«Πόλος έλξης» για τα σχολεία το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι διαθέσιμες ημερομηνίες μέχρι τον Μάιο – Στο μουσείο για συντήρηση και μελέτη τα ευρήματα από το κέντρο της πόλης

της Κικής Ηπειρώτου

«Πόλος έλξης» για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, η μόνιμη έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου 2022. Μάλιστα, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, είχε δεχθεί πάνω από 2.000 επισκέπτες, δίνοντας έτσι ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής αυτού του νέου χώρου πολιτισμού.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, κοινοποιήθηκαν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και οργανώθηκαν οι πρώτες επισκέψεις σχολείων, όλων των βαθμίδων, από όλο το νομό. Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα έχουν γίνει ανάρπαστα και για την τρέχουσα σχολική χρονιά σχεδόν έχουν εξαντληθεί όλες οι ημερομηνίες. Έτσι, το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει καταφέρει να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και ιστορίας για εκατοντάδες μαθητές κάθε ηλικίας.

«Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, από σχολεία όλων των βαθμίδων» λέει στη ΓΝΩΜΗ η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φένια Παρδαλίδου. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα σχεδόν ως τον Μάιο να έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες ημερομηνίες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, ενώ αρκετός είναι ο κόσμος που μας επισκέπτεται για να δει τη  μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Δεν υπάρχει η ροή που υπήρχε το καλοκαίρι, είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι».

Υπό μελέτη και συντήρηση τα νέα ευρήματα

Αναφορικά με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο κέντρο της πόλης, κατά τις εργασίες για το φυσικό αέριο, η κα Παρδαλίδου σημειώνει πως ολοκληρώθηκαν οι σωστικές ανασκαφές, ενώ έχει γίνει η αφαίρεση και μεταφορά τους στο Μουσείο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μελέτης και συντήρησής τους. Το μόνο σίγουρο, προς το παρόν, είναι ότι πρόκειται για τάφους, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη και προτού την ολοκλήρωση της έρευνας των αρχαιολόγων η χρονική προέλευσή τους.

Τα ευρήματα θα αποθηκευτούν στο Μουσείο  και δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο άμεσο μέλλον στη μόνιμη συλλογή, παρά μόνο αν, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, οργανωθεί κάποια σχετική έκθεση.

Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, είχε δεχθεί πάνω από 2.000 επισκέπτες, δίνοντας έτσι ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής αυτού του νέου χώρου πολιτισμού

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο