Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης οργανώνονται από αρχές, φορείς, συλλόγους του Έβρου

Δήμοι, εργατικά σωματεία, Μητροπόλεις καλούν σε συγκέντρωση ειδών για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες του φονικού σεισμού

Του Γιώργου Πανταζίδη

Συγκλονίζουν οι σκηνές βιβλικής αποκάλυψης και το ατέλειωτο δράμα που εκτυλίσσεται σε ανατολική Τουρκία και Συρία. Τουλάχιστον 5.261 άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία έχουν σκοτωθεί από τον χθεσινό πανίσχυρο σεισμό, με βάση τα τελευταία στοιχεία. Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 3.549 όπως ανακοίνωσε ο  Ερντογάν.  Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ξεπερνά τους 1.712.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα καθώς εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Δεκάδες είναι τα σωστικά συνεργεία – ανάμεσά τους και ελληνικά – που επιχειρούν σε προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα συντρίμμια. Οι εικόνες και τα βίντεο που πληθαίνουν έχουν προκαλέσει παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης, ενώ πλήθος είναι οι δράσεις αλληλεγγύης που οργανώνονται για αποστολή κάθε είδους βοήθειας στους πληγέντες για την ανακούφισή τους.

Παρακάτω καταγράφουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην περιοχή του Έβρου, προικισμένου όσοι επιθυμούν να συνδράμουν
Αναλυτικότερα:

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προετοιμάζει ήδη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες του φονικού σεισμού σε Τουρκία, Συρία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Συγκλονισμένοι από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία, εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τις απώλειες ζωών μα και την ανησυχία μας για όσους έχουν εγκλωβιστεί. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πληγέντες και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις προσπάθειες προς ανακούφισή τους. Όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές.

Τα είδη που συλλέγονται είναι τα εξής:

 • Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια
 • Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες
 • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα
 • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας
 • Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)
 • Είδη ατομικής υγιεινής

Η συγκέντρωση των ειδών θα πραγματοποιείται καθημερινά στο ισόγειο του Δημαρχείου και στο Πολυκοινωνικό, ώρες 9.00 π.μ.-2.00 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης, 25513 50001 και 6948484668

Δήμος Ορεστιάδας

Ο Δήμος Ορεστιάδας συμπαρίσταται στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και ξεκινά τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα θα συγκεντρωθούν τα παρακάτω είδη:

– Ιατροφαρμακευτικό υλικό ( παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.α.)

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια

– Χειμερινά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

– Κουβέρτες, παπλώματα

– Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

– Γαλατά και τρόφιμα μακράς διαρκείας (κονσέρβες, δημητριακά κ.α.)

– Είδη ατομικής υγιεινής

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Καταστήματος Ορεστιάδας κατά τις ώρες 9.00-15.00, έως την Παρασκευή 10/2. 

Εργατικά σωματεία του Έβρου

Τα σωματεία: Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου “Η Ενότητα”, Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου καλούν τους εργαζομένους, τους νέους, τα σωματεία και τους συλλόγους, το λαό της περιοχής να εκφράσουν την Αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Έχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα,όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών, ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Κανείς μόνος!
Συγκεντρώνουμε άμεσα υλικά πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία. Συγκεκριμένα:

 • Κουβέρτες
 • Γάλα σε σκόνη
 • Πάνες ενηλίκων / μωρών, Σερβιέτες
 • Απορρυπαντικά ρούχων
 • Ορούς
 • Γάζες
 • Χανζαπλάστ
 • Είδη ατομικής υγιεινής.

Σημείο και ώρες παράδοσης υλικών
Ισόγειο Εργατικού Κέντρου Έβρου (Λ. Δημοκρατίας 372, Αλεξανδρούπολη).
Τετάρτη 8/2/2023, ώρες 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
Παρασκευή 10/2/2023, ώρες 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.

 

Πρόσκοποι

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης το 1ο και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνουν άμεσα είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες του σεισμού της Τουρκίας και της Συρίας.

Σημεία συγκέντρωσης ειδών:

Παραλία Αλεξανδρούπολης – 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κυριακή 11πμ – 1μμ

Γεωργίου Καρτάλη 8 & Μαρωνείας – 2ο Σύστημα Προσκόπων Τετάρτη 7.30μμ – 9.30μμ και Κυριακή 11πμ – 1μμ

Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης

Ο Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκείας ή γειτονίας, ανακοινώνει στα μέλη, φίλες, φίλους και όχι μόνον, ότι θα συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης για την Τουρκία σε συνεργασία με την Μητρόπολη και τον Δήμο, στο εντευκτήριο μας 14ης Μαΐου 78! Σε νεότερη ανακοίνωση , θα αναφερθούν τα είδη και οι μέρες που θα συγκεντρωθούν !

Γνωρίζοντας πόσο ευαισθητοποιημένοι είστε είμαστε σίγουρες για την ανταπόκριση σας!!!

Έκ μέρους του ΔΣ Λένα Σαμαρά Μαυραγάνη 

Έκκληση των Μητροπολιτών της Θράκης για συγκέντρωση βοήθειας για τους σεισμοπαθείς 

«Οι υπογράφοντες τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης, απευθύνουμε έκκληση στους Χριστιανούς των Επαρχιών μας και σας καλούμε να εκδηλώσετε το Ευαγγελικό μας καθήκον και την ενεργή συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία.

Κατ’ αρχάς παρακαλούμε να εντείνετε τις προσευχές σας στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους. Στη συνέχεια, επειδή η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας, που ζουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητος.

Κάνουμε έκκληση και ζητούμε την αρωγή όσων χριστιανών μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, εμφιαλωμένων νερών και φαρμάκων, τα οποία θα στείλουμε στις πληγείσες περιοχές για την ανακούφιση των αναγκών των εμπερίστατων συνανθρώπων μας από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Η συγκέντρωση των υλικών  θα πραγματοποιείται καθημερινά από σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου  και ώρες 09:00 -13:00 στα Γραφεία των Ιερών Μητροπόλεών μας, στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή».

ΟΕΝΓΕ: Καλεί τους γιατρούς να δηλώσουν διαθεσιμότητες για αποστολή βοήθειας 

Kάλεσμα στους Έλληνες γιατρούς να δηλώσουν διαθεσιμότητες για αποστολή βοήθειας στους δοκιμαζόμενους λαούς Τουρκίας και Συρίας, απευθύνει η ΟΕΝΓΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις εικόνες, ειδικά από την περιοχή στο επίκεντρο του σεισμού που για μια ακόμη φορά τα φυσικά φαινόμενα έχουν θύμα τον φτωχό λαό. Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας.

Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και στη διάθεση των αρμοδίων αρχών ώστε να προσφέρουμε απαραίτητη ιατρική βοήθεια με ομάδα γιατρών που άμεσα θα συγκροτήσουμε. Προχωρούμε επίσης και καλούμε και τις Ενώσεις Γιατρών σε όλη την Ελλάδα σε συγκέντρωση και υλικής βοήθειας με αγαθά που είναι απολύτως απαραίτητα αυτές τις ώρες.

Στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ oengegr.com, στο mail της ΟΕΝΓΕ: oengegr@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-5232215 & 210-5230003 (9:00 έως 14:00), μπορούν οι συνάδελφοι να δηλώσουν με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν, είτε με φυσική παρουσία στον τόπο της καταστροφής, είτε με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ

Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας στέκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, η συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης η έκδοση σχετικού ψηφίσματος, εισάγονται για έγκριση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, έτσι ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

Ξεπέρασε τους 5.200 ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία. Εκατομμύρια χωρίς σπίτι, νερό, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο