Της Κικής Ηπειρώτου
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι δήμοι όλης της χώρας, μετά την υπουργική απόφαση Χουλιαράκη, με την οποία φορείς του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ, υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ειδάλλως απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, συντασσόμενο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ακύρωση και αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ίδια απόφαση είχε προκαλέσει και πάλι αναστάτωση πριν 3,5 χρόνια, και εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η απόφαση αυτή προσβάλλει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, η οποία προβλέπεται μάλιστα, ρητά, από το Σύνταγμα. Παράλληλα, όπως σημείωσε, προκαλεί κλονισμό και στα θεμέλια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης που έχουν κατατεθεί εκεί και που σήμερα φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, αποτελούν έναν βασικό κινητήριο άξονα για το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Εξάλλου, υπογράμμισε πως τα χρήματα αυτά ανήκουν πρωτίστως στους δημότες, ενώ αναφέρθηκε και στη βάσανο της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθεί ο δήμος για να εκταμιεύει το οποιοδήποτε ποσό από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταθέτοντας σχετικό αίτημα, το οποίο, για να εγκριθεί, θα πρέπει κάθε φορά να περνά από διάφορα… κόσκινα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, και έχοντας στη φαρέτρα την προηγούμενη νίκη των Δήμων, πριν από λίγα χρόνια, ο δήμαρχος πρότεινε στο σώμα να υιοθετήσει το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ και να μη γίνει η μεταφορά των 12 εκ ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Βεβαίως, όπως συμπλήρωσε αργότερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελίδης, η μη υλοποίηση της απόφασης του κ. Χουλιαράκη, ως τις 21/2, θα έχει ως επακόλουθο μία σειρά κυρώσεων, που εκτός από την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία επισήμανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, προβλέπει και την καθαίρεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των εκτελεστικών του οργάνων και του προϊστάμενου των οικονομικών υπηρεσιών. «Πρέπει να γίνει η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για να μην υπάρχει ο κίνδυνος καθαίρεσης», σημείωσε ο κ. Παντελίδης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως όλες οι ελληνικές τράπεζες, αποδεδειγμένα, είχαν και εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. «Με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, καμιά τράπεζα δεν θα έπρεπε να λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στην τακτική της διασποράς κινδύνου, με καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο να χάσει ο δήμοςόλες του τις καταθέσεις, σε περίπτωση πτώχευσης μίας τράπεζας.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως η κυβέρνηση εκβιάζει τους δήμους και απειλεί με περικοπή κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν. Χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως έναν τρόπο για να εξασφαλίσει το κράτος, από τα λεφτά των δήμων, δηλαδή των πολιτών, ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας», ώστε να επιτυγχάνει φθηνότερο δανεισμό για τις μπίζνες που ετοιμάζει με διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως είπε.
Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης μίλησε για τον κίνδυνο ενός κουρέματος καταθέσεων, όπως είχε γίνει στην Κύπρο. Πρότεινε μάλιστα, σε αυτό το επικίνδυνο οικονομικό τοπίο, κι από την στιγμή που η αξία της γης έχει πέσει σημαντικά, να επενδύσει ο δήμος κάποια από τα χρήματά του, ίσως για την αγορά ενός οικοπέδου, με στόχο, για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκινγκ, «αντί να σκάβει την πλατεία του Αγίου Νικολάου», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Απόσυρση θεμάτων για την στέγαση συλλόγων
Την απόσυρση δύο αλληλοσυνδεόμενων θεμάτων, ενός που αφορούσε στην ανάκληση παραχώρησης χρήσης χώρου στο σύλλογο τεχνολογίας Θράκης και ενός άλλου για απόδοση του ίδιου χώρου στον νομαρχιακό σύλλογο ατόμων με αναπηρία Έβρου, εισηγήθηκε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. Όπως είναι γνωστό, πριν 10 μήνες, ο δήμος παραχώρησε στο σύλλογο τεχνολογίας ένα χώρο εντός του κτιρίου που στεγάζει μεταξύ άλλων το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείου του δήμου, απέναντι από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς. Όπως είπε ο κ. Λαμπάκης, ο σύλλογος αυτός, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προέβη σε καμία απολύτως χρήση του χώρου, εκτός από μία εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες. Από την άλλη, είναι γνωστή η περιπέτεια του συλλόγου των ΑμεΑ, που εκδιώχθηκε από το χώρο του παλιού νοσοκομείου, αφού κόπηκε το ρεύμα, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Ο δήμαρχος είχε σκοπό αρχικά να εισηγηθεί την ανάκληση της παραχώρησης στο σύλλογο τεχνολογίας, εφόσον δεν χρησιμοποιούσε το χώρο, και να προχωρήσει στην παραχώρησή του στο σύλλογο ΑμεΑ. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή έστω και την ύστατη στιγμή, ο σύλλογος τεχνολογίας δραστηριοποιήθηκε, και προκειμένου να μην υπάρξει αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων, αποφάσισε να αποσύρει, για την ώρα, τα δύο θέματα, ώστε να γίνει νέα προσπάθεια για να βρεθεί ένα χώρος για τα άτομα με αναπηρία.
Η απόφαση απόσυρσης των θεμάτων προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος θεωρεί πως το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, ενώ εξέφρασε την ένστασή του και για την παραχώρηση ενός γραφείου στον καλλιτεχνικό όμιλο στο Μύλο Μασούρα, για τις συνεδριάσεις των μελών του. Όπως είπε, ο εν λόγω σύλλογος, με το πλούσιο αρχείο και την σπουδαία προσφορά, έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και θα πρέπει ο χώρος να παραχωρηθεί όχι μόνο για 3 χρόνια, όπως πρότεινε ο δήμαρχος, αλλά για περισσότερα. Στην απάντηση του δημάρχου ότι θα δοθεί σε 3 χρόνια νέα παράταση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν θα είστε τότε εσείς δημοτική αρχή», για να εισπράξει τα έντονα… γέλια της παράταξης Λαμπάκη.


