτών των ασθενών και ότι ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών.

Υπάρχουν περίπου 25 είδη κοροναϊών, είναι γνωστοί στην ιατρική και ευθύνονται για το 1/3 των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Και ο νέος κοροναϊος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν είναι κάποιο σπάνιο, καινούριο είδος κοροναϊού. Είναι ένας από τους γνωστούς 25», αναφέρει ο κ. Πνευματικός, υπενθυμίζοντας την παγκόσμια αναστάτωση που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν ο SARS και ο MERS.

Μάλλον ηπιότερος από την γρίπη

Όπως εκτίμησε, ο νέος κοροναϊός, στην παρούσα φάση, χαρακτηρίζεται ως μία επιδημία, που τείνει να πάρει χαρακτήρα πανδημίας, με την έννοια ότι έχει εξαπλωθεί στις 5 ηπείρους, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «είναι μία τυπική ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, λίγο ηπιότερη από την εποχική γρίπη που είναι στο ‘peak’ αυτή την περίοδο, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι μία ιογενής λοίμωξη, από ένα καινούριο ιό, η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι φονική, τουλάχιστον περισσότερο φονική από τη γρίπη, μάλλον ηπιότερη πρέπει να είναι».

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι ότι μέχρι πρότινος, μιλούσαμε για έναν άγνωστο ιό. Ωστόσο, με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας και της ιατρικής, ο ιός τάχιστα ταυτοποιήθηκε, ενώ πριν λίγες ημέρες, Ιταλοί επιστήμονες ταυτοποίησαν το γονιδίωμά του, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία εμβολίου, «αν η επιδημία εξελιχθεί σοβαρά… Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις», σχολίασε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε αν η μεταδοτικότητά του είναι υπερβολικά μεγάλη, εκείνο που προκαλεί φόβο είναι ότι ήταν άγνωστος ιός μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. Τώρα ταυτοποιήθηκε, αλλά δεν γνωρίζουμε τις συνέπειές του. Το άγνωστο πάντα φοβίζει. Είναι ένας ιός που δεν τον ξέραμε ως τώρα, αντιθέτως γνωρίζαμε τους 25 άλλους κοροναϊούς, τα ‘ξαδέρφια’ του, που κάνουν ήπιες λοιμώξεις, κυρίως του ανωτέρου αναπνευστικού, κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο κ. Πνευματικός σημείωσε πως σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί ο ιός αυτός να προκαλέσει βαριά πνευμονία,  αλλά αυτό αποτελεί μία πιθανότητα για το 1% των ασθενών που θα νοσήσουν και θα εκδηλώσουν κλινικά τον ιό. Άλλωστε, πάνω από το 50% των θυμάτων του νέου κοροναϊού ήταν άτομα άνω των 50 ετών, με διάφορα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κτλ.

Σε ετοιμότητα το ΠΓΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μετά από απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας, ορίστηκε ως αναπληρωματικό νοσοκομείο για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού, στην περιοχή της Θράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό, αυτό σημαίνει πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε αν υπάρξει περίπτωση ύποπτου κρούσματος ή και επιβεβαιωμένου ασθενή, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

«Το νοσοκομείο μας είναι σχεδόν έτοιμο, έχουν μπει άλλα ζητήματα σε δεύτερη προτεραιότητα, έχουν δαπανηθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ για την προετοιμασία μας, με γάντια, μπλούζες, μάσκες, ειδικούς θαλάμους με αρνητική πίεση και με ανασυγκρότηση των υποδομών, ώστε να είμαστε έτοιμοι για μία τέτοια περίπτωση».

Έγκυρη πληροφόρηση και ψυχραιμία

Ο κ. Πνευματικός επανέλαβε πως η επιδημία μέχρι στιγμής φαίνεται ήπια, «όχι όμως ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος, αλλά, σήμερα, που έχει προοδεύσει τόσο πολύ η κοινωνία και η ανθρωπότητα, μπορούμε όλοι να πληροφορηθούμε online από έγκυρα site, όπως, για παράδειγμα, του ΕΟΔΥ και των ιατρικών συλλόγων».

Όπως υπογράμμισε, αυτή την στιγμή, από τον κοροναϊό, έχουμε μερικές εκατοντάδες θύματα, στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο, καταγράφονται 18 εκατομμύρια νεκροί από φυματίωση και στην προηγμένη και ενημερωμένη Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουμε 50.000 νεκρούς από την γρίπη, σε ετήσια βάση, δεδομένα, για τα οποία πολύ σπάνια γίνεται αναφορά στα ΜΜΕ του πλανήτη.

Κ.Η.-Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο