Πεζοί ΚΑΙ αυτοκίνητα στον «πεζόδρομο» της Κύπρου

Την πρόταση για μετατροπή του πεζοδρόμου της Κύπρου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας (woonerf), καταργώντας την πλήρη χρήση του από τους πεζούς και επαναφέροντας την κυκλοφορία οχημάτων, με χαμηλές ταχύτητες, σε όλο το μήκος της οδού, θα φέρει σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 το απόγευμα, η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πεζόδρομος – τέλος, αφού τα απαγορευτικά για τα αυτοκίνητα θα απομακρυνθούν και τα πάσης φύσεως οχήματα θα μπορούν να διασχίζουν την Κύπρου κανονικά, με ταχύτητα που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξηλωθούν οι πλάκες που είχαν τοποθετηθεί με το έργο πεζοδρόμησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά θα διατηρηθούν, παρά τα «καμπανάκια» που έχουν χτυπήσει οι δικυκλιστές για το ιδιαίτερα ολισθηρό οδόστρωμα, ιδιαίτερα όταν θα βρέχει.

Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει, μετά από εισηγήσεις της τροχαίας και της πυροσβεστικής, η επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ως εξής: Από τα 13 μέλη, ήταν παρόντα τα 8, με 5 ψήφους υπέρ της άρσης της πεζοδρόμησης, 2 κατά και 1 ‘παρών’.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτιμάται πως η δημοτική αρχή έχει εξασφαλίσει τις ψήφους και συμβούλων της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει το θέμα, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, κυρίως από την παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας

Αξίζει να σημειωθεί πως στην κυκλοφοριακή μελέτη της Αλεξανδρούπολης, προβλέπεται η πεζοδρόμηση και ηπιοποίηση τύπου Woonerf του τμήματος της Εθνικής Αντιστάσεως μεταξύ της Λ. Δημοκρατίας και της Μητρ. Ι. Καβύρη.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχές ήπιας κυκλοφορίας εφαρμόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες:

α) Οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του. Τα παιχνίδια επιτρέπονται.

β) Οι οδηγοί πρέπει να προχωρούν με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η οποία σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.

γ) Οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν.

δ) Οι πεζοί δεν πρέπει να εμποδίζουν χωρίς λόγο την κυκλοφορία των οχημάτων.

ε) Απαγορεύεται η στάθμευση εκτός από εκεί που επιτρέπεται από σήματα στάθμευσης.

στ) Σε διασταυρώσεις, χρήστες της οδού που εξέρχονται από περιοχή κατοικίας πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στους άλλους χρήστες της οδού.

Τα υπόλοιπα θέματα του ΔΣ

1.Αιτήσεις-Ενημερώσεις.

2.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου, με τον αναπληρωτή του​​ για τη συγκρότηση Επιτροπής άρθρου 11 Π.Δ. 31/2018​​ (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)  ​​​​

3.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου, με τον αναπληρωτή του για τη συγκρότηση Επιτροπής άρθρου 35 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθ. 20​​ (Εισηγ. κ. Δήμαρχος).

4.Συγκρότηση “Επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών” για το έτος 2020 (Εισηγ. κ. Δήμαρχος) ​​

5.Τροποποίηση της 36/2019 Α.Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης ως προς τον «Ορισμό πληρεξούσιων της τραπεζικής θυρίδας»​​ (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)​​

​​6.Τροποποίηση της 108/2019 Α.Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης ως προς τον «Ορισμό​​ εξουσιοδοτημένων προσώπων για την κίνηση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Τράπεζα της Ελλάδος»​​ (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.) ​​

7.Τροποποίηση της​​ 534/2019 Α.Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης ως προς ​​ «Νομιμοποίηση​​ εξουσιοδοτημένων προσώπων​​ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ορισμός υπολόγων διαχείρισης τραπεζικών λογαριασμών πλην ΤτΕ)​​ (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)​​

8.Έγκριση ή μη σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης ​​ και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε. για την υλοποίηση της Πράξης “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ)” Υποέργο “Συντήρηση και αναβάθμιση χερσαίων εγκαταστάσεων​​ –​​ αναδομών​​ Λιμένα Αλεξανδρούπολης”, με Κωδικό Έργου 2018ΣΕ18900092, συνολικού προϋπολογισμού 211.269,23€ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α.)​​ (Εισηγ. κ. Αραμπατζής Κ.)​​

9.Τροποποίηση της 566/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση σύναψης σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ​​ της εταιρείας “EAST-WEST GREECE IKE” και των όρων​​ αυτής για την υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης – υπόδησης και λοιπών υλικών στο Δήμο και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή​​ αυτής», ​​ ως προς τους όρους της Σύμβασης Συνεργασίας με την εταιρεία ¨EAST-WEST​​ GREECE​​ IKE¨​​ (Εισηγ. κ. Δαστερίδης Ηλ.) ​​  ​​​​

10.Τροποποίηση κανονισμού ​​ λειτουργίας πεζόδρομων του Δήμου Αλεξ/πολης ως προς την προσθήκη της παραγράφου β6 του αρθρ.3​​ (Εισηγ. κ. Βουρδόλης Θ.) ​​

11.Έγκριση εκ νέου εκμίσθωσης του κυλικείου εντός του διατηρητέου κτιρίου του Καπνομάγαζου, σύμφωνα με το άρθρο 192 του Ν. 3463/2006 και το Π.Δ. 270/81 (Εισηγ. κ.​​ Κιζιρίδης Γ.)

12.Συμπληρωματική κατανομή πίστωσης 130.975.00 ευρώ​​ για​​ κάλυψη δαπανών θέρμανσης​​ ​​ των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ν. Έβρου (Εισηγ. κ. Μουλατζίδου-Λαζαρίδου Δ.)

13,Τροποποίηση-διόρθωση της 553/2019 απόφασης Δ.Σ. με θέμα «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου μας και αναπληρωτή αυτού στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας Δημοσυνεταιριστική “ΈΒΡΟΣ Α.Ε.”»​​ (Εισηγ. κ. Λαζόπουλος ​​ Δ.)

14.Πρόταση για τη δημιουργία ​​ διεκδικητικού πλαισίου για την υπογειοποίηση  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ της σιδηροδρομικής γραμμής, εντός​​ του αστικού ιστού ​​​​ (Εισηγ. κ. Μιχαηλίδης Π.)

15.Συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής ΕΔΥΠΠΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Βαλκάνης Χ.)

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο