Πώς ψήφισε ο Έβρος για την κεντροαριστερά

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με την προσέλευση των πολιτών να ξεπερνά τις προσδοκίες και να φτάνει περίπου στις 210.000.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε η επιτροπή τα ξημερώματα της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει το 42,57% των ψήφων με καταμετρημένες 175.565 ψήφους στην Επικράτεια, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης το 25,14%.
Ακολουθούν ο Γ. Καμίνης με 13,52%, ο Στ. Θεοδωράκης με 9,81%, ο Γ. Μανιάτης με 4,26%, ο Γ. Ραγκούσης με 2,39% , ο Κ. Γάτσιος με 1,65%, Απ. Πόντας με 0,53% και Δ. Τζιώτης με 0,2%.

Με ισχυρό προβάδισμα θα μπει στον δεύτερο γύρο των ενδοπαραταξιακών εκλογών η Φώφη Γεννηματά έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, με τα επιτελεία των δύο υποψηφίων να προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους

Η κα Γεννηματά μπαίνει στην «αρένα» του β’ γύρου με ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, σχεδόν 17 ποσοστιαίων μονάδων, κερδίζοντας κάτι παραπάνω από το 42% των ψήφων και τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί με περίπου 25%.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την ηγεσία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων στελεχών της. Οι 210.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στις κάλπες  για να ψηφίσουν, επέλεξαν να στείλουν καθαρό μήνυμα ότι ο πυρήνας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς παραμένει το ΠΑΣΟΚ, αφού οι Γεννηματά και Ανδρουλάκης κέρδισαν αθροιστικά το 70% των ψήφων. Αντίθετα, σε χαμηλές πτήσεις έμειναν οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης, που συγκέντρωσαν 13,5% και 9.5 αντίστοιχα. Στον Έβρο προσήλθαν  2528 πολίτες και σαφές προβάδισμα είχε και εδώ η κα Γεννηματά

Από το επιτελείο της Φ.Γεννηματά τόνιζαν ότι η διαδικασία ήταν η απόλυτη δικαίωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι οι πολίτες αναγνώρισαν τις ειλικρινείς προσπάθειες της για την ενοποίηση του χώρου και την αναγέννηση της παράταξης. Παράλληλα, δηλώνουν έτοιμοι για την μάχη της επόμενης Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες θα επανεπιβεβαιώσουν την καθαρή εντολή που της έδωσαν σήμερα.

Αισιοδοξία επικρατεί και στην πλευρά Ανδρουλάκη. Οι συνεργάτες του νεαρού ευρωβουλευτή πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές, προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή ανατροπή.

Η μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων και το μήνυμα που εκείνοι έστειλαν, αποτέλεσε και το βασικό στοιχείο στο οποίο στάθηκαν οι δύο τελικοί μονομάχοι, που επέλεξαν να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά πριν την κρίσιμη εβδομάδα.

Πρώτες δηλώσεις των δύο μονομάχων

«Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό  πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση.», δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ. Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή. Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου».

Γιώργος Καμίνης: Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα

«Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ’ όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε»

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.

Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.

Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Γιάννης Μανιάτης: «Σήμερα νίκησε η παράταξη και οι δημοκράτες πολίτες»

«Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.

Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας.

Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Γιάννης Ραγκούσης: «Θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις»

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της.

Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση.

Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας.

Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».

Αντιδράσεις στο Ποτάμι

Την αντίδραση μικρής μερίδας μελών του Ποταμιού ξεσήκωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι αντιδρώντες χαρακτήρισαν την συμμετοχή του κόμματος τους ως προσωπική απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη, δηλώνοντας αντίθετοι με το όλο εγχείρημα, ζητώντας άμεσα τη σύγκληση συνεδρίου του κόμματος, ώστε να αποφασίσουν τα μέλη του για την επόμενη μέρα του κόμματος

“Από το ξεκίνημα των διαδικασιών για τον Νέο Φορέα, πολλά μέλη και στελέχη του Ποταμιού εκφράσαμε την αντίρρησή μας, θεωρώντας το εγχείρημα μια θνησιγενή προσπάθεια ανακύκλωσης του παλιού πολιτικού συστήματος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του Νέου Φορέα. Δεν σταμάτησε σε αυτό, εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφηση του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε. Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος. Την τύχη του πρέπει να αποφασίσουν όλα τα μέλη του, ανεξάρτητα από προσωπικές συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες”, ανέφερε η επιστολή.

Δήλωση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ

“Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την κεντροαριστερά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα το εγχείρημα παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Περισσότεροι από 200.000 πολίτες συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του ενιαίου φορέα γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικής παράταξης. Είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Οι πολίτες μίλησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεντροαριστερά έρχεται δυναμικά  στο προσκήνιο για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα  προβλήματα του τόπου και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα”

Μητσοτάκης: Χαίρομαι που ψήφισαν τόσοι πολλοί

Ικανοποίηση για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για τον νέο φορέα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τοποθέτηση για τις εκλογές του νέου φορέα έκανε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πλέον «ο ΣΥΡΙΖΑ σπρώχνεται αριστερά. Στην αρχική περιορισμένη δεξαμενή του».

Αποτελέσματα Επικράτειας από 175.565 ψηφοφόρους σε 730 από 878 εκλογικά τμήματα (83,49%)

Γεννηματά 73.939 (42,50%)
Ανδρουλάκης 43.735 (25,14%)
Καμίνης 23.520 (13,52%)
Θεοδωράκης 17.062 (9.81%)
Μανιάτης: 7.417 (4,26%)
Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)
Γάτσιος: 2.877 (1,65%)
Πόντας: 924 (0,53%)
Τζιώτης: 343 (0,20%)

Πως ψήφισε ο Έβρος

Συνολικά 2.528 πολίτες προσήλθαν στις 13 κάλπες που στήθηκαν στον Έβρο για να  συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Την πρωτιά σε ψήφους έλαβε η Φώφη Γεννηματά με 1075 ψήφους με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 785. Τρίτος ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με 360 και πολύ πίσω ο κ. Θεοδωράκης με 124.

Στα εκλογικά κέντρα της Αλεξανδρούπολης προσήλθαν 1150 άτομα, 494 στην Ορεστιάδα, 130 στα Δίκαια του βορείου Έβρου, 49 στους Μεταξάδες, 175 στο Διδυμότειχο, 175 στο Σουφλί, στο Τυχερό 69, στις Φέρες 196 και στη Σαμοθράκη 80

Η κα Γεννηματά πρώτευσε παντού πλην Τυχερού, Σουφλίου και σε δύο τμήματα σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα αντίστοιχα.

Αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί δείτε τι έκανε ο κάθε υποψήφιος ανα εκλογικό τμήμα και περιοχή

Κυριακή μεσημέρι στο κέντρο που στήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης

Επιμέλεια Κική Ηπειρώτου

Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο