Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις τον Μάιο στον Έβρο

Ασφαλής εικόνα θα υπάρχει το επόμενο διάστημα, καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων τέθηκε σε αναστολή σύμβασης, γεγονός που τους προστατεύει, προσωρινά, από μία απόλυση

Της Κικής Ηπειρώτου

Περισσότερες ήταν το μήνα Μάιο στον Έβρο οι προσλήψεις, από τις απολύσεις, με ένα θετικό  ισοζύγιο 360 νέων θέσεων εργασίας. Συνολικά, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας, καταχωρήθηκαν 990 αναγγελίες πρόσληψης και 360 αποχωρήσεις, οι οποίες προήλθαν είτε από λήξη συμβάσεων, είτε από καταγγελία συμβάσεων, είτε από οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ότι η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας στον τόπο μας θα προκύψει το επόμενο διάστημα, όταν δηλαδή, οι εργοδότες, θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις για όσους υπαλλήλους τους μπήκαν σε αναστολή σύμβασης λόγω κορωνοϊού και οι οποίοι, για την ώρα, προστατεύονται από τη νομοθεσία.

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αναγγελίες προσλήψεων  ήταν 4.255. Οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης διαμορφώθηκαν στις 1.460, οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ήταν 542, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου 720, με το σύνολο των αποχωρήσεων-απωλειών θέσεων εργασίας να αγγίζει τις 2.722. Επομένως, το θετικό ισοζύγιο και στους 5 νομούς της ΑΜΘ διαμορφώνεται στις +1.533 θέσεις εργασίας.

Στο νομό Έβρου, έγιναν 990 αναγγελίες πρόσληψης, 339 αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, 84 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 207 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σύνολο 630 αποχωρήσεις, θετικό ισοζύγιο στις +360 θέσεις εργασίας.

Πανελλαδικά, το ισοζύγιο τον Μάιο 2020 κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο τον Μάιο του 2019 όσο και τον αντίστοιχο μήνα του 2018, οι καθαρές θέσεις εργασίας ήταν πάνω από 100.000, υπό τελείως διαφορετικές, βέβαια, συνθήκες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο