Την εκτίμηση ότι η μεταφορά μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει επηρεάσει αρνητικά περισσότερο την οικονομία της Αδριανούπολης παρά του Έβρου κάνει, μιλώντας στην Free Sunday., ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
O κ. Πέτροβιτς εμφανίζεται βέβαιος ότι μετά την κρίση θα αποδειχθεί ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών δεν έχουν διαταραχθεί, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι αν δεν υπήρχε ο φράχτης που κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, θα είχαν μπει στη χώρα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.
Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιοι μετανάστες που συλλαμβάνονται να είναι φορείς του κοροναϊού και να τον μεταδώσουν την ώρα της σύλληψης, καθώς οι εξετάσεις γίνονται στη συνέχεια.
Πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση σήμερα σε σχέση με την Πέμπτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα;
Εκείνη την Πέμπτη υπήρχε ηρεμία στην περιοχή σε όλο το μήκος των συνόρων μας με την Τουρκία, αλλά πλέον κανείς από την ελληνική πλευρά δεν κατευθύνεται στην τουρκική. Σήμερα έχουν μειωθεί έως μηδενιστεί οι ελεύσεις Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα, συνεπεία της προσπάθειας παραβίασης των συνόρων μας από χιλιάδες μετανάστες με προτροπή της Τουρκίας. Στην άλλοτε ήρεμη οριογραμμή του Έβρου παρατηρείς μόνο κινητικότητα από περίπολα της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι στη χώρα μας.
Εξετάζετε το ενδεχόμενο ο χρόνος της προσπάθειας να περάσουν τα σύνορα να συνδυάστηκε με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας;
Ενδεχομένως να ισχύει αυτό, καθώς και παλαιότερα, τις ημέρες των αργιών και των εορτών, στο Τελωνείο Κήπων γίνονταν περισσότερες συλλήψεις για ναρκωτικά, επειδή ίσως κάποιοι πίστευαν ότι υπολειτουργούν. Ίσως υπήρξε εκτίμηση ότι λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας τα μέτρα θα ήταν πιο χαλαρά και ενδεχομένως θα μας «έπιαναν στον ύπνο». Αντιθέτως, όπως αποδείχθηκε, τα αντανακλαστικά των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού στα σύνορά μας λειτούργησαν κανονικά, ενώ λόγω αυτής της απειλής δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τι έχει γίνει από τότε μέχρι τώρα;
Υπάρχει μια διαρκής απειλή στα σύνορά μας, η οποία σωστά χαρακτηρίστηκε και ως «ασύμμετρη», καθώς χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται επί της οριογραμμής, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, και με την προτροπή των τουρκικών αρχών επιχειρούν να τα παραβιάσουν, καταπατώντας διεθνείς συνθήκες και δίκαιο.
Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε διαρκείς πιέσεις στα σύνορα, έκτροπα και επεισόδια, εκτός από ένα 24ωρο. Την ημέρα της έλευσης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τις υπόλοιπες ημέρες εξελίχθηκαν σοβαρά έκτροπα στο τελωνείο των Καστανεών, αλλά και στον κεντρικό και νότιο Έβρο, όπου οι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μαζικά τα σύνορα και αντιμετωπίστηκαν από τον στρατό και την αστυνομία, ενώ στη συνολική προσπάθεια συνέβαλαν και κάτοικοι της περιοχής, που ως μια άτυπη πολιτοσυνοριοφυλακή εντόπιζαν μετανάστες και ειδοποιούσαν τον στρατό και την αστυνομία για τη σύλληψή τους.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτοί οι πολίτες, που έχουν όπλα, είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο…
Κατά την επίσκεψή μου σε σημεία των συνόρων, δεν διαπίστωσα να ισχύει αυτή η εκδοχή. Είδα πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, να συνδράμουν το έργο της αστυνομίας, εντοπίζοντας ομάδες μεταναστών που περνούσαν τα σύνορά μας.
Επί της ουσίας, συνέβαλαν εθελοντικά στην προσπάθεια των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, και ειδικά σε δύσβατα σημεία των συνόρων, που γνώριζαν, λόγω της χρόνιας επαγγελματικής τους ενασχόλησης στην παραποτάμια περιοχή. Οι πολίτες δεν λειτουργούν αυτοβούλως, υποβοηθούν το έργο του στρατού και της αστυνομίας και, ως γνωστόν, απαγορεύεται να οπλοφορούν.
Πόσο χρήσιμος αποδείχθηκε ο φράχτης στο χερσαίο τμήμα των συνόρων;
Ο φράχτης, που έχει μήκος 11,5 χιλιόμετρα και είναι εντός ελληνικού εδάφους, κατασκευάστηκε το 2012, προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί έντονα η χρησιμότητά του. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, αντιλαμβάνονται όλοι πως αν δεν υπήρχε αυτό το τεχνητό εμπόδιο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, μέσα σε λίγες ώρες, θα είχαν περάσει μαζικά τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.
Ο ποταμός Έβρος δεν λειτουργεί ως τεχνητό εμπόδιο;
Ως ένα σημείο ναι, αλλά επειδή ο φετινός χειμώνας δεν είχε πολλές βροχοπτώσεις, η στάθμη των νερών του ποταμού είναι σχετικά χαμηλή και δεν αποτρέπει κάποιους πιο τολμηρούς από το να αποπειραθούν να τον διασχίσουν ακόμη και κολυμπώντας. Όσοι, δε, επιχειρούν να περάσουν με βάρκες εντοπίζονται από τα μεικτά περίπολα στρατού και αστυνομίας. Όταν όμως τα νερά του ποταμού είναι πιο ορμητικά, αποτρέπουν κάθε προσπάθεια.
Υπάρχει περίπτωση να πέρασαν άνθρωποι το ποτάμι χωρίς να εντοπιστούν και να συλληφθούν;
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέρθηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι από 25.000, που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την ελληνοτουρκική μεθόριο, σε μήκος περίπου 220 χιλιομέτρων. Τα 180 χιλιόμετρα οριογραμμής με την Τουρκία είναι το ποτάμι. Μεγάλες ομάδες μεταναστών μεταφέρθηκαν στο κεντρικό και νότιο τμήμα της τουρκικής όχθης, αλλά έχω την πληροφόρηση ότι δεν μπόρεσαν να περάσουν τον ποταμό Έβρο, ενώ όσοι πέρασαν συνελήφθησαν.
Πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο κάποιοι απ’ όσους προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα να είναι φορείς του κοροναϊού;
Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να νοσεί κάποιος μετανάστης την ώρα της σύλληψης. Όσοι εισέρχονται και συλλαμβάνονται υποβάλλονται σε εξετάσεις, όμως αυτό θέλει κάποιον χρόνο. Αρκεί να σας αναφέρω ότι προ διετίας, μεταξύ άλλων, είχαμε κρούσμα ελονοσίας σε συνοριοφύλακα που μεταδόθηκε από μετανάστη τον οποίο συνέλαβε. Σαφώς και υπάρχει ανησυχία. Πάντως, προς το παρόν δεν έχουμε εντοπίσει κάποιον από τους συλληφθέντες με κοροναϊό.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή περίπου 1.000 ανδρών της χωροφυλακής για να υποστηρίξουν τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί…
Πρέπει να δούμε στην πράξη την πραγματική αποστολή τους, αλλά και το πώς θα υποστηρίξουν τους μετανάστες. Θα τους διαχειριστούν, και πώς; Οι μέρες που ακολουθούν θα μας δώσουν τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.
Έχετε εικόνα πώς αντιμετωπίζει η μειονότητα σε Ροδόπη και Ξάνθη την ένταση στα σύνορα;
Λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων που έκαναν οι μουφτήδες της Θράκης, δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τις ενέργειες της χώρας να διαφυλάξει τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.
Ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες στον νομό από αυτό το δεκαήμερο;
Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής μας και την αγορά, λόγω ακυρώσεων Τούρκων επισκεπτών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη όμως και στις αγορές της γειτονικής χώρας και ειδικά στην Αδριανούπολη, καθώς η κρίση με το μεταναστευτικό οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων.
Θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις σχέσεις με τους νομάρχες της Αδριανούπολης στην Τουρκία και του Σβίλενγκραντ στη Βουλγαρία;
Πάντα συνεργαζόμασταν και ειδικά απέναντι στις απειλές των φυσικών καταστροφών. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κλίμα έντασης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, εκτιμώ ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, καθώς μόνο με την ειρήνη και τη συνεργασία μπορούν να προκόψουν γειτονικοί λαοί.
Χρήστος Μάτης