Για ακόμη μία ημέρα, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των προσφύγων, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία εξέλιξη για την διάσωσή τους.
Έκκληση να σωθούν οι 39 Σύροι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου όπου ένα κοριτσάκι 5 χρονών βρήκε τραγικό θάνατο από τσίμπημα σκορπιού, απευθύνουν πολίτες υπογράφοντας σχετικό κείμενο στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Διεθνής Τύπος και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες καλούν από κοινού τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην επείγουσα διάσωση των προσφύγων.
«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να παράσχουν στην ομάδα διέλευσης πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους» σημειώνεται στο ψήφισμα.

Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση ΕΔΩ.

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και τροφή ενώ ένα άλλο κοριτσάκι 9 χρονών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται άμεσα φροντίδα. Οι κυβερνητικές αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που με ασφαλιστικά μέτρα έχουν διατάξει την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ζητούν να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες θύματα δεκάδων προσπαθειών βίαιης επαναπροώθησης κινδυνεύουν αν βρεθούν ξανά στην Τουρκία να επαναπροωθηθούν στη Συρία, από την οποία έφυγαν ζητώντας ασφάλεια στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Την ίδια στιγμή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ανάρτησή της καλεί την χώρα μας να διασώσει τους πρόσφυγες. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ ότι οι μετανάστες δεν είναι σε ελληνικό έδαφος.