Πλακιωτάκης: «Δεν μιλάμε για κανένα ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης»

Στην πρωτεύουσα του Έβρου, στη «σκιά» των γεγονότων με την Τουρκία, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Της Κικής Ηπειρώτου

Σειρά επαφών και συναντήσεων, που από ένα σημείο και έπειτα, συντελέστηκαν στη «σκιά» της πολύ μεγάλης έντασης και αναταραχής με τη γείτονα χώρα, για την οποία ενημερώνονταν διαρκώς, είχε την Τρίτη 21 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης ξεκίνησε τις επαφές του από το Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Κέντρο, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο. Στη συνέχεια, στα γραφεία του ΟΛΑ, είχε συζητήσεις με Βουλευτές,  τον Περιφερειάρχη, Δημάρχους, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, έδωσε τη δική του απάντηση, για όσα λέγονται περί «ξεπουλήματος» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, επιχειρώντας να καθησυχάσει, αλλά και να υπερτονίσει το οικονομικό όφελος από την πώληση του 67% του ΟΛΑ σε ιδιώτη, όπως έγινε με την περίπτωση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να γίνω απολύτως σαφής και ξεκάθαρος, ότι δεν μιλάμε για κανένα ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επιλέγουμε το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποίησης, διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Κάθε λιμάνι αποτελεί κύτταρο της ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες και γι’ αυτό ακριβώς προτιμήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο. Εμείς, είχαμε πει, ευθύς εξαρχής, ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε αξιοποίηση, είτε ολική είτε μερική, γι’ αυτό ακολουθήσαμε άλλο μοντέλο στην Αλεξανδρούπολη και άλλο στην Καβάλα.  Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχει κάθε λιμάνι ξεχωριστά.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έρθει κανείς επενδυτής στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα ή στην Ηγουμενίτσα και να πάρει το λιμάνι -το λέω γλαφυρά για να το καταλαβαίνουν όλοι- και το λιμάνι να μην ανήκει στον τόπο του. Άρα, νομίζω είναι σαφές ότι μιλάμε για ενοίκιο, για παραχώρηση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για συγκεκριμένες επενδύσεις και συγκεκριμένα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό», φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΛΠ, που το 2012, που ακόμη το 74% του λιμένος ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, είχε μέρισμα 920.000 ευρώ, ενώ το 2019 τα έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 3.166.000 ευρώ.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι «η Αλεξανδρούπολη και ολόκληρος ο Έβρος βρίσκονται σταθερά υψηλά στις προτεραιότητες και στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το ενδιαφέρον αυτό έχει αποτυπωθεί έμπρακτα στην ομαλή διασφάλιση της ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, στη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με τη Λήμνο, στα έργα στο λιμάνι της Σαμοθράκης, στην ενίσχυση στης οργανικής δύναμης του λιμενικού σώματος και στην αναβάθμιση  του λιμένα Αλεξανδρούπολης».

Εκτίμησε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα κυλήσει ομαλά και θα μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε ανάδοχο, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε σαφή άποψη ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σε επίπεδο συνδυασμένων μεταφορών».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο